Aftonbladet   ANNONS

Våren 1997


 
Medhjälpare
Har du anställt någon för att hjälpa dig med din hobby går kostnaden att dra av. Namn och personnummer eller adress ska anges i rutan ”Övriga upplysningar”. Men pengar som du har betalat till make eller hemmavarande barn under 16 år går aldrig att dra av.

Medlemsavgifter
Medlemsavgifter är i allmänhet inte avdragsgilla. Dock kan de som måste vara med i en organisation för att kunna utöva sitt yrke göra avdrag. Det gäller exempelvis advokater och optiker.
  

Mobiltelefon
Här gäller samma villkor som för vanlig telefon. Samtal i tjänsten får dras av, dock inte kostnaden för att köpa mobiltelefonen och öppna abonnemanget. Kräver din arbetsgivare att du har mobiltelefon bör denne betala för kostnaden.

Moped och motorcykel
Använder du moped eller motorcykel för att ta dig till jobbet får du göra avdrag. Avståndet måste vara minst fem kilometer eller två kilometer om det inte finns allmänna kommunikationer.
  Du måste också vinna minst två timmar i restid fram och åter i jämförelse med kollektivresa.
  För moped är avdraget 3:50 kr per mil och för motorcykel 6:50 kr per mil.
  Eftersom du bara får dra av resekostnader som överstiger 6 000 kr innebär det att du måste köra moped minst nio mil per dag för att nå över denna gräns.

Musikinstrument
Musiker och musiklärare får dra av instrument de betalar själva på tre-fem år.

Mätningsavgift
Mätningsavgifter eller granskningsavgifter som exempelvis byggnadsarbetare betalar är avdragsgilla.

Parkeringsavgifter
Om du använder bilen i tjänsten och arbetsgivaren inte ersätter dig för parkeringsavgifter, har du rätt att dra av för kostnaden. Har du inte kvitton bör du föra dagbok över kostnaderna. Om du får en schablonersättning från arbetsgivaren är ersättningen skattepliktig och du får göra avdrag för kostnaderna.

Pensionsförsäkring
Pensionsförsäkringen dras av under Allmänna avdrag om du har inkomst av tjänst. Det gäller både den traditionella pensionsförsäkringen och det nya pensionssparandet.
  Du får dra av premier på max ett halvt basbelopp, det vill säga 18 100 kr för 1996. Dessutom får du dra av ytterligare fem procent av lönen mellan 362 000 kr (10 basbelopp) och 724 000 kr (20 basbelopp). Det maximala avdraget för 1996 är alltså 36 200 kr.

Periodiskt understöd
I vissa fall kan du få dra av för periodiska understöd som du har betalat till någon. Det kan exempelvis vara skadestånd, underhåll till tidigare make, understöd på grund av föreskrift i testamente eller understöd som betalas på grund av en bindande förpliktelse som uppkommit före den 9 november 1973.
  Men du får inte ha betalat pengarna till någon i ditt hushåll, någon som är under 18 år eller någon som inte har avslutat sin utbildning.
  Avdraget görs som ett Allmänt avdrag om du har löneinkomster.

Porto
Kostnad för frimärken för något som rör ditt jobb eller extraknäck får du dra av.

Representation
Har du representerat för din arbetsgivares räkning och själv betalat får du göra avdrag för kostnaden. Har du fått ersättning för representationskostnader är den skattepliktig om det inte enbart rör sig om återbetalning av ett utlägg.
  Du får göra avdrag om representationen har haft ett omedelbart samband med verksamheten, till exempel affärsförhandlingar eller liknande.
  Avdrag för måltider som avser lunch, middag eller supé medges med max 180 kr (inklusive vin och sprit) per person exklusive moms. För andra måltidsutgifter medges avdrag med max 60 kr per person exklusive moms. Kostnaden för representationen ska kunna styrkas med kvitto.

Resor till jobbet
Du får dra av för resor till och från jobbet om du har mer än två kilometer mellan bostaden och arbetsplatsen och du tar dig till jobbet på annat sätt än att gå.
  Dock får du bara göra avdrag för kostnader över 6 000 kr.
  Den som har ett månadskort för kollektivtrafik i exempelvis Stockholm kan alltså inte göra något avdrag alls eftersom kostnaden bara blir 4 260 kr för ett år.
  Vill du göra avdrag för egen bil måste det vara minst fem kilometer till jobbet, eller två kilometer om det inte finns allmänna kommunikationer. Läs mer under rubriken Bil till jobbet.
  Om arbetsgivaren betalar taxiresa till och från jobbet räknas ersättningen som inkomst. Men om resan sker mellan kl 23 och 06, får ett lika stort belopp som ersättningen dras av. I speciella fall går det även att få igenom avdrag för taxiresor vid andra tider. Se rubriken Taxi.

Rättegångskostnader
Har du varit tvungen att gå till rätten för att få ut din lön eller annan ersättning, är rättegångskostnaderna avdragsgilla. Se också Advokatkostnad.

Schablonavdrag
Det finns inte längre något schablonavdrag för inkomst av tjänst - bara en bakvänd schablongräns: bara den del som överstiger 6 000 kr för resan till och från jobbet och bara den del som överstiger 1 000 kr för övriga kostnader får dras av.

Skyddsutrustning
Den skyddsutrustning som du betalar själv är avdragsgill. Dit räknas till exempel hjälm, hörselskydd, skyddsglasögon och skor.

