Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetPuls
FREDAG 24 SEPTEMBER 1999
  


Var är alla hjältarna?


Skriv till mig!
fredrik.virtanen
@aftonbladet.se


Tyck till om Virtanens krönika!

Innelistan
Vad är det som gäller just nu?
Utelistan
Och vad är det som går bort?
De knäcker


Jan Guillou har gått över till ett nytt bokförlag (pubertalt döpt till ”Piratförlaget”). Förlagets idé är att stjäla bästsäljande författare från andra förlag.
  Anledningen är att tjäna mer pengar. Jan Guillou vill tjäna mer pengar. Han vill få hälften av inkomsterna. Han vill inte finansiera unga författare som inte säljer ett skvatt.
  Det vore ungefär som att ett nystartat skivbolag köpte över Kent, Eva Dahlgren, Bo Kaspers och alla andra storsäljare.
  Man kan lugnt gissa att Soundtrack of our lives, Weeping willows, Sahara Hotnights, Bob Hund, Dilba och Lars Winnerbäck inte hade fått göra sina debutskivor då.
  Däremot hade syrrorna Graaf fått göra det. Och Victoria Silvstedt. Och A-Teens. Och ändå är skivbolag redan principiellt mycket cyniska och bara independentbolagen ger artister en chans att bygga ett artistskap på mer än två cd.
  It’s all about the money.

Så fd vänsterkrigaren Jan Guillou, en förebild på alla plan som den lilla människans förkämpe, vill tjäna mer pengar och då vet jag att även hjältar kan dö. Det är omöjligt att hålla kvar dem, det är sorgligt, bittert och man måste hela tiden leta efter nya.
  Men det är inte lätt. Det ironiska flinet ligger som en våt filt över hela 70-talsgenerationen.
  Ulf Lundell, en annan hjälte, skulle nog aldrig gå till ett förlag för att tjäna mer pengar, men han har samtidigt inte så mycket att säga mig längre, mer än att det är intressant att se hur en 50-åring ser på oss unga. Han ger inte mycket för oss, men å andra sidan ger han inte så mycket för sig själv heller.

Jag såg Mikael Wiehe hylla Björn Afzelius på tv. Han är en hjälte. En mycket värdig man, ej till salu. Liksom Joakim Thåström, givetvis.
  Men 70-talister? Jag fick en demo-cd av en ung man som heter Daniel Hedberg. Han sjöng progg som den gjordes innan vi var födda. Lite valhänt, men ändå en sådan befrielse. Han kanske kommer att få skivkontrakt, men han skulle inte få ge ut den på ”Piratförlaget”, om ni förstår vad jag menar.
  Lars Winnerbäck är något av en hjälte. Och Latin Kings när de fanns. De vill säga oss något. Vad fan vill Harald Treutiger säga? Henrik Johnsson? Kristin Kaspersen? MTV? Underhållning är inte fel, men när allt blir underhållning och business måste vi noga leta efter de nya hjältarna.
  Ge mig en lista.
  Vi säger så.

   
  MER I PULS