Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetNöje
TORSDAG 26 OKTOBER 2000
 
  

TV TILL VARJE PRIS
I en serie artiklar granskar Aftonbladet baksidan med att vara med i tv. Deltagarna i flera av de populäraste programmen är mer eller mindre bakbundna av omfattande kontrakt. Kontrakt som gör dem lätta att exploatera av tv-bolag som jagar vinst och höga tittarsiffror. Devisen tycks vara: Tv till varje pris.
Här är flera av övertrampen på tv
l 29/7 1997 l 24/9 1998 l 24/9 1999 l 8/12 1999 l 3/2 2000 l 1/9 2000
ANDRA ARTIKLAR I SERIEN:
”Jag klarar inte att se avsnitten”: – För Lucky blev Villa Medusa en mardröm
Tillsätt en tv-ombudsman! – Ronny Olovsson vill att tv tar sitt ansvar
Leif Silbersky granskar doku-avtalen: ”Rena slavkontrakt”
”SVT skändade vårt hem” – Fick söka psykisk hjälp efter att ha deltagit i SVT:s nya inredningsprogram
September 1997: ”Expedition: Robinson” stoppas – dels på grund av att en deltagare begått självmord, dels för att serien får kraftig kritik från tittarna och kallas ”mobbnings-tv”.

26/11 -97: Robinson-deltagaren Ola Melén får flera mordhot på telefon.
  Han säger att han känner sig som en figur skapad av tv:
  – Folk ser mig som elak och falsk. Det vet jag. Det framstår ju så på tv.

24/9 -98: ”Total idiot. Bimbo på alla sätt”. Så beskrivs en av deltagarna i ”Expedition Robinson” i en intern anteckning gjord av produktionsbolaget Strix. Aftonbladet avslöjar handlingarna.

19/9 -99: Aftonbladet avslöjar att 15 personer tvingats uppsöka sjukhus i samband med inspelningen av ”Expedition: Robinson”. Bröstsmärtor, koma och diverse andra sjukdomstillstånd har drabbat dem. Under inspelningen sätts några av deltagarna ut i båtar under en svår storm – med risk för sina egna liv. Produktionsbolaget Strix vd ångrar tilltaget men säger:
  – Man kan bara konstatera att det gjorde programmet så otroligt mycket bättre.

24/9 -99: Marcus Öhrn, deltagare i ”Villa Medusa”, mordhotas tre gånger efter ett avsnitt av programmet. En av orsakerna är hur han framställts i tv.
25/9 -99: Aftonbladet avslöjar ”slavkontrakten” som gör deltagarna i ”Expedition Robinson” livegna. De kan i princip utnyttjas fritt av produktionsbolaget – utan att få ersättning.

8/12 -99: Jesus Pettersson, deltagare i ”Expedition: Robinson”, får hot om att han ska misshandlas. Orsaken är att produktionsbolaget Strix medvetet framställt honom som ondskefullare än de andra deltagarna, menar han.
2/2 -00: Dansbandsstjärnan Erica Sjöström i Drifters berättar om förnedrande frågor från Strix under uttagningarna till TV4:s ”Friends på turné”.
  – De frågade om jag kunde tänka mig att knulla framför kameran.
  ”Vi skulle aldrig filma en sexscen”, hävdar Strix.

3/2 -00: Aftonbladet avslöjar att deltagare i ”Villa Medusa” mot sin vilja filmades av Strix när de hade sex.
  – Det är otroligt perverst att göra något sådant. Man måste kunna dra en gräns även om det är en dokumentär, säger en av de drabbade.

29/8 -00: Daniel Wallén i TV3:s ”Baren” attackerar en annan deltagare med järnrör. Han hävdar att produktionsbolaget Strix hetsade honom att utföra dådet. Strix förnekar. Åklagare utreder fallet.

8/10 -00: Robinson-deltagaren Birgitta Andréasson berättar om förnedringen som de tävlande utsattes för av produktionsbolaget:
  – Producenten Hasse Aro höll ett hotfullt tal om att vi minsann skulle göra ”bra tv” åt dem.

11/10 -00: Deltagare i Kanal 5:s kommande dokusåpa ”69 grader nord” avslöjar att de är uppbundna av ”slavkontrakt” med produktionsbolaget Nordisk Film AB.

22/10 -00: Robinson-deltagaren Karin Flink kritiserar SVT för att omständigheterna bakom att hon blev hemröstad inte framgått i tv:
  – Jag köper att de vill göra bra tv, men det här har de gjort på min bekostnad.

24/10 -00: En familj avslöjar hur de mått psykiskt dåligt efter ett besök av SVT:s inredningsprogram ”Uppåt väggarna”. Familjen tycker att deras hem vanställts. Ett kontrakt med produktionsbolaget Meter har dessutom förbjudit dem att återställa rummet i ursprungligt skick de närmaste månaderna efter inspelningen. Familjen bävar för stunden när hemmet ska visas upp i tv:
  – Det blir tungt att se programmet – som en repris på hur de skändade det här rummet.
Elisabeth Lindham
Dan Panas


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-725 2000
fax: 08-600 01 77


   

   
  MER NÖJE