Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetKvinna
TORSDAG 7 OKTOBER 1999
  

Alice Timander: Jag var 80 när jag fick min första orgasm

Alice Timander
Foto: TOMAS BERGMAN

Tantuppror! Läs Kerstin Thorvalls 70+manifest
TYCK TILL Är det dags för 70+kvinnorna att göra uppror? Håller du med Kerstin Thorvall?
Hej, får jag låna 100 000 till en sportbil? Får en 70+kvinna låna på banken? Barbro, 72, testade.
TYCK TILL Har du blivit nobbad på banken?
Sådan är 70+kvinnan Så mycket tjänar hon , hit reser hon, här bor hon.

”I dag nöjer jag mig inte med en tafatt man”

När Alice fyllde 80 hoppade hon fallskärm för första gången.
I den åldern fick hon också sin första orgasm och det var hon som tog initiativet.
   – Jag blev så skrämd av sex när jag var yngre, jag trodde aldrig jag skulle kunna njuta av det, säger Alice Timander, som fyllde 84 i tisdags.
  Alice Timander är tandläkare och premiärlejon. Ju äldre hon blir desto mer intensivt utmanar hon livet.
  – Jag ska hoppa fallskärm igen när jag fyller 85, säger hon bestämt.
  Men med sex så dröjde det alltså väldigt lång tid innan hon till fullo kunde njuta av det.
  – Jag har så många dåliga erfarenheter i bagaget och min sexdebut liknade i det närmaste en våldtäkt, jag var livrädd och det gjorde ont.
  – Den här femton år yngre mannen har lärt mig att sex är att ge och ta, ömhet och passion. Inget pang på.
  – Jag är oerhört glad över att jag fått uppleva hur det kan vara. Tyvärr är han upptagen på annat håll, men han har ändå lärt mig hur det kan vara, nu skulle jag inte nöja mig med några halvmesyrer eller tafatta män.
  Alice Timander är en människa som egentligen ger helt fel signaler. Vi känner henne för hennes skönhetsoperationer och för att hon går på premiärer i flotta kläder. Hon ser löjligt ung ut.
  – Jag går inte ut med rynkiga kläder, då vill jag inte gå ut med ett rynkigt ansikte heller. Men nästa ansiktslyft blir det sista, säger hon.
  Den glittrande, välopererade yta hon visar upp på vimmelbilder i tidningarna visar dock inte att hon har en mycket skarp hjärna. Eller hur starkt hon engagerar sig för de svaga i samhället.
  – Låt mig säga så här, jag hade en vansinnigt svår uppväxt, jag hade tre katastrofala äktenskap. Allt har varit svart i mitt liv, därför behöver jag bli bekräftad och sedd i dag. Jag behöver glamouren.

  
Alice kärleksråd
1. Utveckla din personlighet.
2. Akta dig för alltför vackra eller snygga män. Han är ett byte för många kvinnor så förvänta dig inte att han ska vara trogen.
3. En bra man ska kunna ge trygghet, ömhet, lojalitet och visa barmhärtighet. Kärlek har varken med utseende eller pengar att göra.Långsamt, men lika skönt
+ Med åldern kommer ofta en mer avslappnad inställning till livet och sänkta prestationskrav, även på sexlivet.
+ Mycket tyder på att den första tiden efter pensioneringen är livets lyckligaste tid.
- De yttre tecknen på sexuell upphetsning, som rodnande hud och styva bröstvårtor, avtar. Slidan blir inte lika fuktig. Risken finns att partnern tror att man inte längre blir tänd.
Så får du hjälp:
Den psykiska upplevelsen av upphetsningen är lika stark som tidigare. Med bättre information slipper man undra.
- Slemhinnorna i slidan blir skörare, vilket kan ge smärtor vid samlag.
Så får du hjälp:
Oftast beror det på östrogenbrist. Det är enkelt att avhjälpa med östrogen i form av salva eller en kapsel att föra upp i slidan.
- Det kan ta längre tid innan du får orgasm och den blir kortare och mindre intensiv.
Så får du hjälp:
Låt det ta sin tid. Stressa inte. När orgasmen väl kommer är upplevelsen av den minst lika stark som tidigare.
Forskaren om sex efter sjuttio:
Farmor har inte sex. Och har hon någon gång haft det, var det bara för att bli med barn – tror du, ja.
   – Vad vi vet nu är ungefär hälften av de gifta männen och 40 procent av de gifta kvinnorna fortfarande sexuellt aktiva vid 70 års ålder. Dessa siffror gäller män och kvinnor födda 1901 och 1902 och sannolikheten är stor att ännu fler av dagens 70-åringar har sex, säger Ingmar Skoog, docent i psykiatri vid Sahlgrenska sjukhuset.
  Han är en av de forskare som ansvarar för den så kallade H 70-undersökningen, en stor studie av äldre svenskars hälsa och livsstil som påbörjades 1971. Han menar att den absolut viktigaste faktorn för hur sexlivet ser ut på äldre dar är hur det har fungerat tidigare i livet. Har man haft ett aktivt sexliv som ung, fortsätter man med det även som gammal.
  – Det är alltså inte så att man bränner ut sig!
  – När vi intervjuar äldre människor säger många att det är bra att vi ställer frågor om sexualitet. Eftersom vi frågar kan det ju inte vara något onormalt, menar de.
  Men stigande ålder kan föra med sig vissa rent fysiska besvär. För kvinnor handlar det framför allt om att slemhinnorna i slidan blir skörare, vilket kan leda till att det gör ont att ha samlag. Men det är enkelt att åtgärda – vanligtvis beror det på östrogenbrist och då räcker det med ett östrogentillskott.
  –Tyvärr är det få som spontant tar upp sådana saker med sina läkare och läkarna vågar inte heller fråga av rädsla för att patienten ska ta illa upp.
  Sex handlar om närhet, kommunikation och ett sätt att stärka sin könsidentitet. Någonting som är skönt och roligt – också efter att man har fyllt 70, menar Ingmar Skoog.
  – Det är viktigt att de som vill vågar fortsätta. Flera studier visar att de första tio åren efter pensioneringen tycks vara den lyckligaste tiden i hela livet.
  


Så håller du dig i form
Sitt inte still. Ut och gå! Fysisk aktivitet är det allra bästa rådet.
Må bra med rätt mat. Ät en allsidig och väl sammansatt kost. När du blir äldre minskar kaloribehovet och då äter många mindre mat – men det är fortfarande viktigt att den är varierad och vitaminrik.
Drick mycket.
Låt läkaren kolla. Gå på hälsokontroll varje år. Inte minst för att kontrollera blodtrycket – högt blodtryck ökar risken för slaganfall.
Trivs med livet.
Se till att ordna ditt liv så att du trivs. Din psykiska hälsa är minst lika viktig som den kroppsliga.

Det bästa med 70+
Du får mycket mer tid för dig själv. Utnyttja den!
Du kan med gott samvete sålla bort mindre viktiga saker och vara lite levnadskonstnär i stället.
Äldre människors språkbegåvning och ordförråd är överlägsen ungas. Ta en korsordsmatch och du kommer att vinna överlägset.
Lugn och ro. Du har kämpat färdigt med karriären och kan slappna av.
Gammal är äldst. Med ålderdom kommer visdom. Så är det bara. Din kunskap och erfarenhet är unik.epost: kvinna@aftonbladet.se
telefon: 08-7252330
fax: 08-56252805