Aftonbladet   ANNONS

Våren 1997


 


Skattefritt med kaffe och gympa
Kaffe, gympa och en julklapp.
  Det är den guldkant på vardagen som din arbetsgivare kan ge dig utan att du behöver betala skatt.
  Annars är det skatt på det mesta.
  Reglerna säger att personalvårdsförmåner är skattefria så länge de gäller alla anställda, inte är ersättning för arbete och inte går att byta mot pengar.
  En riktigt fiffig arbetsgivare kan dock ge en anställd förmåner värda drygt trettiotusen kr om året, vilket motsvarar en lön på cirka hundratusen kr.
  Här reder vi ut vad som är skattepliktigt - och skattefritt.
  
Gåvor
Gränsen för när en gåva är skattefri beror på när den överlämnas och vem som får den.
  En julklapp får vara värd högst 350 kr.
  En jubileumsgåva, när ett företag fyller 25, 50, 75 eller 100 år, får inte kosta mer än 1 050 kr.
  Minnesgåva till anställd vid 50-årsdagen eller efter 25 år vid företaget får inte vara dyrare än 6 000 kr.
  Den som slutar kan också få en avskedsgåva för högst samma belopp, men måste då ha varit anställd i företaget i minst sex år. Samtliga belopp är inklusive moms.
  Är gåvan värd mer än gränsbeloppet blir det skatt på hela värdet.
  Gåvan ska inte kunna bytas mot pengar. Därför räknas inte aktier och presentkort som gåvor.

Skattefri gympa
SKATTEFRI MOTION Motion är skattefritt. Så länge det inte är någon dyr sport, som golf.
Teckning: GUNVOR EKSTRÖM
Motion
Motion av ”enklare slag” är skattefri, som gympa, badminton, fotboll och bowling. Det bör kosta företaget högst 1 000 kr per anställd och år.
  Har företaget en egen motionsanläggning eller betalar direkt till ägaren till en motionsanläggning är motionen också skattefri.
  Dyra sporter, som golf, ridning och slalom, är skattepliktiga och sporter som inte ger fysisk träning, som schack och bridge, ersätts inte heller.
  Enklare motionskläder med företagets reklamtryck är skattefria. Om arbetsgivaren betalar entrébiljett till sportevenemang eller startavgifter, medlemsavgifter och dylikt är det skattepliktigt.
  Solarium på jobbet är skattefritt.

Fri lunch
Kaffe, bulle, frukt och andra enklare förfriskningar är skattefria.
  Betalar arbetsgivaren måltiderna är det en skattepliktig förmån. Helt fri kost värderas till 120 kr per dag, enbart lunch eller middag 48 kr och för enbart frukost 24 kr. Skillnaden mellan det du betalar för lunchkuponger och dess värde är också skattepliktigt.
  Fri kost på tåg eller flyg är skattefri om måltiden obligatoriskt ingår i biljetten. Detsamma gäller om frukosten på hotell också ingår i rumspriset.
  Fri kost vid representation är skattefri. Är representationen intern krävs även att den inte pågår längre än en vecka och att den inte återkommer regelbundet, till exempel varje vecka.
  Lärare, dagispersonal och andra som måste se till barnen när de äter slipper skatta för sin måltid. Detsamma gäller vårdpersonal som måste äta tillsammans med sin patient.
  Företaget har rätt att bjuda på en personalfest om året, för upp till 250 kr per anställd.

Garage
Ett garage eller en parkeringsplats i anslutning till jobbet är en skattefri förmån om bilen används i tjänsten. För den som har tjänstebil blir det dock inget tillägg till bilförmånen eftersom en garageplats är inräknad i förmånsvärdet.

  
Kläder

Arbetskläder är i allmänhet skattefria. Det gäller till exempel uniformer, skyddskläder och överdragskläder. Kläderna ska vara så speciella att de inte kan användas privat. Kostymer och dräkter är skattefria om de har en företagsdekal eller annan reklam som inte kan tasbort.

Bostadsförmån
Fri bostad är skattepliktig. Förmånsvärdet beräknas efter normal hyra per kvadratmeter på olika orter. 1996 var förmånsvärdet följande:
Stor-Stockholm: 724 kr.
Stor-Göteborg: 768 kr.
Övriga kommuner med fler än 75 000 invånare: 668 kr.
Övriga kommuner: 642 kr.
Ej tätort 577 kr.
  Är marknadsvärdet lägre eller högre ska du ta upp det i din deklaration.