Släpvagn
Kostnad för släpvagn ingår inte i schablonbeloppet för bilavdrag på 13 kr milen. Om du använder egen släpvagn till bilen vid tjänsteresor får du dra av för förslitningen.

Smink
Bara den som behöver särskilt smink i sitt jobb, exempelvis fotomodeller, artister och skådespelare, får dra av kostnaden för smink.

Studiekostnader
Om du har fått skattepliktigt vuxenstudiestöd kan du få avdrag för de merkostnader som du har haft på grund av studierna. En förutsättning är dock att du inte har fått ersättning för kostnaderna genom skattefria bidrag. Det kan exempelvis vara kostnader för studiematerial och litteratur, resekostnader och ökade levnadskostnader, till exempel om familjen inte har kunnat flytta med till studieorten.
  Avdraget för kostnaderna får inte vara större än vuxenstudiebidraget. Avdrag för studiekostnader i andra fall medges normalt inte.

Tandläkare
Det kan vara mycket svårt att få igenom avdrag för tandvård. De som kan lyckas är främst skådespelare, fotomodeller, musiker som spelar blåsinstrument och sjöofficerare på u-båt (trycket gör att tänderna måste lagas på ett speciellt sätt).

Taxi
Du får bara göra avdrag för taxiresor om din arbetsgivare betalat dem och du har skattat för ersättningen. Taxiresan ska dessutom ha skett mellan kl 23 och 06. I vissa fall kan du också få dra av för taxiresa om taxi är det enda tillgängliga transportmedlet och det är för långt att gå.
  Den som för sin säkerhet måste åka taxi hem från jobbet kan också yrka på avdrag. Avdraget ingår i resan till och från jobbet. Det innebär att du bara får dra av belopp över 6 000 kr.
  Om du måste åka taxi för att utföra ditt extraknäck drar du av kostnaden under Övriga kostnader. Spara kvitton.

Telefon
Använder du din egen telefon eller mobiltelefon i jobbet får du göra avdrag.
  Kvartalsavgiften måste du dock stå för själv. Har du köpt en mobiltelefon för jobbets skull, går den naturligtvis att dra av. Du kan också dra av för telefonkort och de mynt som du använt i telefonautomat.


DRA AV
om du måste köpa många tidningar!
Tidningar
Gratis tidning ska i princip tas upp som inkomst. Många arbetsgivare löser det genom att skicka tidningen till jobbet.
  Den som behöver läsa många tidningar för sitt jobb kan göra avdrag för extrakostnaderna.
  Om avgiften för facktidningen inte är inbakad i fackföreningsavgiften (gäller till exempel läkare) kan man dra av den kostnaden.

Tillfälligt arbete
Om du har ett tillfälligt arbete på en annan ort än din bostadsort kan du få avdrag för ökade levnadskostnader på arbetsorten. Med tillfälligt arbete menas att arbetet avser en kortare tid eller är tidsbegränsat eller att arbetet bedrivs på olika platser.
  Ett krav för avdraget är att avståndet mellan bostaden och arbetsorten är minst fem mil.
  Du kan få avdrag för styrkt logikostnad på arbetsorten och för måltider och småutgifter. För måltider och småutgifter drar du antingen av de faktiska kostnaderna eller ett schablonbelopp på 54 kr per dag. Drar du av de faktiska kostnaderna måste du kunna styrka dem med kvitton.
  Du kan också få avdrag för en hemresa i veckan med det billigaste färdsättet. Om allmänna kommunikationer saknas kan du göra avdrag för bilkostnader med 13 kr per mil. Avdraget medges under max två år.

Tjänsteresor
Om du har använt din egen eller en lånad bil när du gör tjänsteresor får du dra av 13 kr per mil. Har du fått ersättning av arbetsgivaren med motsvarande belopp får du inte göra något avdrag. För andra fordon än bil får du dra av de verkliga kostnaderna. Det gäller exempelvis motorcykel, buss, lastbil, flygplan och båt.

Underskott
Om din hobbyverksamhet ger underskott är detta inte avdragsgillt. Du får i stället spara det i högst fem år och kvitta det mot kommande vinster i hobbyverksamheten. Driver du en nystartad näringsverksamhet och samtidigt har löneinkomster, kan du kvitta eventuellt underskott mot löneinkomsten.

Verktyg
Den som själv har köpt verktyg som är nödvändigt för jobbet kan få dra av det. Rör det sig om ett dyrt verktyg, exempelvis en motorsåg, får det dras av på tre - fem år.

Vård i hemmet
Vårdar du någon i ditt hem får du göra avdrag för kostnaderna. Det får dock inte vara make/maka eller egna barn.
  Ersättning betalas ut i form av en arvodesdel och en omkostnadsdel. För omkostnadsdelen måste man betala skatt, men kostnaderna får dras av även om de har varit högre än ersättningen.
  Maxbelopp för en person och år enligt Kommunförbundets rekommendationer:
Ålder Belopp
0-12 år 54 300 kr
13-17 år 61 540 kr
Vuxna 61 540 kr
  Avdraget görs under Övriga kostnader. Det betyder att de första 1 000 kronorna inte är avdragsgilla.

Väg-, bro- och färjeavgifter
Drar du av för resor till och från jobbet eller för tjänsteresor, får du också dra av väg-, bro- och färjeavgifter.


Vilka förmåner är skattefria?

Avdrag A-M

Klicka här och räkna ut din skatt

Alla viktiga datum för årets deklaration