Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetTv

TISDAG 22 JUNI 1999
 

Bruce Willis spelar privatdeckare
Damon Wayans och Bruce Willis spelar amerikansk fotbollsspelare respektive privatdetektiv i denna fartfyllda action.

 Gårdagens bästa filmtips
 Dagens bästa tv-tips


Den siste scouten

Underhållande actionfilm med Bruce Willis och Damon Wayans.
   Willis är en sparkad Secret Service-agent som hankar sig fram som privatdeckare, Wayans en amerikansk fotbollsspelare som fått sluta sedan han, felaktigt, blivit anklagad för att missbruka narkotika.
  
Tillsammans försöker de nu bättra på sina skamfilade rykten...
   För manus svarar Shane Black, mer känd för första ”Dödligt vapen”-filmen och ”The Long kiss goodnight”. Och den här filmen har samma innehåll som hans andra filmer: fartfylld och våldsam action, kvick men ganska grabbig och rå dialog och humor, en rätt rörig och kanske inte alltid trovärdig intrig.
   Men tråkigt, det blir det aldrig. Filmen regisserades av Tony Scott. (”The Last boy scout”, 1991.)

SVT 1 22.30

Vykort från drömfabriken

En skildring av livet bakom kulisserna i Hollywood. Meryl Streep är skådespelerskan som har problem med droger, med pojkvännen (Dennis Quaid) och - framför allt - med relationen till sin mor (Shirley MacLaine), en firad Hollywoodstjärna. Gene Hackman har en färgstark biroll, som regissör. (”Postcards from the edge”, 1990.)
Canal+ Gul 21.45

Hetta

Ett första genombrott för James Ivory (regissör) och Ruth Prawer Jhabvala (manus, roman), som sedan gjort bland annat ”Howard’s End” och andra storfilmer ihop. Handlar om två brittiska kvinnor (Julie Christie, Greta Scacchi) som hamnar i Indien och blir förälskade i landet, trots att kärleken inte alltid är besvarad. (”Heat and dust”, 1982.)
SVT 1 13.55

Oscar Wilde

Robert Morley (1908-1992) är utmärkt i titelrollen, som den kontroversielle irländske snobben och författaren Oscar Wilde (1854-1900). Filmen kretsar främst kring rättegångarna mot honom. Han dömdes till två år i tukthus för sin homosexualitet. Filmen regisserades av Gregory Ratoff. I rollistan finns bland andra Phyllis Calvert, John Neville och Dennis Price. (1959)
TV1000 Cinema 12.00

Skrivet i stjärnorna

En charmig kärlekskomedi i Hollywood-miljö. Jeremy Piven (tv-serien ”Amors pilar”) spelar en busschaufför som blir förälskad i en skådespelerska, spelad av Sherilyn Fenn, från ”Twin Peaks”. (”Just write”, 1997.)
Canal+ Gul 20.00

Sommaren i La Goulette

Drama av Férid Boughedir. Denna film är ovanligt frispråkig för att komma från ett arabland. Historien handlar om en muslim, en jude och en italiensk katolik på semester i La Goulette. (”Un étè à La Goulette”, 1995.)
Canal+ 5.30

Lorca - Death in Granada

Andy Garcia som Federico García Lorca (1898-1936), spansk författare och poet, som mördades under spanska inbördeskriget. Ett drama om en ung beundrare som på 1950-talet försöker få klarhet i hur Lorca dog. (1996)
Canal+ Gul 10.55

King Kong

Nyinspelning av klassikern från 1933. Mer pengar, men färre idéer, gör det till en stel film, om hur medlemmarna i en oljeexpedition hittar en jätteapa på en ö i Stilla havet. Med Jeff Bridges och Jessica Lange, i sin filmdebut. (1976)
Canal+ Gul 15.15

Love potion no. 9

Ganska larvig amerikansk kärlekskomedi. Mest för dem dem som vill spana in Sandra Bullock (”Speed”, ”Medan du sov”) tillsammans med sin före detta sambo Tate Donovan, som har den manliga huvudrollen. (1992)
TV1000 20.00

Galgen väntar

En amerikansk västern om en hårdhudad småstadssheriff som drabbas av samvetskval när hans son (Gary Grimes) hamnar på fel sida av lagen. Ingen av John Waynes (1907-1979) mer minnesvärda filmer. (”Cahill - US marshal”, 1973.)
ZTV 21.30

Class act

En töntig amerikansk high school-komedi, där skolans nörd byter roll med skolans ”värsting”. En hel del förutsägbara skämt, Christopher Reid och Christopher Martin i huvudrollerna. Filmen regisserades av Randall Miller. (1992)
Kanal 5 20.00


DAGENS FILMTIPS: Jan-Olov Andersson