Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetVal -98
SÖNDAG 2 AUGUSTI 1998
 

49 dagar kvar till valet

Första duellen Persson–Bildt
I dag startar valrörelsen på allvar. Statsminister Göran Persson talar i sörmländska Björkvik och oppositionsledaren Carl Bildt i Marstrand på västkusten.
I Aftonbladet utkämpar de sin första valduell. I var sin debatt-artikel talar de om varför du ska lägga din röst på just deras parti – och varför du bör undvika motståndarens.


Perssons debattartikel

Bildts debattartikel


Det här vill Persson och Bildt ha sagt – egentligen

Carl Bildt vill sänka skatten.
  Göran Persson vill inte göra det, i alla fall inte just nu.
  Det förefaller vara den grundläggande skillnaden mellan valets två huvudalternativ.
   I högre grad än tidigare är årets val ett val mellan två stora partier, socialdemokraterna eller moderaterna. Kring riksdagens båda största partier formerar sig de fem mindre som satelliter.

Deras första skriftliga duell
   Som väljare ska du alltså ta ställning till ett av två huvudalternativ i valet den 20 september, Göran Perssons eller Carl Bildts.
  I dag utkämpar de sin första, skriftliga, valduell i Aftonbladet. Här följer ett försök att dechiffrera budskapet.
Den grundläggande
skillnaden:
Göran Persson anser att förutsättningen för ett någorlunda rättvist Sverige är en stor skattebetald offentlig sektor. Utan den skiktas människor i låg- och högbetald, i dem som har nätverk och dem som saknar.
  Enligt Carl Bildt går det inte att sätta likhetstecken mellan höga skatter och god service.

Vill ha avdrag för hushållstjänster
   Han anser att höga skatter hindrar nya jobb och han vill öka valfriheten genom att man själv bestämmer över en större del av sin bruttolön.
Bildt vill följaktligen sänka inkomstskatten och införa ett avdrag för hushållstjänster. Däremot vill han inte sänka bidragen till kommun och landsting.
   Persson är minst sagt tveksam och kan tänka sig sänkningar först när välfärden ”utvecklats”, sannolikt med högre statsbidrag, och pensionerna höjs som förr.
Likheterna: Både Persson och Bildt vill ha bättre vård och bättre skola. De vill också att fler ska ha arbete.
Olikheterna: Persson talar om pensionärerna och de anställda i offentliga sektorn. Bildt om fler poliser.

Säger olika saker – men ingen ljuger
Sortera tid och begrepp: Varken Persson eller Bildt ljuger om jobben trots att de säger helt olika saker. Däremot använder de olika begrepp och tidsperspektiv.
  Persson säger att arbetslösheten minskat under de senaste två åren. Det är korrekt. Att han väljer det tidsperspektivet beror på att han valdes till statsminister 1996. Att han väljer att tala om arbetslösheten beror på att den siffran minskat.
  Bildt säger att sysselsättningen är lika låg nu som då han förlorade valet 1994. Socialdemokraternas politik har alltså inte lett till att fler jobbar.

Fler sitter på skolbänken
Lena Mellin Det är också korrekt. Det är ungefär lika många som jobbar nu som för fyra år sedan, däremot registreras färre som arbetslösa. Det beror framför allt på att fler sitter på skolbänken.
Karaktäristik av motståndaren: Göran Persson talar konsekvent om ”högern” och önskar sig en saklig valdebatt men verkar misstänka att så inte blir fallet.
  Carl Bildt anser att socialdemokratin är omodern, att den mumlar och sviker.



Fler nyheter