Köp Plus här
Publicerad: 2007-04-10 Tipsa en vän Skriv ut Textstorlek:
1 2 3

OCKUPATION - MEN FÖRST EN PIZZA När pizzan är uppäten finns möjlighet att hyra bil eller motorcykel här inne i Gröna zonen.
Foto: MATS STRAND

Med döden runt hörnet

Utanför murarna pågår kriget – innanför shoppar de amerikanska soldaterna för fullt
Sugen på en Big Mac? Lust att shoppa underkläder eller en ny bil?
  Mitt i självmordsattackernas och dödens Bagdad ligger ett stycke amerikansk kultur, ett hårdbevakat shoppingcenter för de utvalda mitt i Smaragdstaden.

Det mesta går att köpa här, även parfym och andra skönhetsprodukter.
Foto: MATS STRAND

Det mest oväntade fyndet i Gröna zonen är Saddams huvuden. De står på en undanskymd plats på en militärbas. Det trasiga sägs komma från statyn som stod utanför Palestine Hotel och som revs ned under invasionen för fyra år sedan.
Foto: MATS STRAND

Läs mer

”Vapen gör hemska ljud” Barnen i Irak betalar ett högt pris för de vuxnas krig
Tränar för livet Utanför gymmet spränger bomber sönder soldaterna
– Kvinnor dödar inte Att gå och handla mat har blivit ett dödligt lotteri
Steven stannar i 4 år till Jag är här för min dotters framtid, för allas vår framtid
Svenske Jacob är redo att dö för USA Lämnade familjen för att bli soldat i Irak


   De beväpnade peruanska säkerhetsvakterna betraktar misstänksamt ackreditering och pass innan de nickar sitt bifall och låter oss träda in på shoppingområdet.
  Trots att det är tidig förmiddag har besökare redan börjat köpa lunch hos Burger king eller Pizza hut. Men det är inte snabbmatsförsäljarna som är bisarrast runt detta lilla torg, inte heller souvenirbutiken med mattor och krimskrams eller ens den luftkonditionerade supermarketen där kakor är uppradade bredvid pistolhölster och tv-apparater.
  
Homer Simpsons-märken
Nej, det mest skruvade är försäljningen av de i krigszoner sedvanliga galghumorattiraljerna. Här finns klistermärken med en beväpnad Homer Simpson som säger: You sent me to Iraq you bastards!
  Coca Cola-tygmärken med ”Enjoy Bagdad”. T-shirtar med texter som ”America – world police” och ”Caution, stay 100 meters back or you will be shot” ser ut att gå bra. Tyvärr är tröjan med ”Green Zone, the ultimate gated community” slutsåld vilket är en besvikelse.
  Shoppingcentret ligger i gröna zonen, ett tio kvadratkilometer stort område som är kraftigt fortifierat.
  Här finns många myndigheter, västerländska hjälporganisationer och ambassader och de höga betongmurarna som omger området ser till att inga självmordsbombare når hit från den så kallade Röda zonen, det vill säga resten av Bagdad.
  Saddam hade flera palats här i området och under hans tid fanns här många ministerier och vackra villor där uppsatta tjänstemän bodde. Nu är många av husen övergivna och de en gång så prunkande trädgårdarna är övervuxna bakom låsta, rostiga grindar.
  
Inget partyställe
Saddams republikanska palats har däremot tagits över av den amerikanska ambassaden och har putsats upp till sin forna glans.
  Runt den njurformade poolen solar amerikaner som aldrig behövt utsätta sig för irakierna och deras kultur. De reser hit från flygplatsen i bepansrade, eskorterade fordon och många tar sig aldrig utanför ”bubblan”. Det är nästan så att de besvärande ljuden från explosionerna och skottlossningen inte tränger in genom de taggtrådskrönta betongmurarna.
  Det är lätt att ironisera över området där västerlänningar arbetar och lever, ja till och med har sina egna barer. (KBR- och FBI-pubarna ska enligt uppgift vara bäst.)
  Men Gröna zonen är inte det vällustiga partyställe den en gång varit. Baren i hotellet al-Rasheeds källare har stängts, stämningen är mer dämpad och området beskjuts med jämna mellanrum. I slutet av mars slog två granater ned i ambassadområdet, en av dem hamnade i poolen, den andra dödade en soldat och civilanställd kvinna som stod utomhus och rökte.
  – Det var bara ett par dagar kvar tills hon skulle åka hem.
  Efteråt började folk på ambassaden bära väst och hjälm och poolen stängdes, säger
en FBI-agent som utreder bedrägeri hos företag som arbetar med återuppbyggnaden och därför vill vara anonym.
  De civilanställda är 120 000, nästan lika många som de 150 000 soldaterna och servar militären genom att laga mat, vakta fångar och köra buss. Sedan invasionen för fyra år sedan har nära 800 dödats och drygt 3 300 skadats. Pentagon har anklagats för att försöka smussla undan siffrorna för att hålla dödstalen nere.

