Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
TISDAG 16 NOVEMBER 1999
 

40 000 går hungriga till skolan
40 000 gymnasieelever slarvar med frukosten, visar en ny undersökning från Umeå universitet.
  Både kropp och skolarbete tar stryk. Och betygen sjunker.
  – Om man inte äter frukost så klarar man sig sämre i skolan, har svårare att följa med, och får sämre betyg, säger Gerhard Nordlund, docent som genomfört undersökningen.

Krogdrottningens lösning på problemet. ”Inför skolfrukost”.
TYCK TILL Hur ska vi få barn och ungdomar att äta bättre?

MER LÄSNING
Dagens unga är som 50-åringar”. Forskarlarm om bristen på motion för unga.
  Sveriges gymnasieelever mår dåligt, visar undersökningen från Umeå universitet. 40 procent av alla gymnasieelever är trötta och hängiga varje dag. 16 procent känner sig aldrig pigga en enda skoldag. Och flickorna uppger att det ofta har huvudvärk.
  – Det här har starkt samband med elevernas matvanor, särskilt frukosten. Eleverna som äter dåligt har lägre betyg, säger Gerhard Nordlund, docent, som gjort undersökningen.
  15 procent av alla gymnasieelever hoppar över frukosten nästan jämt. Det betyder att 40 000 elever går till skolan utan mat i magen.
  Och flickorna är mår sämst. De hoppar över frukost lika ofta som pojkar. Men en tredjedel av frukostskolkande flickor, struntar i lunchen också.
  – Då har de varken ätit frukost eller lunch. Min åsikt är att tjejerna äter dåligt för att gå ner i vikt. Och de kompenserar inte med hamburgare och pizza som killar, säger docent Gerhard Nordlund.
  Är det en ny form av ätstörning?
  – Ja, vikten har betydelse. Jag ser ett klart mönster för hur de ser på sig själva. Varannan flicka oroar sig för att hon väger för mycket. Bara var femte pojke tycker att han väger för mycket, säger Gerhard Nordlund.
  Vilka elever äter inte frukost?
  – De som är ensamma på morgnarna och ska käka själv. Och det finns klara skillnader mellan barn till arbetare, medelklassföräldrar och högre tjänstemän, säger Gerhard Nordlund.
  Skolöverläkare Sophie Ekman i Solna bekräftar resultaten.
  – Hemskt många elever slarvar med frukosten. Det är ett folkhälsoproblem. Frukosten är viktigast på hela dagen, säger Sophie Ekman.
  Utan frukost är första skoltimmarna bortkastade. Kroppen fungerar inte.
  – Många flickor struntar i frukosten. Jag tror att många flickor mår dåligt över sina liv. Då vill de inte äta ordentligt heller, säger Sopie Ekman.
  Vad kan man göra?
  – Försök få tid att äta frukost tillsammans. Även om man är trött och stressad. Barn till vuxna som inte äter frukost, tar över den dåliga vanan, säger Sopie Ekman.
  Undersökningen är gjord på 24 skolor. Eleverna fick svara på frågor om sina matvanor och skolprestationer. 1400 elever svarade på frågorna.



Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77


   
  FLER NYHETER