Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetPuls
FREDAG 28 JANUARI 2000
  

Puls Fredrik Virtanen har koll på nöjesbruset
fredrik.virtanen@aftonbladet.se


grym klassiker 1
Notting hill
Gudfadern 2 - video
Francis Ford Coppolas två filmer på Mario Puzos historia anses ju ofta vara världens bästa. Och varför inte. ”Gudfadern II” är hursomhelst (tillsammans med ”Terminator II” och ”Tillbaka till framtiden III”) den enda uppföljaren som är snäppet bättre än den första. Men det är förstås hårfint och högst diskutabelt, båda är mästerverk och ska ses efter varandra. Här spelar Robert De Niro Gudfadern själv, Vito Corleone (Marlon Brando), som ung. Kom 1974.


grym klassiker 3
American Psycho
American psycho - bok
Bret Easton Ellis mördar yuppies och hårdbitchar så det stänker blod över hela Manhattan i sin lysande 80-talssatir, allt ackompanjerat med en sjuk böjelse för märkeskläder och hifi-utrustning och med få undantag usel musiksmak (huvudpersonen Bateman blandar redan på andra sidan ihop Ronettes med Crystals). Rolig kommentar på demonisk U2-konsert från Bono till Bateman: ”Jag... är... djävulen... och... jag... är... precis... som... du.” Är nu filmad med Cristian Bale, efter att DiCaprio tyvärr tackade nej. Kom 1991.
grym klassiker 2
Gudfadern video
Gudfadern - video
Historen om maffiafamiljen Corleone är inte bara en gangsterfilm utan även en djupt moralisk skildring över 1900-talets Amerika, hur landet byggdes med korruption och blod samtidigt som den beskriver med vilken perverterad dubbelmoral den katolska familjen Corleone klappar sina barn med ena handen och skär halsen av fiender med den andra. Och så en massa coola repliker förstås, och skådespeleri i absolut mästarklass av Marlon Brando, Al Pacino, John Cazale, James Caan och Robert Duvall. Kom 1972.


grym klassiker 4
George Harrison
All things must pass - cd
Oops, George Harrison fick inte skriva mycket med Beatles, men när bandet var nedlagt visade han sig vara bättre än Paul och John solo. Tycker jag. Och varför inte, han skrev ju ”Here comes the sun” och ”While my guitar gently weeps” i Beatles. ”All things must pass” är den skiva jag gillar mest som har med Beatles att göra och lite knasigt är det men jag plockade fram den igen när han knivhöggs nyligen. ”My sweet lord” har du säkert hört. Kom 1970.





citatI’m gonna make him an offer he can’t refuse
GUDFADERN



Veckans Virtanen
Innelistan