650 000 kan ha dött
Likaså är det svårt att veta hur många av de liv- och säkerhetsvakter som arbetar i Irak som har dött. Dessa vakter är en ny, legal inkarnation av legosoldater och skyddar regeringsfolk, hjälparbetare och andra inflytelserika. Billiga är det inte. En tur till Bagdads flygplats, längs världens farligaste väg, kostar 4 000 dollar. Men då ingår bepansrad bil och tungt beväpnade vakter.
  Vanliga irakier har dock inte möjlighet att hyra säkerhet eller gömma sig bakom höga betongmurar. Den irakiska regeringen säger att 40 000–50 000 irakier dödats sedan invasionen, en annan undersökning hävdar att antalet döda är 650 000. Oavsett vem man tror på har irakiernas liv blivit fruktansvärt.
  Och även om USA talar om att ta hem trupperna om något år håller de också på att bygga en ny amerikansk ambassad vid Tigris strand.
  Den ska bli den största i världen och det tar nästan fem minuter att köra längs de höga betongmurarna krönta av taggtråd som döljer bygget.
  Innanför sticker byggkranar upp och det ryktas att hyreshusen på andra sidan gatan, som har utsikt över ambassadområdet, kommer att köpas upp och rivas.
  På en bakgata, i skuggan av denna nya monsterambassad, kurar en anonym villa omgiven av hönsnät som ska få eventuella granater att studsa bort. Det är den danska ambassaden. Danmark har, till skillnad från Sverige, diplomatisk representation i Irak.
  
Allt är stilla
Fast även om de hårdbevakade betongmurarna runt Gröna zonen håller smaragdstaden relativt säker kommer det inte alltid att förbli så.
  – Området kommer att överlämnas till de irakiska myndigheterna. Nu diskuteras vad som kommer att ske, om murarna ska finnas kvar och om området ska krympas, säger Christopher Garver, en talesman för den amerikanska militären.
  Att öppna upp området innebär säkerligen att självmordsbombarna slår till även här. Men USA måste lämna över till irakierna så att de kan ta hem sina trupper. Samtidigt börjar man tröttna på korruptionen hos regeringen och dess oförmåga att stoppa våldet. Allt står och väger och detta år blir avgörande.
  Men när vi går längs Gröna zonens paradgator är allt stilla. Några män spelar fotboll under de jättelika svärden, segerns händer, som monumentet över segern mot Iran kallas. Det skulle rivas men det har stoppats av något oklart skäl. Kanske var det dålig pr att amerikanska soldater tog med sig de döda iraniernas hjälmar.
  Vi passerar the Tactical shop, en affär för utrustning och vapentillbehör, men i själva verket är det en spritaffär.
  Inget är vad det verkar i Gröna zonen, eller i Irak.

Tipsa Aftonbladet

SMS/MMS 71000, telefon 08-411 11 11, e-post 71000@aftonbladet.se
Så här såg det ut när finalbordet skulle dra igång.   Så här såg det ut när finalbordet skulle dra igång.
  Här blev en svensk världsmästare Så gick det till.
Upp

Tjänstgörande redaktör: Henrik Ståhl

Chefredaktör, ansvarig utgivare och vd: Jan Helin

Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin

Sajtchef: Andreas Aspegren

Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Telefon växel: 08 725 20 00

Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se

Aftonbladet Plus KundcenterE-post

Org.nr: 556100-1123

Momsregistreringsnr: SE 556100-112301

© Aftonbladet Hierta AB

Tipsa Aftonbladet 71000
MMS/SMS
71000
E-post
Telefon
08-411 11 11
Fredag 12-09-21
Sök på Aftonbladet