Köp Plus här
Publicerad: 2007-03-22 Tipsa en vän Skriv ut Textstorlek:
1 2 3

AMERIKANSK STYRKA På Kalsu bas söder om Bagdad tillbringar de amerikanska soldaterna en stor del av sin fritid i gymmet - utanför pågår kriget.
Foto: MATS STRAND

Tränar för livet

Utanför gymmet spränger bomber sönder soldaterna
I dag kände jag för första gången den krypande känslan av rädsla. Det var oväntat för allt var stilla på militärbasen, få soldater syntes till, många var ute på patrull.
  

Tidigare:

”Kriget har lärt oss att vi måste klara oss själva” Explosioner skakade fönstren hemma hos familjen Maysem när de chattade om sitt liv
”Vi lever inte, vi håller oss bara vid liv” Tre familjer i tre generationer bor tillsammans.
Demonstrationer mot Irakkriget
Över en halv miljon irakier har dött
Irak direkt på aftonbladet.se Aftonbladet på plats i Bagdad - chatta direkt med irakiska familjer


   Eftermiddagen låg sömnigt lugn mellan fabriksbyggnaderna och högarna med förvridna stålskelett. Värmen dallrade över grusgångarna och betongfundamenten. Jag satt i mitt rum i en bostadscontainer av plåt, pratade med en av soldaterna.
  Han berättade om hur pressande det var att åka ut på patrull, dag ut och dag in, och veta att en vägbomb när som helst kan explodera. Hur han försökte blockera sin rädsla och inte tänka på den.
  
  ’Lätt att glömma vad som pågår’
  Det var då jag blev rädd, förmodligen för att jag funderar på att följa med honom på patrull, eller kanske för att rädsla smittar.
  Vägbomber sliter sönder människokroppar, river köttet av benen och bränner sönder köttet. Jag såg det i somras, på akutrummet på militärsjukhuset i Bagdad. Irakier och amerikaner bars in på bårar. De skrek av smärta, långa, nästan djuriska skrik. Några dog där på bordet i akutrummet omgivna av sjukhuspersonal som försökt rädda deras liv.
  Det är lätt att glömma bort vad som egentligen pågår när man går omkring på basen, hur slumpartat allt är. Här hände ingenting under en månad men så i fredags dödades en soldat och tre skadades svårt.
  Till det yttre syns ingenting. Fallskärmsjägarna på basen småpratar och är hjälpsamma.
  Jag tittar på dem, letar efter flackande blickar, tecken på hur de egentligen mår under ytan.
  En undersökning visar att 31 procent av hemvändande soldater drabbades av psykiska och sociala problem.
  
  Lär sig leva med rädslan
  I ett år tjänstgör soldaterna här, under den tiden har de två veckors semester. Livet där hemma sköts per telefon.
  –?Det är klart att jag är rädd men man lär sig leva med det. Det blir för påfrestande att ta farväl av sig själv varje dag, säger sergeant Rick Selvester.
  –?Och fler amerikaner dör i bilolyckor varje år än i Irak, tillägger han.
  På den irakiska militärbasen springer en mager hund omkring bland de risiga barackerna. Här ser betydligt fattigare ut än hos amerikanerna.
  
  Åt djurmat – för att överleva
  En man berättar att hans fru både är orolig och glad för att han arbetar som militär. Hon vet att hans jobb är farligt men det var det enda sättet han kunde försörja frun och de fem barnen. Och familjen hade redan haft det svårt. Efter Saddams fall var de så fattiga att de åt djurmat för att överleva. Så vill de aldrig ha det igen, så han tar risken.
  –?Människor har det svårt. Regeringen har ingen kontakt med folket. De har precis höjt priserna på bränsle och då steg genast alla priser, säger Ali, en rundlagd irakier i 45-årsåldern.
  Förutom det ständigt närvarande våldet är arbetslösheten skyhög och ingenting verkar fungera från sophämtning till el.
  
  ’Ingen vet om pengarna gör nytta’
  Det värsta är att det inte borde vara så här. Irak har överskott i sin budget, många länder vill hjälpa till med återuppbyggnaden. Sverige skänker, via FN, 80 miljoner till Irak varje år. Men ingen vet om pengarna gör nytta för här finns ingen svensk ambassad, ingen expert som kan kontrollera om projekten som stöttas är vettiga.
  –?95 procent av folket är oskyldiga, 5 procent står för våldet. Men opinionen har svängt den senaste tiden, man litar mer på amerikanarna. Men de lägger också mycket pengar på att bygga sjukhus, vägar och sådant, säger Ali.
  Strax efter att solen gått ned över kraftverkets fyra höga skorstenar och två Blackhawk-helikoptrar flugit förbi berättar en soldat att de börjar bli lite oroliga. Den konvoj som körde i väg i morse har inte kommit tillbaka.
  Ingen vet vad som har hänt med dem.

Tipsa Aftonbladet

SMS/MMS 71000, telefon 08-411 11 11, e-post 71000@aftonbladet.se
Upp

Tjänstgörande redaktör: Henrik Ståhl

Chefredaktör, ansvarig utgivare och vd: Jan Helin

Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin

Sajtchef: Andreas Aspegren

Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Telefon växel: 08 725 20 00

Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se

Aftonbladet Plus KundcenterE-post

Org.nr: 556100-1123

Momsregistreringsnr: SE 556100-112301

© Aftonbladet Hierta AB

Tipsa Aftonbladet 71000
MMS/SMS
71000
E-post
Telefon
08-411 11 11
Fredag 12-09-21
Sök på Aftonbladet