Sharon dödssjuk

Israels premiärminister Ariel Sharon skulle ha hjärtopererats i dag, men i går åkte han in akut för ännu en stroke. Den här gången verkar det allvarligare. Enligt läkaruppgifter har Sharon drabbats av en kraftig hjärnblödning och är förlamad i halva kroppen.
Många bedömar ser nu ett slut för epoken Sharon i Israel. Det innebär ett dramatiskt förändrat läge i israelisk politik. Sharon lämnade i höstas sitt Likud-parti och startade ett eget som han skulle driva till segerval i mars.
Nu vet ingen vem som ska ta över om han inte kommer tillbaka. Det nya partiet har inte någon riktig organisationsstruktur ännu, någon given efterträdare finns inte.
Frågan är också vad som händer med fredsprocessen? Sharon har aldrig varit någon fredsduva men på senare år har han kommit att stå för den mer moderata hållningens i ett alltmer extremt politiskt klimat i Israel.
Blir det högerextremisterna som tar över? Eller ökar månne möjligheten för nya labour-ledaren Amir Peretz?
Läget är minst sagt kaotiskt.

Kommentarer

Postat av: Magnus Lindberg

På vilket vis menar du att det politiska klimat blivit alltmer extremt?

Vilka är högerextremisterna du talar om och på vilket vis är de extrema?

2006-jan-05 @ 14:57:28
URL: http://al-hamatzav.org
Postat av: Per Lingvall

Det är egentligen synd att han blev sjuk nu - egentligen skulle han ha släpats till Haag-domstolen för brott mot de mänskliga rättigheterna för länge sedan. Men sedan Palme försvann, har Sverige blivit alltmer tyst i sin utrikespolitik, helt tyst har det i princip varit sedan inträdet i EU.

För mig är Ariel Sharon en ond man som har blod på sina händer, och som hållits bakom ryggen av USA.

Enligt mitt sätt att se har Israel varit den nation i världen som har just den formen av "statsterrorism" som Bush talade om att det var dags att bekämpa. Och detta har bara accelererat under Ariel Sharons ledning. Idag uppfattar världen det som legitimt när Israel som stat skjuter robotar och använder sitt flygvapen på andra sidan nationsgränsen.

Än värre är att Israel förmodligen har KÄRNVAPEN - men det höjs istället röster för att andra nationer i området skall redovisa sina eventuella vapenarsenaler med hot om blockader och ekonomiska sanktioner.

Den sista tiden verkar det också som om vi får alltmer vänliga strömningar när det gäller synen på Israel. Förmodligen ett resultat från USA-lobbyn. Se bara på Frankrike som har mjuknat... eller åtminstone tystat ner sina invändningar mot när Israel som stat begår nya brott och våldshandlingar.

Det är en skrämmande utveckling, och där har Ariel Sharon nått framgång, och USA lyckats vända opinionen mer och mer mot ett mer "förstående" synsätt.

Det bästa vi europeér kan göra, är att närma oss Palestina.

2006-jan-05 @ 16:07:36
Postat av: Helle

Till Magnus: Att Ariel Sharon som på 1980-talet betraktades som en extremist - inte minst på grund av hans inblandning i massakern på palestinier i flyktinglägren i Libanon - numera ses som mainstream säger en del om förskjutningen av det politiska klimatet. Sharon har också under sin tid som premiärminister tvingats samarbeta med partier långt höger om Likud. Hans rival Netanyahu måste nog också betraktas som en höger-hök.
I israeliska Haaretz kan man läsa om högerextremister som till och med benämns som fascister av tidningen vilket är rätt uppseendeväckande.

2006-jan-05 @ 17:54:51
Postat av: Jinge

Om Haaretz, som väl är en liberal tidning, kallar dem fascister som Helle skriver så säger det väl en del om vad det rör sig om.

Själv skulle jag nöjt mig med att kalla dem högerextrema nationalister. Sedan vill jag nog personligen hävda att reträtten från Gaza inte var ett steg i riktningen mot den s.k. "färdplanen för fred" utan mer var ett sätt att koncentrera landets resurser till att försvara de olagliga utbyggnationer av bosättningarna som nu är på gång vid Östra Jerusalem och Västbanken.

Sedan blir jag nyfiken Magnus, du hänvisar i din kommentar till http://al-hamatzav.org, men det är ju samma sida som din andra hemsida som har adressen http://www.sleeping-mossad.org ??

Är du en sovande Mossadagent?

2006-jan-05 @ 19:08:13
URL: http://jinge.se
Postat av: G. Tikotzinsky

Till Helle: Läget i Israel är inte kaotiskt, utan ovisst. Words matter, speciellt inom journalistiken.

2006-jan-06 @ 08:52:27
Postat av: magnus runesson

googla gärna på befrielsekriget, sexdagarskriget, zueskrisen o oktoberkriget (yomkippurkriget)så ökar eventuellt förståelsen för att inget är enkelt/självklart/svartvitt i den här konflikten.... god fortsättning...

2006-jan-06 @ 15:44:19
hits