Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetTv
MÅNDAG 21 DECEMBER 1998
 

Slutrapport från radhuslängan

Louise (Gunilla Åkesson) i samtal med Elisabet (Solveig Ternström), huvudperson i långköraren ”Svenska hjärtan”, som nu går in på sista kapitlet. Foto: BROR AUGUSTSSON

 Dagens bästa filmtips

SVT 1 16.00
I kväll tar Carin Mannheimers ”Svenska hjärtan” oåterkallerligen slut. Det blir ett långt slut - först den sjunde och sista delen mellan klockan 20 och 21 och en timme senare kommer så en halvtimmes epilog. I den knyter Carin Mannheimer ihop säcken och låter oss få veta hur det gick sen för Elisabet och de gamla vännerna från radhuslängan.
   De svenska tv-tittarna har levt med männi-skorna i radhuslängan i elva år och sett 28 avsnitt när epilogen kommer. Man kan säga att Elisabet, spelad av Solveig Ternström, är huvudpersonen. Hon har varit med i alla 28 avsnitten.
   ”Svenska hjärtan” har blivit oerhört uppskattad och rosad av både kritiker och publik. När det tredje avsnittet sändes i slutet av november tittade inte mindre än 1,865 miljoner.

”Sajber julspecial” kollar julklappar
SVT 1 19.30
”Sajber julspecial” har i kväll reportage både från USA och här hemma. Reportern Christer Åkerlund har fått komma in på Lucas Arts utanför San Francisco, ett av världens mest ansedda spelföretag. George Lucas startade bolaget 1982. Åkerlund har bland annat kollat in deras senaste titlar - Grim Fandango, Behind the Magic och Rouge Squadron.
   Så fortsätter ”Sajber” reportagen om nätgurun Justin Hall i Oakland, som sedan 1994 skrivit 1800 sajter om sitt liv på nätet.
   Eftersom det är julafton på onsdag går ”Sajber” runt i spelaffären och väljer i den stora julklappsfloden. Dessutom listas fem favoritsajter i ”Topp fem” och vi får prov på tittarnas egna datorbilder i ”Galleri Sajber”.

Han berättar historien om @
ZTV 18.00, SVT 2 23.10
SVT inleder och ZTV fortsätter på julveckans första kväll var sin serie om internet.
   ZTV:s program heter ”ztv.se - om internet”, en serie om fem program. IT-experten och journalisten Richard Sandensborg tipsar om hur man hittar det man söker på nätet. SVT 2 satsar på den amerikanska serien ”Historien om @”. I den berättar dataskribenten Bob Cringely i tre timslånga avsnitt med hjälp av stora och små aktörer på den digitala scenen historien om internets utveckling.
   Vi får veta hur det gick till när ett världsomspännande nät, som ingen äger eller har ansvaret för, kom att göra all världens samlade information tillgänglig för varje datoranvändare.
   Det hela började med USA:s desperata kamp att komma ikapp ryssarna, när de lyckats skjuta upp den första satelliten Sputnik.

Varför inte vegetarisk jul?
TV 4 19.00
Nu drar en speciell jul- och nyårs- omgång av ”Emmas kök” i gång.
   I 20 program under jul, nyår och trettonhelgen ser vi Anders Levén tillsammans med gäster tala om och laga mat. Varje måndag lagar Susanna Lundbladh vegetarisk mat tillsammans med Anders. På tisdagar är sockerbagare Johan Sörberg gäst.
   Andra gäster i ”Emmas kök” blir bland andra Ebba Blitz Osvald, Anton Glanzelius, Alice Bah och Bo Landin - som normalt har sina egna program i TV 4.
   I premiären i kväll bjuder Anders och Susanna på ett vegetariskt julbord för er som inte måste ha skinka på bordet. I morgon blir det julbak. Dan före dopparedan bakar Christina Schollin änglabullar.

Norsk humor i mjukporrskomedin som gjort succé på hemmaplan
TV 3 23.10
Herodes Falsk och Tom Mathisen är stora män i den norska humorbranschen. De har roat och chockerat sin publik i drygt 20 år. Nu får vi svenskar en chans att upptäcka om vi också gillar deras humor i komedi-serien ”Vin, kvinnor och sång”, som startar i TV 3 i kväll. Den utspelar sig i förlagshuset Hibischus och framför allt på mjukporrtidningen Ekstases redaktion. Där har redaktör Urban Tassing (Falsk) och flickfotograf Kurt Ugleseth (Mathisen) ett finger med i det mesta. De två 40-åringarna vägrar att bli vuxna och drömmer om ett liv i sus och dus och om att bli Oslos mest eftertraktade ungkarlar. Susanne Tyllingsæther (Anette Grønberg) är Urbans syster och medarvinge till förlagshuset. Hon ger ut damtidningar och lider av att ha Urban och hans vänner i huset. Susanne är gift med prästen Stig Benny (Anders Tangen), som till-bringar sin tid på Extase i hopp om att träffa högbystade modeller.

DAGENS TV-VAL: Lars-Olof Berglund