Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetPuls
FREDAG 22 OKTOBER 1999
  


I helvetet sänds
Söndagsöppet
24 h om dygnet


Skriv till mig!
fredrik.virtanen
@aftonbladet.se


Tyck till om Virtanens krönika!

Innelistan
Vad är det som gäller just nu?
Utelistan
Och vad är det som går bort?
De knäcker


En seg söndag i soffan är man lättlurad. Den godmodiga tonen, det lätta lunkandet och den myspysiga inredningen. Chipsen står behagligt nära, fjärrkontrollen ligger lite för långt bort och snälle Ulf Larsson ser ju så himla nallebjörnsgullig ut.
  Men stopp där.
  Söndagsöppet är ett äckligt program, inställsamt och fegt. Urvattnat och krystat. Köpt. Det är folkförtryck i dess mest subtila skepnad. Det är vad en pizza på Valentino är för ett Seric-fan som just sett Brage få stryk igen. Det är bedövningsmedel. Det är vanära åt SVT.

Man kan gråta när Ulf Larsson dumflabbar åt gästernas mediokra skämt – så malplacerade skratt att gästerna själva kommer av sig – eller Kristin Kaspersens monumentala okunskap och ännu större ointresse för de popband hon intervjuar.
  Det kan man göra. Det gör man.
  Men främst är det den totala hållningslösheten. De inbjudna kändisarna kan vara vem som helst, råkar de vara intressanta ur ett artistiskt perspektiv är det en ren slump.
  På bästa sändningstid ägnar sig statliga SVT åt reklam som vore värd 100-tals miljoner kronor om alla skivbolag, filmbolag, privatteaterdirektörer, och krogshowsproducenter tvingades köpa tv-reklam.

För Söndagsöppet är ofarligt. Söndagsöppet är snällt. Det finns ingen risk för besvärliga frågor, ingen risk för spontana infall, ingen risk för journalistik över huvud taget ty den kompetensen finns inte. Det är lallallalalalalllalalalalalalaaa hej har ni gjort en ny skiva den är jättebra får vi höra den låt som kan bli en hit om den spelas här i Söndagsöppet jasså ni är från England trodde det var USA men det spelar ju ingen roll här är 860 000 tittare så sätt igång bara.
  Samtidigt har inte SVT ett enda riktigt nöjesprogram, ett som inte är en-minut-intervju-och-nu-nya-videon. Vilket gör att artister tvingas till detta skymfande sammanhang.
  Det brukade vara Loket Olsson som fick stå som symbol för fördumningen i landet. Men Loket erbjöd en chans och folk tog en kalkylerad risk för att vinna. Som vilket Måltips som helst. Ulf Larsson erbjuder ingenting.

En sak till: Jag lovar härmed att vara god. Jag vill inte hamna i helvetet. För där leder Ulf Larsson Söndagsöppet 24 timmar om dygnet.
  Vi säger så.

   
  MER I PULS