Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetKvinna
TORSDAG 30 SEPTEMBER 1999
  

Det här händer i kroppen när du dricker
Hjärnan
Därför blir du glad: Alkoholen tas upp av blodet och kör runt i kroppen. När alkoholen når hjärnan aktiveras ett ämne, dopamin, som framkallar samma starka lustkänslor som du kan känna när du är förälskad.
Därför blir du dum: När du druckit mycket påverkas olika delar av hjärnan. Hjärnan känns lite trög, vilket den också är. De vanligtvis mjuka och rörliga höljena runt hjärncellerna, membranet, styvnar av alkohol. Du börjar sluddra, får svårt att hålla balansen, och får minnesluckor.

Hjärtat
För mycket alkohol, ofta, kan ge hjärtsvikt och förslappa hjärtmuskeln.
Musklerna
Därför börjar du sluddra: Alkohol är muskelavslappnande, till exempel kan du känna att musklerna i ansiktet slappnar av och du börjar sluddra.
Magen
Därför får du ont: Magen är inte särskilt förtjust i alkohol. Slemhinnorna blir lätt irriterade och du kan få magkatarr och magsår.
Levern
När alkohol ska brytas ner i kroppen är det levern som får göra jobbet. Dricker du för mycket skadas cellerna och levern fungerar sämre. Redan efter ett par dagars intensivt drickande – efter en rockfestival? – kan levern kännas svullen och öm. Och läkarna kan se skador på din lever även om du bara dricker en burk starköl per dygn.
Skelettet
Benen blir skörare. Ett långvarigt alkoholmissbruk gör att risken för benbrott ökar.
Sex
Därför tappar du lusten: Alkohol kan förstöra sexlivet. Visst blir din mer kropp mer avslappnad av rimliga mängder, men blir det för mycket får du svårt att nå orgasm. Varför? Jo, slidans blodvolym och pulstryck minskar.
”Kan jag ta ett glas vin när jag är gravid?”
Här svarar läkare på 10 frågor om kvinnor, kropp och alkohol

1. Varför tål kvinnor alkohol sämre än män?
En kvinnas kropp innehåller mer fett och mindre vatten än en mans. Eftersom alkoholen späds ut i vatten innebär det att alkoholkoncentrationen i blodet blir högre hos kvinnan än hos mannen vid samma mängd alkohol. Dessutom har slemhinnorna i magen och tarmen en mer effektiv förmåga att suga upp alkohol hos kvinnan än hos mannen.

2. Hjälper det med en sup mot mensvärk?
Knappast. Visst verkar alkohol avslappnande på musklerna, men bara en kort stund. Så det är nog inte att rekommendera.

3. Blir man tjock av alkohol?
Ja, alkohol gör dig tjock. För att ta ett exempel: om du dricker 10 flaskor starköl i veckan – genomsnittskonsumtion för en svensk högskolestudent – blir det 520 flaskor på ett år. Det motsvarar 80 000 kilokalorier, vilket i sin tur motsvarar 470 wienerbröd.

4. Kan jag dricka ett glas vin även om jag är gravid?
Vissa mödravårdscentraler uppmanar de blivande mammorna att inte dricka alls, andra menar att lite då och då inte kan skada. Det finns inga bevis för att ett glas då och då kan ge fosterskador, men det viktigaste att tänka på är att din kropp mår så bra som möjligt medan du väntar barn. Och då kanske det är bättre att låta bli alkohol helt och hållet?

5. Varför ska man inte dricka när man är gravid?
Det påverkar fostret negativt på alla sätt. Det som cirkulerar i ditt blod cirkulerar i fostrets. Via moderkakan går syre och näringsämnen från mammans blod över till fostrets blod – och det gör alkoholen också. Fostret får samma promillehalt i sitt blod som mamman har.

6. Varför blir man bara sugen på fet mat när man är bakfull?
Blir man verkligen det? Självklart behöver man ett rejält mål mat för att återställa kroppens balans. Man måste fylla på med ny energi, men om kroppen verkligen har ett behov av just fet mat är osäkert.

7. Blir man mer berusad av att blanda olika sorters alkohol?
Nej, det finns det inte något belägg för. Det är alkoholmängden som avgör berusningen.

8. Varför känns det som om man tål mer ju mer man dricker?
Alkoholen bryts ner av ett enzym som finns i levern. När produktionen av det här enzymet ökar, ökar också kroppens kapacitet att bryta ner alkohol. Nästa gång du dricker behöver du därför en större mängd alkohol för att uppnå samma effekt.
Men efter ett tag blir levern överansträngd, och det är då den tar skada.

9. Hur lång tid tar det för alkoholen att lämna kroppen?
Man brukar säga att kroppen gör sig av med ungefär 0,2 promille i timmen.
För att bli av med en halv flaska vin, 37 cl, krävs det omkring fem timmar från det att du började dricka.

10. Är det sant att alkohol bränner bort hjärncellerna?
Ja, men inte förrän efter långvarigt missbruk. Inte måttligt användande av alkohol.


annica.lundback@aftonbladet.se

Källa: Överläkare Anne Barkman och professor Lars Terenius
TYCK TILL Är det skillnad på att dricka hemma ensam och att festa på krogen?
Hur mycket tål du? Allt fler framgångsrika tjejer hänger på den nya partytrenden
”Vi kan dricka som killarna - men vill vi det?” Tre kända kvinnor om festande & alkohol


epost: kvinna@aftonbladet.se
telefon: 08-7252330
fax: 08-56252805