Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
TORSDAG 2 SEPTEMBER 1999
  

”Jägaren sköt min son”

Thomas Wassbergs son träffadeds av ett 20-tal hagel på ripjakten. (Bilden tagen vid ett tidigare tillfälle)
Foto: LASSE ALLARD

Jan Guillou: Direktörerna extremt otränade.

Wassberg om skottdramat på direktörsjakten
Skidstjärnan Thomas Wassbergs son vådasköts under en ripjakt i Funäsdalen. Björn Wassberg, 12, fördes i ambulanshelikopter till Östersunds sjukhus med skador i ansikte och arm.
  – Jägaren vände sig om med geväret när riporna flög upp. Jag såg hur geväret plötsligt pekade på Björn. Skjut inte, hann jag tänka. Då small det, säger Thomas Wassberg lågmält.
   Den förre OS-vinnaren och hans son Björn var hundförare åt ett jaktlag som bland annat bestod av företagare från stockholmstrakten. Jägarna hyrde helikopter som förde dem upp på härjedalska Lillfjället nära Funäsdalen.
  Thomas Wassberg är van fågeljägare och hyrs ibland in av fjällhotellet Gyllene Bocken i Ljusnedal när gäster vill jaga ripa. Thomas son Björn brukar följa med och föra familjens tre jakthundar.

Vände sig om med geväret
   Olyckan inträffade i lördags. Thomas Wassberg gick med tre skyttar när hans hund jagade upp en ripflock. En av skyttarna, en egenföretagare från Stockholm, tog sikte med hagelgeväret och följde en av riporna. Fågeln flög i en båge över jägaren som då vände sig om med geväret. Drygt 20 meter bakom honom stod Björn Wassberg med tre andra hundar.
  – Bara han inte skjuter hann jag tänka, säger Thomas Wassberg till Aftonbladet.
  Hagelsvärmen träffade två av hundarna och Björn Wassberg i armen och ansiktet. Hundarna gnydde till och Thomas son skrek till av smärta.
  – Det blev långa sekunder innan jag kunde konstatera hur allvarligt skadade Björn och hundarna var, säger Thomas Wassberg.
  Jakthunden Kyla, en 4 årig Vorsteh, som träffades av den största delen av hagelsvärmen sjönk ihop och dog. 12-årige Björn Wassberg träffades av ett tjugotal hagel men var vid medvetande.
  Samtidigt som ambulanshelikoptern i Östersund larmades lyckades en av jägarna få tag i den helikopterpilot som fört dem upp på fjället.
  Thomas Wassberg följde med sin son i helikoptern som flög till Hede. Där flyttades de över till den mötande ambulanshelikoptern.

”Ett klar fall av jägarslarv”
  Björn Wassberg opererades på Östersunds lasarett. Läkarna kunde bara plocka bort ett fåtal hagel men kunde konstatera att pojken inte drabbats av några allvarligare skador.
  – Läkarna säger att haglen får sitta kvar i Björns kropp. De kapslas in och skadorna blir mindre än om man försöker ta bort dem. Förhoppningsvis börjar de inte vandra omkring i kroppen, säger Thomas Wassberg.
  Polisen i Funäsdalen utreder det inträffade.
  – Jag pratade med skytten i telefon. Han är bedrövad över det som hänt, säger Thomas Wassberg.
   Den obehagliga olyckan ändrar inte den förre skidstjärnans inställning till jakt.
  – Det är ett klart fall av jägarslarv och jag kommer nog att bli ännu försiktigare i framtiden. Det är svårt att säga hur Björn egentligen kommer att ta det inträffade.


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77


   
  FLER NYHETER