Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
LÖRDAG 1 AUGUSTI 1998
 

– Det där kan hon inte riktigt

267
TAR INTE ÅT SIG – Det är lätt att vara kritisk i efterhand. Men jag har svårt att se vad vi kunde gjort mer än vi gjorde, säger Carl Bildt.
Foto: AP
Carl Bildt tillbakavisar anklagelserna från Bianca Jagger om att han skulle hållit krigsförbrytarna Ratko Mladic och Slobodan Milosevic om ryggen.
  – Det där kan hon inte riktigt om jag ska vara ärlig. Man kan inte påstå att hon är någon ledande politisk analytiker, säger Carl Bildt till Aftonbladet.

   Carl Bildt känner till Bianca Jaggers kritik mot honom i en engelsk tidning i fjol.
  Därför är han inte överraskad över att hon nu tar upp samma anklagelser i en intervju med Aftonbladet.
  – Det är lätt att i efterhand säga att vi kunde gjort mer. Men jag har svårt att se vad vi kunde gjort mer då. FN kom ju inte in.
  – Även om jag hade vetat, hade ju jag inga soldater. Jag hade inga stridsvagnar att åka dit med. Vad hade det hjälpt?
Bianca Jagger kritiserar dig för att du inte tog upp massakern under ditt lunchmöte med Milosevic och Mladic.
   – Det som är den största krigsförbrytelsen, massakern av de muslimska männen, tre eller fyra tusen, och massgravarna, fick vi inte kännedom om förrän i början av augusti.
  – Jag skrev också ett mycket skarpt brev till Milosevic innan Srebrenicas fall där jag varnade honom för mycket allvarliga konsekvenser och att detta är farligt.
Tog Milosevic upp ditt brev under lunchmötet?
   – Nej, det kan jag inte komma ihåg. Det var ju mer en diskussion om själva läget som uppstått än om brevet. Och detta var innan vi visste om massakrerna.
Bianca Jagger hävdar att du kände till vad som pågick i skogarna runt Srebrenica. Om våldtäkter på kvinnor och män som lurades i bakhåll i skogarna. Och att du sagt detta i en opublicerad intervju.
– Ja, och jag har skrivit om det i min bok. Vi hörde rykten om det, men vi hade inga bevis. Ryktena lät sannolika. Så gick det till i det bosniska kriget.
  – Att männen separerades från kvinnor och barn var inte så märkligt i sig. De togs som krigsfångar för att sedan användas i en utväxling. Fast efter Srebrenica blev det praktiskt taget ingen utväxling alls. Männen sköts ju. Men det fick vi veta veckor efteråt.
Bianca Jagger anklagar dig också för att du inte talade om för omvärlden vad som pågick.
   – Det gjorde jag. När det kom fram så småningom. Det var först i början av augusti.
Du har träffat Bianca Jagger. Ditt intryck?
  
– Hon är oerhört engagerad på den ena sidan. Hon har spelat en betydande roll för att mobilisera stöd och hjälp till människor. En mycket profilerad opinionsbildare, och såna behövs också.


Bianca Jagger rasar mot Bildt.

Fler nyheter