Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetKvinna
TORSDAG 30 SEPTEMBER 1999
  

”Jag partajade hela veckan – på vatten”

Kända kvinnor om alkohol
Anna Wennerholm, Ing-Marie Carlsson och Kajsa Mellgren diskuterar alkohol - över var sitt glas läsk.

Tre kända kvinnor om festande & alkohol
Blev det många drinkar i baren senast?
  Då är du inte ensam. I dag dricker tjejer som killarna - allt mer och allt oftare.
  Över ett glas läsk pratar tre kända kvinnor om den nya partytrenden.


TYCK TILL Hur mycket tål du? – Vad vinner tjejerna på att dricka lika mycket som killarna?
”Kan jag ta ett glas vin när jag är gravid?” Läkare svarar på 10 frågor om kvinnor, kropp och alkohol. Det här händer i kroppen
Hur mycket tål du? Allt fler framgångsrika tjejer hänger på den nya partytrenden

Anna Wennerholm, Ing-Marie Carlsson och Kajsa Mellgren är överens; fyllans och festandets pris kan ibland vara för högt. Att inte minnas vad man sa och gjorde kvällen innan, att inte var på topp på jobbet nästa dag. Då är det dags att sätta stopp.
  Alla tre gillar att dricka och tycker att alkohol är något positivt så länge man håller det under kontroll. Men de har också sett avigsidorna, vad som händer när det går över styr, både hos sig själva och andra i deras omgivning.
Om hur mycket de dricker själva:
  Anna: - Jag dricker mycket i perioder. När jag började med ”Måndagsklubben” blev det till en början för mycket och jag kände att kvaliteten på mitt jobb blev sämre. Nu har jag dragit ner det till ett par gånger i veckan.
  - Ett nytt knep jag har börjat med är att ta med mig bilen, det har blivit min livboj. Man måste ju komma ihåg att man har en framtid också.
Kajsa: - På ZTV fick jag en massa inbjudningar men det skulle inte gå att dricka på alla. Jag dricker på helgerna och någon gång mitt i veckorna. Om det blivit för mycket av det roliga under en period känner jag det direkt, jag får sunkig hy och blir glåmig. Då håller jag upp ett tag. Förr partade jag hela veckorna men drack inget annat än vatten, jag hade inte råd.
Ing-Marie: - Jag dricker ganska måttligt nuförtiden, det är väldigt sällan jag är ute på partyröj.
  - Däremot tar jag gärna ett par glas vin till maten, särskilt under sommaren. Det blir mindre när jag arbetar.
Anna: - Jag är en riktig partyprissa. När jag snackar om att dra ner är det från fyra till två gånger per vecka. Jag dricker nästan alltid samma dos, fem flaskor mellanöl och en flaska champagne som jag tar ett par glas av själv och bjuder på resten. Någon gång tar jag shots men då brukar det gå illa.
Om var gränsen går. När dricker man för mycket?
Ing-Marie: - Det är stor skillnad mellan en tjej som är ute och partar och alkoholism. Många kvinnor sitter hemma ensamma och dricker, det är mycket farligare.
Anna: - Ta ett glas hemma själv skulle jag aldrig göra. Där går gränsen.
Ing-Marie: - Jag tror att gränsen går när tjejer tappar kontrollen över situationen och hamnar i sängar de inte vill hamna i, när de mår dåligt av det och när det går ut över hälsan och jobbet. När alkoholen börjar inverka negativt är det en varningssignal.
Anna: - I alla år har jag alltid velat ha mer och mer att dricka men plötsligt kan jag för första gången i livet ibland känna att jag inte vill ha mer. Vad beror det på, tror ni? Jag känner mig nästan orolig, ska det inte bli mer partykul nu?
Ing-Marie: - Du har blivit mognare helt enkelt. Till slut lär man sig ju faktiskt av erfarenheten, att nu blir det inte roligare än så här och i morgon är det bara jobbigt.
Om att allt fler tjejer dricker:
Kajsa: - Det har absolut ökat. Jag tror det har med jämställdheten att göra. Vi vill visa att vi kan dricka lika mycket som killarna. Att prata om att man inte tål ett glas vin är fjantigt.
Ing-Marie: Faran med att unga tjejer dricker mycket är att de löper risk att råka illa ut. Dels genom att bli sexuellt utnyttjade och dels att de blir stämplade som sämre eftersom samhällets syn på berusade tjejer inte har förändrats.
Anna: - Jag tror att det beror på var man kommer ifrån. Själv växte jag upp med Södertäljementaliteten, där raglade alla ungdomar omkring fulla som as. Det hörde till. Det är möjligt att det är därför jag har blivit bisexuell. Jag har sett alla killar ligga där i dikena och spy...
Ing-Marie: - Den största skillnaden idag är nog att tjejer går på krogen över huvud taget. Förr födde man barn vid tjugo, nu lever unga tjejer singelliv och gör karriär. Och det här livet fortsätter även efter att man har blivit mamma. Vi kräver vår rätt att få vara människor, inte bara mammor. En modern kvinna ska både kunna dricka och vara mor.
  - Men är det verkligen den jämställdheten vi ska sträva efter, att supa oss fulla, ragga hämningslöst och ligga bakfulla på soffan? I stället för att vi tar efter männens dåliga beteenden borde vi kanske uppfostra våra söner bättre.
Kajsa: - På en uteservering där jag bor brukar det sitta fyra damer och smutta på varsin gin och tonic en gång i veckan. Det är coolt. Jag är mycket hellre en sån tant än en som äter bakelse på konditori.



epost: kvinna@aftonbladet.se
telefon: 08-7252330
fax: 08-56252805