Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetPuls
FREDAG 19 NOVEMBER 1999
  


Vanligt folk
är farligt folk


Skriv till mig!
fredrik.virtanen
@aftonbladet.se


Tyck till om Virtanens krönika!

Innelistan
Vad är det som gäller just nu?
Utelistan
Och vad är det som går bort?
De knäcker


Robinson-Robban slår inte sin tjej, är en glad och snäll kille, vill ingen illa, gillar fotboll, dricker öl, gillar att snacka pattar och lyssnar kanske på Bloodhound Gang. Spelar på Oddset och följer Elitserien och är arbetslös. Har en tjej som tycker att han är äcklig när han rapar. Hans kompisar skrattar åt hans skämt och han skrattar åt deras. Han kanske diskar ibland. Han kanske har körkort. Han är inte helförtjust i bögar, hans åsikter om invandrare är oklara. Han åker snowboard och är med i ”Robinson” för att få dricka gratissprit, skriva autografer och få groupies.
  Han är en pizzaman.
  Pizzamän är ett samhällsproblem, betydligt större än homofoba eller sexistiska rappare, som är tydliga i sin dumhet. De är nog farligare än den genomsnittlige lill-nassen i kängor och bomberjacka också.
  Pizzamän är svåra att se – de är ju normala människor som i regel har vett att dölja sina mest vedervärdiga features i offentliga sammanhang – och de är många. Alla har inte alla drag men de flesta av oss gillar ju pizza, åtminstone vissa ingredienser.
  Robban är hursomhelst efterbliven eller ärlig nog att visa upp sin idioti i all dess prakt. Och att vi skruvar oss generat i tv-soffan, när han på middag med Robinson-Lisa visar upp all avsaknad av uppfostran och konvenans, är ju för att vi känner igen vissa drag obehagligt mycket (erkänn).
  – Jag kommer pjuka! More bear! More meat! gastar Robinson-Robban.
  – Du kör också orgasmen, ja det är kul med dig och Jesus, man behöver inte ha sex med er, man vet ändå hur det är!
  Och sedan lite taffliga sexinviter och ett panikraggningsknep när Robinson-Lisa nobbar (”du är en fegis, du törs inte”).
  Det kan ha hänt, det kan ha varit du, eller hur?
  Men, pssst:
  Det är inte okej.
  Det är inte okej.
  Det är inte charmigt, inte roligt, inte tufft.
  Det är inte okej att förklara det med: ”Jag är ärlig, jag är som jag är.”
  Inte, inte, inte, inte.

Kolla in Robinson-Robban och var tvärtom så blir du en bättre människa. Inte för att du ska be om ursäkt för dig själv, men vidsynthet är alltid bättre än inskränkthet och humanism är alltid bättre än sexism, eller hur?
  I det första, lysande avsnittet av ”Fittja Paradiso” visade Janne Josefsson också upp ”vanligt folk”. De ville ha dödsstraff i Sverige och poängen gick hem:
  Såna vill vi inte vara.
  ”Robinson” och ”Fittja Paradiso” är det bästa svenska på tv just nu.
  Vi säger så.

   
  MER I PULS