Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetTv

MÅNDAG 21 DECEMBER 1998
 Candice Bergen har levt hos cheyenneindianerna och återvänder till sin älskare i denna verklighetsbaserade historia.

 Dagens bästa tv-tips


Dramatisk kärlekshistoria
Soldier Blue

Spännande och våldsamt drama om amerikanska kavalleriets övergrepp mot indianer under 1800-talet.
   En verklig händelse - massakern vid Sand Creek 1864 - ligger till grund för filmens blodiga slutscener; bland det mest ruggiga som skådats i en film.
   I centrum står en vit kvinna (Candice Bergen, från tv-serien ”Murphy Brown”) som efter två års fångenskap hos cheyenneindianerna återvänt till sin fästman, löjtnant i armén. Tiden i fångenskap har gjort henne kluven till ”de vitas” beskrivning av indianerna som onda människor.
   En inställning som till viss del även delas av en soldat hon träffar, Honus Gant (Peter Strauss, från tv-serien ”De fattiga och de rika”).
   Filmen blev aldrig någon stor publiksuccé i hemlandet USA.
   Där ansågs våldsscenerna på slutet för realistiska och klipptes ned, i stället lanserades filmen som en kärlekshistoria.
   I Sverige blev Buffy Sainte-Maries titelmelodi en stor framgång. (1970)

Kanal 5 0.15


Sekten

Annorlunda drama av danskan Susanne Bier, känd för ”Freud flyttar hemifrån...” (1991) och ”Pensionat Oskar” (1995). Sofie Gråbøl (lysande!) spelar kvinnan som via en väninna kommer i kontakt med en mystisk sekt, vars ledare spelas av Sverre Anker Ousdal och Stina Ekblad. Flummigt, fräckt filmat och med en erotisk underton. (1997)
TV 1000 Cinema 21.00


Juryn - A Time to kill

Bra filmversion av John Grishams debutroman, om hur ett rasistiskt mord skakar om en småstad i den amerikanska Södern. Med Matthew McConaughey (i sin genombrottsroll), Samuel L Jackson, Sandra Bullock, Kevin Spacey, Ashley Judd, Oliver Platt och Kiefer Sutherland. (”A Time to kill”, 1996.)
TV 1000 21.35

Harlem nights

Eddie Murphy, Richard Pryor och Arsenio Hall i en gangsterkomedi som utspelas i 1930-talets Harlem, New York. Innehåller några kul scener, men komikern Murphy tog sig vatten över huvudet (det har han faktiskt erkänt i efterhand...) när han skrev, regisserade och spelade huvudrollen i filmen. (1989)
Kanal 5 21.00

Fort Apache, Bronx

Spännande och realistiskt drama om livet i en våldshärjad stadsdel i New York. Med Paul Newman, Rachel Ticotin (”Total recall”) och ”Jackie Brown”-stjärnan Pam Grier. (”Fort Apache, the Bronx”, 1981.)
ZTV 20.45

Dead presidents

Ett våldsamt drama om en ung svart man (Larenz Tate) som efter Vietnamkriget, hamnar i en ond spiral av missbruk och kriminalitet. Av regissörerna till ”Boyz N the hood”. (1995)
Canal + Gul 18.55

Åsa-Nisse och den stora kalabaliken

19:e Åsa-Nisse-filmen, sista för John Elfström i titelrollen (sedan var han upptagen på teatern) och Gustaf Lövås som handlare Sjökvist (han dog strax efteråt). Hep Stars med Svenne Hedlund spelar sig själva. (1968)
TV 4 10.20

Poltergeist

Spännande skräckfilm, om en förortsfamilj vars hus invaderas av onda andar, bland annat kidnappas yngsta dottern via tv-apparaten. Med Craig T Nelson och JoBeth Williams. Bra effekter, Steven Spielberg som producent och en stor portion svart humor, tack vare regissören Tobe ”Motorsågsmassakern” Hooper. (1982)
TNT 0.00

Marvins döttrar

Gripande familjedrama, om kärlek, vänskap och om hur sjukdomar kan påverka människor. Med Meryl Streep, Diane Keaton, Robert De Niro och Leonardo DiCaprio. (”Marvin’s room”, 1996.)
Canal+ 0.10 Canal+ Gul 8.30

Ulee’s gold

Ett gripande drama om en biodlare i Florida och hans trassliga familjeliv. Peter Fonda Oscarnominerades för rollen, den bästa han har haft sedan ”Easy rider” i slutet av 1960-talet. (1997)
Canal+ 21.45

Barbara

Danskt kostym- och kärleksdrama som utspelas på Färöarna, med Anneke von der Lippe i titelrollen. Vackert men småsegt. (1997)
Canal+ 13.10