Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
LÖRDAG 1 AUGUSTI 1998
 

– Bildt höll tyst om massakern


PÅ PLATS Bianca Jagger har sedan 1979 ägnat all sin tid åt ideellt arbete för Amnesty International, vilket bland annat inneburit åtskilliga resor till forna Jugoslavien.
Foto: AP

Bianca Jagger anklagar moderatledaren för att hålla krigsförbrytare bakom ryggen

LONDON. Carl Bildt höll krigsförbrytarna Ratko Mladic och Slobodan Milosevic bakom ryggen.
  Anklagelsen kommer från Bianca Jagger, 51.
  – Jag är chockad över att Carl Bildt inte gjorde omvärlden uppmärksam på massakern i Srebrenica, säger hon i en exklusiv intervju med Aftonbladets korrespondent i London, Anders Hvidfeldt.
   En gång i tiden var hon ”bara” känd som Mick Jaggers hustru.
  Men efter skilsmässan från Rolling Stonesstjärnan 1979 har Bianca Jagger ägnat all sin tid åt att arbeta ideellt för Amnesty international och andra organisationer som kämpar för mänskliga rättigheter.

Besökt Bosnien åtta gånger
   Häromdagen återvände Bianca Jagger till London efter en reportageresa i Kosovo för tv-bolaget BBC:s räkning – och i tisdags kväll medverkade hon vid en hearing i underhuset om de etniska albanernas situation.
  – Jag har besökt Bosnien åtta gånger sedan 1993, berättar Bianca Jagger för Aftonbladet.
  – I Srebrenica såg jag spåren av den värsta massakern i Europa sedan förintelsen och det som händer i Kosovo just nu är förvillande likt...det är samma gärningsmän, bara andra offer.
  I höstas, drygt två år efter massakern i Srebrenica, skrev Bianca Jagger en lång artikel i tidningen The European om de serbiska krigsförbrytelserna i Bosnien.
118
Ratko Mladic.
117
Slobodan Milosevic.
  I dag, ett år senare, konstaterar Bianca Jagger torrt att den serbiske presidenten Slobodan Milosevic och andra krigsförbrytare fortfarande inte är ställda inför rätta.
  Och hon anklagar bland annat regeringarna i Europa och inte minst Carl Bild för att inget har hänt.
  – Det är politikernas tystnad som får mig att kämpa vidare, säger Bianca Jagger, som numera delar sin tid mellan London, Salzburg och New York.

”En dag kommer folk att få veta”
   – En dag kommer folk att få veta hela sanningen om vad som hände i Srebrenica och den dagen blir garanterat obekväm för många, även för Carl Bildt.
Har du träffat Bildt personligen?
   – Bara helt hastigt. Jag blev presenterad för honom i Sarajevo när han var på väg att lämna Bosnien.
  – Jag vet att Carl Bildt har rykte om sig att vara en framstående politiker och jag har fått hans bok refererad för mig. Men jag begriper inte hur en så viktig person kunde underlåta att berätta om förbrytelserna i Srebrenica.
  Bianca Jagger återkommer gång på gång till ett lunchmöte som Carl Bildt hade i juli 1995 tillsammans med Slobodan Milosevic och bosnienserbiske generalen Ratko Mladic.
  Samtidigt inledde Mladics soldater slakten av 8 000 civila, både män, kvinnor och barn, runt Srebrenica.
Text: Anders Hvidfeldt   – Carl Bildt har medgett för en journalist att han fått obekräftade rapporter om massakern, men han tog aldrig upp frågan med Mladic och Milosevic. Jag är fortfarande chockad och förvånad över hans tystnad, säger Bianca Jagger.
  – Milosevic har behandlats som en garant för fred, inte som den slaktare han var. Det här är en man som måste ställas inför rätta för krigsförbrytelserna i Bosnien och nu i Kosovo.


Namn: Bianca Jagger. Ålder: 51 år. Född: Nicaragua. Har våningar i London, Salzburg och New York.
Familj: Dottern Jade ihop med Mick Jagger (som hon var gift med mellan 1971 och 1979). Jobb: Arbetar för Amnesty Internationals USA-avdelning, Human Rights Watch och Christian Aid. Ambassadör för Albert Schweitzer-institutet. Rådgivare vid Cambridge-universitetet.
Inkomst: Ekonomiskt oberoende. Fick 100 miljoner kronor att dela med dottern Jade efter skilsmässan från Mick Jagger.

Detta har hänt:
9 juli
Söndag 9 juli 1995: Carl Bildt skriver ett brev till Serbiens president Slobodan Milosevic där han varnar för att en attack på Srebrenica kommer att medföra ”mycket allvarliga konsekvenser”.
11 juli
Tisdag 11 juli: Den skyddade FN-enklaven Srebrenica intas av bosnienserberna under general Ratko Mladics ledning. Den holländska FN-styrkan tvingas lämna över staden. Bosnienserberna börjar omedelbart separera muslimska män från kvinnor och barn.
12 juli
Onsdag
12 juli: Rykten börjar förekomma om serbiska övergrepp mot muslimska kvinnor och bakhåll på flyende män i skogarna kring Srebrenica.
13 juli
Torsdag 13 juli: Uppemot 20 000 kvinnor och barn evakueras från Srebrenica.
15 juli
Lördag 15 juli: Carl Bildt äter lunch med den serbiske presidenten Slobodan Milosevic och den bosnienserbiske generalen Ratko Mladic, i dag stämplade som krigsförbrytare.
24 juli
Måndag 24 juli: FN-sändebudet Tadeusz Mazowiecki rapporterar om ”bestialiska serbiska övergrepp” på civilbefolkningen i Srebrenica och att 7 000 flyktingar saknas.
Början av augusti:
Amerikanska spionsatellitbilder avslöjar massgravar efter massakrer på tusentals muslimska män utförda av general
Mladics
styrkor.


Bildt: ”Det där kan hon inte riktigt”.

Fler nyheter