Sverige måste protestera

Jag skrev i en tidigare bloggnotis om den palestinska parlamentsledamoten Hanan Ashrawi som stoppats av israelisk polis under sin valkampanj i Jerusalem i dag.
Ashrawi fick för några år sedan Olof Palme-priset. Jag var med vid prisutdelningen. Dåvarande utrikesminister Anna Lindh höll ett starkt tal om mellanösternkonflikten.

"Den handlar i grunden om rättvisa, rätten för de förföljda och egendomslösa till ett hemland, till självbestämmande och till trygghet och frihet", sade Lindh.
"Världen behöver fler politiker, fler förebilder, fler kvinnor som du", sade Lindh vidare till palestinskan Ashrawi.

Sveriges regering borde tala lika klart i dag och protestera mot Israels försök att förhindra det palestinska valet.

Kommentarer

Postat av: G. Tikotzinsky

Helle -
Din analys är egentligen ganska endimensionell. Det finns ett stort antal palestinska grupper och utländska krafter som var och en har olika intressen vad det gäller de palestinska valen. Att låtsas som om allt hänger på Israel duger inte. Jerusalem har inget med kärnfrågan i valet att göra, Jerusalem har endast symbolvärde.

2006-jan-03 @ 19:03:03
Postat av: Jinge

Varför hävdar du att Helle anser att allt hänger på Israel?

Det är tämligen välbekant att Israel utsätter palestinier för brott mot de mänskliga rättigheterna, de bryter mot Genèvekonventionen och FN:s resolutioner.

Nu försöker de förhindra palestinier i östra Jerusalem att delta i valet eller att ens agera politiskt offentligt.

Jag tror säkert att både Helle och hennes läsare inser att palestinierna i alla lägen inte är guds bästa barn och att även de begått illgärningar. Men att komma och påstå att analysen är endimensionell är faktiskt lite för magstarkt. Det är inte Helle som står för det endimensionella här.

"Jerusalem har endast symbolvärde"?

Det är inte alla länder och religioner som kan uppvisa den sortens symboler..

2006-jan-04 @ 08:15:33
URL: http://jinge.se
Postat av: g.persson

Det är sorgligt att läsa om den nästan totala okunnighet som råder angående Israel . Vill man inte förstå dess historia kan man inte heller begripa vad som händer idag , okunniga människor borde sätta sej in i dess historia innan de öppnar munnen lik dårar i sitt oförnuft.
Judarna har rätt till sitt land o att dom får leva i fred.
Mvh g.persson

2006-jan-07 @ 02:06:36
Postat av: Jinge

g. persson skrev: "Judarna har rätt till sitt land o att dom får leva i fred."

I allt väsentligt håller jag med dig om det. I och för sig gick utdelandet av territoriet inte till på ett sätt som så här retrospektivt känns bra, men idag anser jag att de har den rätten, i vart fall till 1967 års gränser.

Men de har också skyldigheter. De har givetvis skyldighet att följa Genèvekonventionen, FN:s resolutioner och att respektera palestiniernas fri- och rättigheter. De måste också acceptera att palestinierna har en absolut rätt till en egen stat.

Men jag förstår att du också tycker det men det blev lite obalanserat när du började tala om okunnighet. Mycket kan man säkert säga om Helle, men inte tillhör hon de okunnigas skara..

2006-jan-08 @ 14:42:21
URL: http://jinge.se
hits