Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
TISDAG 19 SEPTEMBER 2000
 
 

Heroinister botas med ny medicin

Överläkare Johan Kakko leder försöken med medicinen Subutex.
Foto: BJÖRN WANHATALO

”Jag har nog aldrig mått så bra” Annelie, 28, är med i Subutex-studien
Sensationella resultat i unik svensk studie
Heroinmissbruk går att avhjälpa med medicin.
  Tunga heroinister som provat har hittills varit fria från droger i ett år.
  – Det är över all förväntan. Nu går vi vidare och låter fler prova medicinen, säger överläkare Johan Kakko på Beroendecentrum syd i Stockholm.
  
Det svenska försöket är unikt i sitt slag.
  Inte nog med att tidigare ”hopplösa fall” är fria från droger. De har även återgått till ordnade levnadsförhållanden.
  Även om det bara handlar om en pilotstudie på fem personer är uppståndelsen kring den nya medicinen stor.
  – Det handlar ju om en grupp patienter vi haft små möjligheter att hjälpa. Någon medicinsk behandling har inte funnits och överdödligheten är stor, förklarar Johan Kakko.
  Inom narkomanvården lyckas man under en tjugoårsperiod normalt få en av tre heroinister drogfria. En tredjedel avlider medan resterande tredjedel fortsätter åka in och ut på olika behandlingar.

Ingen abstinens
  
Till en början testades det nya preparatet Subutex på tio patienter i Malmö.
  – Resultatet är så övertygande att vi redan infört det som standardbehandling här på Maria narkomanvårdsavdelning, berättar Johan Kakko.
  Hans gamla patienter tror knappt det är sant:
  – Jag har varit på avgiftning här många, många gånger, men aldrig mått så bra som nu. Redan andra dygnet var jag uppe och gick, åt och fungerade normalt, säger Keijo, 24.

Drogfria ännu efter ett år
  
Sedan september förra året har fem tunga narkomaner fått en dos om dagen för att hålla suget borta. De var i åldern 27–36 år och hade alla varit beroende av heroin i uppåt fyra år.
  – Vi hade räknat med att de skulle droppa ut vartefter, men alla har skött sig exemplariskt och är fortfarande drogfria med såväl bostad som jobb eller studier, säger Johan Kakko som inledde en ny och större studie i maj.

40 narkomaner i blindstudie
  
Det är en blindstudie där 40 gatuknarkare ingår. Hälften får Subutex, hälften sockerpiller. I övrigt är behandlingen densamma.
  – Vilket man får märks rätt snabbt. Det är löjligt att tro att ett sockerpiller skulle få suget att försvinna så här. Så bra kan man inte lura sig själv, säger Keijo och är övertygad om att han får Subutex.
Caroline Hougner
Caroline
Hougner

  Han tillhör den hälft som inte haft några problem alls hittills. Den andra hälften försvann redan under första veckan.

Heroinmissbruket ökar
Allt fler missbrukar heroin. Inte bara i Sverige utan i hela Europa. I Sverige beräknas antalet tunga narkotikamissbrukare till mellan 14 000 och 20 000 personer. Av dem går 3 000–4 000 på heroin.
Flertalet injicerar. På senare år har det blivit allt vanligare med rökheroin vilket ökat antalet heroinister drastiskt. I Malmö visar en mätning att andelen heroinister blivit tre gånger så stor de senaste tio åren.

Narkomaner dör unga
Heroin är ett bedövande medel med starkt vanebildande effekt. Missbruk kan uppstå redan efter enstaka injektioner. Heroinet har först en otroligt avslappnande effekt, men när den avtar följer influensaliknande abstinenssymptom.
De flesta trappar upp sitt missbruk och dosen blir snart så hög att man ständigt balanserar på gränsen till överdosering. Överdoser är vanliga och leder inte sällan till död i andningsförlamning. En heroinist blir sällan äldre än 35 år.




Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER