Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetVal -98
SÖNDAG 2 AUGUSTI 1998
 

Göran Perssons debattartikel:

356
”MOTARBETAR VÄLFÄRDEN” Statminister Göran Persson skriver i sitt debattinlägg: Högern har alltid motarbetat den svenska välfärdsmodellen. Högern utmålar därför skatter som bördor och pålagor.
Foto: ÅKE ERICSON
Vi socialdemokrater kommer i den stundande valrörelsen att begära förtroende av svenska folket för en ansvarsfull och rättvis politik för att förnya, modernisera och utveckla Sverige.
Vi begär förtroende för att ta Sverige tillbaka till full sysselsättning.
  Nu sjunker arbetslösheten markant och sysselsättningen ökar. Vårt delmål är att den öppna arbetslösheten ska ha kommit ner till fyra procent år 2000. Därefter ska vi gå vidare till full sysselsättning.
  Varje annat mål är otänkbart för socialdemokratin.
Vi begär förtroende för att skapa ett rättvisare Sverige.
Tack vare den framgångsrika saneringen av statsfinanserna har regeringen kunnat göra en omfattande satsning på skola, vård och omsorg på totalt 20 miljarder kronor från 1997 och fram till år 2000. Men det räcker inte.
   Behovet av högre kvalitet och fler anställda i kommuner och landsting är fortsatt stort. Välfärden måste utvecklas. Det kräver resurser. Vi är beredda att skjuta till de resurserna.
Vi begär därför förtroende för att göra sjukvården och äldreomsorgen ännu bättre och tryggare.
  Vi socialdemokrater kan aldrig acceptera vanvård eller missförhållanden inom vården och omsorgen. Varje människa ska under sin ålderdom känna trygghet i att äldreom-
sorgen fungerar.

Sverige är inte tillräckligt bra om inte de gamla kan få en trygg och värdig vård och omsorg. Det innebär att det måste finnas tillräckligt många anställda och att personalen har bra utbildning och kompetens. Vård- och omsorgspersonalen – och det är till största delen kvinnor – gör i dag ett imponerande jobb under tuffa arbetsvillkor. Vi vill förbättra arbetsvillkoren i den gemensamma sektorn och göra dessa arbeten mer attraktiva i framtiden genom ordnade arbetstider, tillsvidareanställning och rimlig lön. Att förbättra arbetsförhållandena i den gemensamma sektorn är en av våra viktigaste uppgifter ur jämställdhetssynpunkt. Det kommer att kräva mer resurser.
Vi begär också förtroende för en bättre barnomsorg och skola.
  Skolans kunskapskrav måste vara lika högt ställda som de krav framtidens samhälle och arbetsliv ställer. Vi socialdemokrater kan aldrig acceptera att elever lämnar skolan med otillräckliga kunskaper i svenska språket, engelska, matematik och informationsteknik. Det kommer att kräva mer resurser till skolan – till fler lärare, bättre läroböcker och fler datorer.
Utbyggnaden av högskolan ska fortsätta. För oss socialdemokrater är det inte minst viktigt att fortsätta bygga ut de mindre och medelstora högskolorna för att sprida kunskap, forskning och tillväxt i hela landet.
   Bredd och spets är redskapen i ett kunskapssamhälle som omfattar alla. Vården, omsorgen och skolan går först. Vi har också ett löfte om att höja pensionärernas pensioner som ska infrias. Först därefter är vi villiga att genomföra skattesänkningar – om det finns ekonomiskt utrymme.
  Det är här den stora skiljelinjen går i svensk politik. Vi socialdemokrater är övertygade om att den svenska välfärdsmodellen – en generell och gemensamt finansierad välfärd för alla – är en produktiv drivkraft i samhället.

Vår välfärdsmodell bygger på övertygelsen att solidariteten är oöverträffad i sin förmåga att skapa trygghet och rättvisa. Den stärker individen. En människa som känner trygghet vågar möta förändringar utan rädsla, ta stegen mot att förverkliga sina drömmar och förändra sin livssituation. Vi hävdar att rättvisan är produktiv.
  Skatterna behövs för att finansiera vår gemensamma välfärd och för att bidra till en rättvis fördelning. Skatterna är redskapet för att omfördela mellan dem som har till dem som inte har, att utjämna klyftorna mellan rika och fattiga.
Högerkrafterna däremot har en helt annan syn på den gemensamt finansierade verksamheten. Högern har alltid motarbetat den svenska välfärdsmodellen. Högern vill att att den enskilda människan mer ska skapa sin egen trygghet genom privata försäkringar och köpa sin sociala service via avgifter på marknaden. Högern utmålar därför skatter som bördor och pålagor som ska minimeras. Högern vill komma åt den generella välfärden.
   Sverige har ett unikt tillfälle att, efter några mycket svåra år, under många år få en hög tillväxt, åter nå full sysselsättning och fortsatta att utveckla välfärden. Det kräver en ansvarsfull, fast och konsekvent politik präglad av helhetssyn och rättvisa. Det förutsätter en socialdemokratisk regering.
Göran Persson


Bildts debattartikel

Fler nyheter