Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetKvinna
TORSDAG 30 SEPTEMBER 1999
  

Hur mycket tål du?

HUR MYCKET TÅL DU?
Foto: PER BJÖRN

”Kan jag ta ett glas vin när jag är gravid?” Läkare svarar på 10 frågor om kvinnor, kropp och alkohol. Det här händer i kroppen
TYCK TILL Är det skillnad på att dricka hemma ensam – och att festa på krogen?
”Vi kan dricka som killarna - men vill vi det?” Tre kända kvinnor om festande & alkohol
En öl efter jobbet, ett glas vin till maten och en flaska på festen.
Allt fler framgångsrika singel-tjejer hänger på den nya partytrenden.
Men hur mycket tål vi egentligen?
Och vad händer med kroppen?
Kvinna har kollat.

En öl efter jobbet med kompisarna. Ett glas vin till maten. En drink eller två framför tv:n på kvällen. Inget konstigt med det. Eller?
  Nu dricker unga kvinnor allt mer – och lika ofta som män. Men tål vi det? Och vad händer med kroppen?

Kvinnors alkoholvanor har förändrats. Efter en nedgång i början av nittiotalet, dricker vi mer igen. Framför allt vin – mellan 1996 och 1998 ökade andelen vin i kvinnornas totala veckokonsumtion med 30 procent.
  Enligt en brittisk studie är det nu de unga, framgångsrika singelkvinnorna som dricker mest. Och det gäller inte bara Storbritannien – den nya partytrenden syns även i Sverige.
  – Bara sedan jag började här 1991 har alkoholvanorna förändrats, berättar Anne Barkman, överläkare på kvinnoavdelningen vid Beroendecentrum Syd.
  De kvinnor som tidigare kom till avdelningen var vanligtvis fast i ett missbruk som hade pågått i flera år. De drack i ensamhet och lyckades länge hålla skenet uppe, både på arbetet och inför sina vänner.
  – I dag är förloppet mycket häftigare, säger Anne Barkman.
– Framför allt bland unga tjejer. Det är mer accepterat att tjejer dricker i dag, och det blir allt vanligare att man går ut flera kvällar i veckan för att ta en öl med vänner eller arbetskamrater. Problemet är när det inte stannar vid en eller två öl utan blir fem sex stycken kväll efter kväll.
  CAN, centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, har studerat niondeklassares alkoholvanor sedan början av sjuttiotalet. Det som framför allt har hänt sedan dess är att tjejerna nu berusar sig nästan lika ofta som killarna.
  – De dricker inte lika mycket, men i princip lika många många tjejer som killar – omkring 40 procent – uppger att de blir berusade varje eller nästan varje gång de dricker, säger Barbro Andersson, forskningssekreterare på CAN.
  Harriet Gillberg är verksamhetschef vid KSAN, Kvinnoorganisationernas Samråd i Alkohol- och Narkotikafrågor. Hon håller med om att föreställningen om den kvinnliga alkoholisten är på väg att förändras.
  – Det här är kvinnor som har en bra utbildning, ett välbetalt jobb och ofta ett ganska starkt hälsomedvetande.
  – Ändå finns det de som dricker upp till två flaskor vin varje kväll.
  Det börjar som en avkoppling, menar hon. Ett glas vin efter en tung dag på jobbet. Undan för undan ökar konsumtionen, utan att den som dricker riktigt är medveten om riskerna.
  – Dricker du fem eller sex glas vin varje kväll utan att reflektera över det är du definitivt i riskzonen, säger Harriet Gillberg.
  Kvinnor riskerar att drabbas av precis samma alkoholskador som män. Dricker de lika stora mängder, är sjukdomsförloppet dessutom snabbare. Kvinnans kropp tål helt enkelt inte lika mycket.
  Anne Barkman poängterar att de allra flesta trots allt kan hantera alkohol på ett vettigt sätt.
  – Nio av tio kan dricka måttligt utan att fastna i ett beroende. Och även om man i perioder dricker lite mer än vanligt, som på sommaren eller under semestern, klarar de flesta av att gå tillbaka till en normal konsumtion när de börjar arbeta igen.
  Men vad som är ett måttligt drickande är svårt att säga. Visst finns det rekommendationer, men toleransen varierar från person till person. I slutänden är det bara du själv som kan avgöra hur mycket du tål.
  – En viss grad av alkoholpåverkan känns behaglig, det vet vi ju alla. Lite och lagom är inte skadligt, säger Anne Barkman.


annica.lundback@aftonbladet.se


Så mycket kan du dricka

En veckokonsumtion om ungefär 40 gram alkohol, det vill säga en 2/3 flaska vin, två stora stark eller 12 cl starksprit, är helt ofarligt.

Upp till 90 gram alkohol i veckan, det vill säga en och en halv flaska vin, fem stora stark eller 30 cl starksprit, bör inte innebära någon fara för vanebildning.

Dricker du upp till 150 gram alkohol i veckan, det vill säga två ? och en halv flaska vin, åtta stora stark eller 55 cl starksprit, befinner du dig i riskzonen för att utveckla ett beroende.

Uppgår din konsumtion till 270 gram alkohol per vecka, det vill säga fyra och en halv flaska vin, 15 stora stark eller 95 cl starksprit, löper du stor risk för vanebildning och skador på inre organ och nervsystem.

epost: kvinna@aftonbladet.se
telefon: 08-7252330
fax: 08-56252805