Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
TISDAG 19 SEPTEMBER 2000
 
 

Annelie Danielsson har varit med i Subutex-försöket i fem månader, jobbar sedan i somras och känner sig äntligen fri från heroinet. Även hunden har fått ett bättre liv – nu orkar matte gå långa promenader.
Foto: BJÖRN LINDAHL

Heroinister botas med ny medicin Sensationella resultat i unik svensk studie
”Jag har nog aldrig mått så bra”
Elva års narkotikamissbruk är över.
  Annelie Danielsson, 28, i Södertälje känner sig fri från heroinet trots att hon bara varit med i Subutex-studien i fem månader.
  – Jag har nog aldrig mått så bra!

   För första gången vågar hon se framåt. Jobb skaffade hon redan i somras och gör nu nattskiftet på en postterminal.
  Varje dag åker Annelie in till stan för att ta sina tabletter på mottagningen och tre gånger i veckan lämnar hon urinprov för att visa att hon är ”ren”. Dessutom träffar hon en stödperson varje vecka.

Pigg och energisk
  
– Det känns som man börjar få kontroll över sitt liv. Det är inte längre heroinet som styr, säger Annelie Danielsson och hoppas att pojkvännen också får prova den nya medicinen så småningom.
  I dag går han på metadon. Ett preparat som anses vara sista utvägen för narkomaner som hamnat i ett tvångsmässigt beroende. Metadonet dämpar suget, men är beroendeframkallande i sig. Många känner sig dessutom apatiska och avskärmade från verkligheten.
  – Det här ger en i stället mer energi. Jag känner mig pigg och klar. Orkar till och med gå långa promenader med min hund, stackarn, som jag tyvärr skaffade när jag höll på, säger Annelie Danielsson.

Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER