Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
TORSDAG 2 SEPTEMBER 1999
  

Jan Guillou:
Direktörerna extremt otränade

Jan Guillou blir inte förvånad när han hör talas om jaktolyckan.
  – Många direktörer som åker på jakt i fjällen är extremt otränade, säger han.
   Jan Guillou är själv en mycket erfaren jägare. Att det sker jaktolyckor som beror på mänskliga misstag ser han inte som ovanligt.
  – Nej, den som säger något annat har jagat för lite. Men att skjuta mot ett barn och en hund när ripan flyger bakåt, det är ett oförlåtligt misstag. Om någon skulle göra så på ett skånskt slott vore han aldrig välkommen tillbaka, oavsett hur prominent han är.
  Jan Guillou menar att företagsjakterna i Norrland inte handlar om riktig jakt, utan om amatörer som behöver stärka sitt självförtroende.

”Målskytte på levande mål”
   – Direktörerna sitter på sina pass och väntar på att deras anställda ska knuffa fram viltet framför näsan på dem. Det är inte jakt, det är målskytte på levande mål.
  Enligt Jan Guillou är direktörsjakterna präglade av status. Skillnaden mellan 80-talet och 90-talet är att direktörerna har bytt ut golfklubborna mot hagelbössor, hävdar han.
  – Vapnet har blivit deras nya penisförlängare. Det är inte jakten i sig de gillar utan känslan av att få sitta i skogen iförda keps, tweedkavaj och obekväma engelska oljerockar.
Kan hårdare krav för jaktlicens förhindra olyckor på direktörsjakterna?
  – Nej, det hjälper inte. När sådana här nytillkomna räknenissar jagar struntar de i om de råkar skada en hund eller ett barn eller någon annan som bara tillhör deras medmänniskor. Deras perversa människosyn märks särskilt tydligt när de jagar, det är bara de själva och bytet som existerar.


15-åring dog av vådaskott
Februari 1995 En man sköt sin fru i ena armen och höften på en skyttebana i Grythyttan. Både mannen och kvinnan hade nyligen tagit jägarexamen.
Oktober 1995 Två män skadades när ett jaktlag var ute på rådjursjakt i Markarydsskogarna. De träffades av misstag av en jägare.
Oktober 1996 En 51-årig man sköts till döds under älgjakten i Jämtland. Mannen träffades av ett skott avfyrat från nästan 200 meters håll av en jägare i ett annat jaktlag.
November 1997 Bankmannen Jacob Plamstierna sköts i benet under en hjortjakt i Skåne. Skottet avlossades av danske näringslivstoppen Nils Foss efter jaktens slut i ett vapenvårdsrum när jägarna skulle göra rent sina vapen.
Januari 1998 En 50-årig man i Strängnäs skadas i vänster arm och hand när han snubblade med ett laddat gevär i skogen. Ett skott brann av när mannen föll och han träffades av en hagelsvärm.
September 1998 En 15-årig pojke vådasköts till döds under fågeljakt på sjön Tåkern.



Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77


   
  FLER NYHETER