Aftonbladet Shopping - hjälp och information
Så hittar du det du söker | Om butikerna | Lagar och regler som gäller vid nätshopping Vanliga frågor och svar

Vanliga frågor och svar

1. Kan jag lämna tillbaka en vara jag beställt?
Svar: Ja. Du har laglig rätt att ångra ditt köp och få pengarna tillbaka. Ångerrätten gäller i 14 dagar efter det att du tagit emot varan, och det behövs inget särskilt skäl för du ska få att lämna tillbaka den. Enda kravet är att du inom 14 dagar efter leveransen lämnar eller skickar ett meddelande till försäljaren. Tänk på att varan du returnerar måste vara oanvänd och i samma skick som när du fick den. Om du inte kommit överens med företaget om något annat får du själv stå för returkostnaderna. Observera att det finns några få undantag från lagen.
Läs mer här

2. Hur länge måste jag vänta på varan?
Svar: Enligt lag har nätbutiken skyldighet att lämna en vara senast 30 dagar efter det att du gjort din beställning. Ni kan också gemensamt komma överens om en annan tidgräns, och då är det denna som gäller. Om varan inte levereras i tid har du rätt att häva köpet och få dina pengar tillbaka.

3. Får företag lägga på extra avgifter på fakturan?
Svar: Det kan kallas faktureringsavgift, aviseringsavgift, expeditionsavgift eller något annat. Men sådana här avgifter får företaget bara ta ut om de är avtalade från början (när ni kom överens om affären). Annars har du rätt att stryka avgiften från fakturan.

4. Får man påstå vad som helst i reklamen?
Svar: Nej. Det finns en särskild lag marknadsföringslagen som bland annat förbjuder vilseledande påståenden i all marknadsföring. Det är också förbjudet att förtiga särskilt viktig information. Reklam måste se ut som reklam (får inte gå att förväxla med redaktionell text) och det ska också klart framgå vem som annonserar.

5. Får butikerna sätta vilka priser de vill?
Svar: Ja, vi har i princip fri prissättning i Sverige. Butikerna får sätta de priser de vill och sedan är det meningen att konkurrensen om oss kunder ska tvinga dem att hålla priserna nere.

6. Vilka miljömärken kan jag lita på?
Svar: I dag florerar en mängd olika miljömärken som ska visa att en viss vara är mindre miljöskadlig än andra. Men många av dem sätter tillverkaren eller butikskedjan själv på, i hopp om att sälja mer. Men det finns ett antal märken som utfärdas av oberoende organ, exempelvis Svanen, Falken (Bra Miljöval), KRAV (ekologiskt odlade livsmedel) och numera också EU-blomman.
Läs mer här

7. Vad gör jag om det är fel på varan jag köpt?
Svar: Går i första hand tillbaka till företaget (affären) du handlat av. Om du inte får rätt där kan du vända dig till den kommunala konsumentvägledaren, som oftast går att nå via kommunens växel. Om du ändå inte får rätt kan vägledaren hjälpa dig med en anmälan till Allmänna reklamationsnämnden.
Läs mer här

Källa: www.konsumentverket.se och Torget