Personalrabatter
En skattefri personalrabatt ska ha en ”rimlig nivå” och ges av ”sedvänja”. Varan eller tjänsten ska ingå i arbetsgivarens ordinarie utbud. Rabatten ska också ges på varor som man normalt köper (alltså inte på fem bilar per år). En rimlig rabatt ligger mellan 5 och 20 procent, den högsta siffran för kapitalvaror och kläder.

TV-licens
Betalar arbetsgivaren TV-licensen är den skattepliktig, även för anställda på Sveriges Television.

  
Kuponger

Alla typer av kuponger, som används utanför arbetsplatsen, är skattepliktiga. Förmånen värderas till det belopp som anges på kupongen.

Fritidshus
Om du får hyra en stuga av företaget och betalar hyra enligt Riksskatteverkets normer är förmånen skattefri.
  Här är den minsta veckohyra du ska ha betalat under 1996:
Fjällstuga (lägenhet) under jul, nyår och vårvinter (februari-april): 2 700 kr.
Övrig tid: 1 100 kr.
Sommarstuga (lägenhet) under sommaren (juni-augusti): 2 700 kr.
Övrig tid: 1 100 kr.
Semesterhus i utlandet: 2 700 kr.

Lån
För att slippa betala förmånsskatt på en låg ränta på ett lån hos arbetsgivaren bör räntan under 1996 varit minst 9,88 procent.
  Var räntan lägre är det skillnaden mellan räntan och 9,88 procent som är skattepliktig. Den beskattas under inkomst av tjänst. Samma belopp är dock avdragsgillt under kapital.
  För den som har inkomster under brytpunkten (209 100 kr) och högst 30 procents kommunalskatt blir det i praktiken ingen skatt. Är skatten lägre gör man till och med en liten vinst. För den som tjänar mer blir skatten 25 procent.

Försäkringar
Försäkringar i arbetet, reseförsäkring vid tjänsteresa och en vanlig grupplivförsäkring är alla skattefria.
  Har arbetsgivaren tagit en försäkring som ska garantera privat sjukvård snabbt är det skattefritt för den anställde, men inte avdragsgillt för arbetsgivaren.

Sjukvård
Fri företagshälsovård är skattefri.
Det är också arbetslivsinriktad behandling eller rehabilitering, som ska leda till att en sjuk anställd ska kunna återgå till jobbet.
  Däremot måste man skatta för förmånen om arbetsgivaren betalar läkarbesök, vård på sjukhus eller räkningen hos tandläkaren, med undantag för vård som inte är offentligt finansierad - och som oftast betalas genom en privat sjukvårdsförsäkring.
  Bildskärmsglasögon är skattefria. Vaccinationer inför en tjänsteresa utomlands som arbetsgivaren betalat är också en skattefri förmån.

Tidningar
Om tidningarna skickas till arbetsplatsen är de en skattefri förmån. Skickas de däremot hem måste prenumerationskostnaden tas upp i deklarationen som en förmån och beskattas.
  Ett sätt att komma undan det är att den anställde har två tidningar, där han betalar en själv och arbetsgivaren den andra.
  Är tidningen att anse som ”nödvändig facklitteratur” kan den bli skattefri. Men rättsfallen visar att bedömningarna är hårda.

Dator
Det är svårt att slippa skatta för en dator hemma som arbetsgivaren betalat. Man måste kunna visa att arbete utförs i hemmet och det räcker inte med att man har fått datorn för att lära sig att använda den.
  Just nu pågår flera rättsfall i den här frågan.

Telefon
Fri telefon är i princip skattepliktig. I dag, då det går att få en specific erad telefonräkning, är det dessutom lätt att skilja ut privatsamtal från tjänstesamtal.

Reseförmåner
Alla typer av resor, som man får eller vinner, är skattepliktiga. Anställda på SJ , SAS och andra reseföretag har en schablonbeskattning.
  För SJ-anställda är värdet 800 kr om de väljer andra klass och 1 400 kr i första klass.
  För SAS-anställda är förmånsvärdet 2 150 kr för en vuxen per år.


Kontokort

Om du använder företagets kontokort för privatbruk är det en skattepliktig förmån. Värdet är normalt det som kortet skulle kostat dig om du skaffat det själv.

Bonusresor
Om din arbetsgivare gått med på att dina flygpoäng, som SAS Eurobonus, får användas privat är förmånen skattefri.


Hitta de bästa avdragen

Klicka här och räkna ut din skatt

Alla viktiga datum för årets deklaration