Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetVal -98
SÖNDAG 2 AUGUSTI 1998
 

Bildts debattartikel

406
”SOCIALDEMOKRATIN OMODERN” Oppositionsledaren Carl Bildt skriver i sitt debattinlägg: Socialdemokraterna mörkar och mumlar. Man har ingen skattepolitik, ingen europolitik och och ingen politik för nya jobb.
Foto: CALLE TÖRNSTRÖM
Jag vill ha fler jobb, lägre skatter, bättre skola, fler poliser och en tryggare vård i Sverige. Och jag är alldeles övertygad om att allt detta kräver en politik för förnyelse och förändring. Vi kan inte bara blicka bakåt.
Alla håller med om att socialdemokraterna misslyckats med jobben. Jobben är inte fler än för fyra år sedan och vi har 25 000 färre företagare än för två år sedan. Det finns ingen oberoende bedömare som tror att regeringen klarar sitt eget mål om halverad arbetslöshet till år 2000.
  Forskare hävdar att arbetslösheten kostar oss skattebetalare 150 miljarder kronor per år. Det är dubbelt så mycket som skolan kostar och nästan lika mycket som skola och sjukvård tillsammans.
  Före förra valet lovade socialdemokraterna att inte höja skatten för vanligt folk. Också det löftet svek man. Familjer och individer med vanliga inkomster har fått rejäla skattehöjningar under dessa år. Det var fel – skatten för dessa måste därför sänkas.
  Så gott som alla experter säger att det krävs sänkta skatter om vi skall få fler jobb. TCO:s ordförande Inger Ohlsson säger samma sak.
Jag tycker att det är rimligt att vi lever upp till det som lovades i skattereformen – de flesta ska bara betala ca 30 procent av sin inkomst i skatt och ingen mer än hälften av en inkomstökning. Jag tror att de flesta tycker att det är rättvist.
   Dessutom skall det vara möjligt att dra av för hemnära tjänster. Många moderna familjer vill ha möjligheten till hjälp hemma. Varför ska vi motarbeta det? Jag är övertygad om att vårt förslag om lägre skatt på hemnära tjänster skulle bli ett stort steg framåt för jämställdheten för många familjer.

Sänkta skatter kostar pengar. Det är därför vi moderater inte lovar höjda bidrag. A-kassa och sjukförsäkring kommer att vara på den nivå de varit under de senaste åren. Vi sänker inte statsbidragen till kommuner och landsting – men vi kommer inte att höja dem ytterligare. Det är viktigt att vanliga människor får sänkt skatt och att vi får fler riktiga jobb.
  Då blir det också bättre ekonomi i kommuner och landsting. Men det räcker inte med pengar. I dag försvinner mycket ner i stora svarta hål. Se på alla kommunala förlustbolag som socialdemokraterna vill hålla under armarna.
  Under de senaste åren har vi ofta fått både högre skatt och sämre service. Det som kallas Solna-modellen. Där rekordhöjde socialdemokraterna skatten, och sedan dess har vi sett den ena vårdskandalen efter den andra.
Vi betalar världens högsta skatter – men vi har inte världens bästa skola, sjukvård eller rättstrygghet. Högskattesamhället fungerar allt sämre.
   Vårdköerna har vuxit sedan man avskaffade vår vårdgaranti. Det är oacceptabelt. I våra barns skolor gapar hålen därför att lärarrekrytering och lärarutbildning inte fungerar.
  Polisen har medvetet rustats ned. Inte minst de senaste veckornas diskussion har visat att allt fler drabbas, medan allt färre får sitt straff.
  Detta är till stor del den socialdemokratiska polisnedrustningens fel.

Den europeiska ekonomin är mycket starkare än för några år sedan. Alla länder har blivit av med underskott och fått ner räntorna. Nu kommer det fler jobb.
  Men Sverige fortsätter att halka efter. Vi utvecklas svagare än Finland och Danmark och de flesta länder inom EU. Till större delen beror det på för höga skatter och för mycket regleringar.
Socialdemokratin har blivit omodern. Det är typiskt att den nu ställt Sverige utanför den nya eurovalutan. Och den nya informationsteknologin med största försiktighet. Socialdemokraterna verkar ibland vara framtidsrädda.
   Vi har ett bra framtidsalternativ i denna valrörelse – en politik för 2000-talet. Vår ”jobballians” med folkpartiet och kristdemokraterna talar om vad vi vill göra och vilken samverkan vi strävar efter. Jag vill ge väljarna så tydliga besked som möjligt.
  Men socialdemokraterna mörkar och mumlar. Man har ingen skattepolitik, ingen europolitik och ingen politik för nya jobb.
  Det räcker inte med att ständigt lova nya bidrag till kommunerna – i fyra av fem fall går de till annat än vad man sagt.
  Jag vill ha en framtids- och förnyelsepolitik som ger mer frihet åt individer, familjer och företag.
  Där Sverige tydligt är engagerat i det europeiska samarbetet för fred och frihet. Som tar oss från gårdagens industri- till morgondagens informations- och tjänstesamhälle.
  Jag hoppas på Ditt stöd för det arbetet.

Carl Bildt


Perssons debattartikel

Fler nyheter