Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetTv
TISDAG 22 JUNI 1999
 

Bamsebjörn leker doktor

Bamsebjörn och hans bäste vän Kyckling råkar ut för en hel del äventyr.
Foto: AP

 Dagens bästa filmtips

SVT 1 18.30
I Sverige är Bamse världens starkaste och snällaste björn. Av någon outgrundlig anledning var Bamse också namnet på det robotsystem à två miljarder som ÖB Wiktorin la ned i december på grund av pengabrist i försvaret.
   Danskarna har också sin Bamse. Med sin vän Kyckling har Bamse roat danska barn ... länge. I SVT sågs Bamse, för att undvika förväxling (?) då omdöpt till Bamsebjörn, och Kyckling sommaren 1997 i åtta halvtimmar ”Bamsebjörns bilderbok”, som SVT nu repriserar. I kvällens avsnitt leker Bamsebjörn doktor och blir ständigt sin egen patient
  För övrigt skulle man inuti Bamse ... björns päls, om man tittade, hitta Lars Bom, som 1993-1997 var Bamse. Bom har också spelat den något tuffare ”Polisen på Samsø”.

Konsten att välja rätt partner att leva med
TV 4 20.30
Varför väljer vi just de partner vi väljer? Och hur kommer det sig att just de människor vi älskar mest är de som vi kan bli mest förbannade på?
  Annika Doppings tredje ”Doppings styrkedroppar” med underrubriken ”Kaka söker maka - hur vi väljer partner” tar upp motiven bakom partnervalet. ”Det är högst sannolikt att man fastnat för en partner som bär på både det mest positiva och det mest negativa man upplevt i barndomen. Det sker omedvetet”, skriver programmakarna.
   I programmet medverkar bland andra Carin Ritzén-Sick, Imago-terapeut. Imago är en relationsterapi, där ”Imago” står för en omedveten, ”internaliserad”, sammansatt bild av de positiva och negativa egenskaperna hos dem som tog hand om oss som riktigt små.

Reportage och diskussion om den genmanipulerade maten
SVT 2 20.00 & 22.10
Vad är det vi äter, egentligen?
   Frågan är rubrik för Jonas Olssons och Erik Tjernströms reportage i ”Reportrarna”. Det handlar om kött som innehåller hormoner, genmodifierade tomater som inte ruttnar, mjölk som på grund av mjölkbönders slarv innehåller så mycket antibiotika att varje svensk varje år får i sig fem liter antibiotikamjölk. För att inte tala om kyckling.
  Gentekniken gör maten bättre, säger producenterna. Har konsumenten någon möjlighet att välja bort mat som man pillat i generna på eller manipulerat på annat sätt?
   ”StudioReportrarna” följer upp med en diskussion. I studion hos Bo Holmström och Erik Tjernström finns Lars Audell, före detta vice ordförande i Veterinärförbundet, sparkad för sin kritik av de egna, Ethel Forsberg, miljöchef på KF, Gunnela Ståhle, djuromsorgsexpert på LRF, och Sinikka Bohlin, vice ordförande i miljö- och jordbruksutskottet.

En ny racingstjärna
SVT 1 22.00
Tvåa 1997. Åtta 1998. I år toppar nya banracingstjärnan Mattias Ekström, 21, Audi, SM-serien i Swedish touring car championship, STCC, efter sex deltävlingar. Senast på Gelleråsen i Karlskoga blev Mattias Ekström tvåa i första finalen efter norske Tommy Rustad, Nissan. Andra finalen vann han övertygande före Fredrik Ekblom, BMW. Nu i helgen 19-20 juni körde Mattias Ekström & Co STCC på 4 031 meter långa Scandinavian raceway i Anderstorp. Johan Torén var där och rapporterar i tisdagens ”Race”.

Druider i Stonehenge
TV 8 21.00
Hur såg det egentligen ut när druiderna för sådär 4 800 år sedan höll sina ceremonier bland megaliterna i Stonehenge på nuvarande Salisbury Plain, Wiltshire, England?
  Bland annat det vill de brittiska producenterna meddelst datorer och 3D-teknik försöka ge ett intryck av i TV 8:s ”Det var en gång” (Lost treasures of the ancient world). Sex program blir det. Förutom Stonehenge får vi besöka den ursprungligen cirka tolv mil långa Hadrianus mur, byggd med början år 122 e Kr tvärs över norra England av romarna som gränsskydd, därefter pyramiderna i Giza, Pompeji, förstört av Vesuvius år 79, det antika Rom och slutligen aztekernas och mayaindianernas tempel i Chichen Itza.


DAGENS TV-VAL: Bengt Hörnemark