Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetKvinna
TORSDAG 9 SEPTEMBER 1999
  

Ut med ilskan!
Så blir vreden en konstruktiv kraft
Arg på mamma, chefen eller för att din man inte lyssnar?
  Ut med ilskan – och njut!

Det är farligt att vara arg och stå för vad man tycker. Du kan förlora både jobb och vänner.
  Det är ännu farligare att alltid hålla igen eller vara arg på fel sak.
ARG!
500 kvinnor: Det här gör oss förbannade. Färsk Sifo-undersökning
Kvinnors vrede bara växer. Exklusiv intervju med arg-terapeuten Harriet Lerner
TYCK TILL: Vad rasar du över just nu?
RÖSTA! Fettvalkar, krig eller lata män - vad gör dig mest arg?
  Då förlorar du sig själv.
Många kvinnor som söker upp analytikern och kroppspsykoterapeuten Gunilla Blomqvist har ont i kroppen. Ofta är det där deras förträngda ilska har satt sig.
  - Första steget för att kunna rikta ilskan rätt är att känna känslan, säger Gunilla Blomqvist.
  - Din vrede kan dölja sig under ett hårt muskelpansar, obefogad rädsla, tröttet eller deppighet.
  Ett annat tecken att ta på allvar är om människor i din omgivning gång på gång påstår att du verkar arg, fast du känner dig både glad och god.
  Om det är du själv som tycker att alla utom just du alltid är arga, finns det också anledning att ta sig en funderare.
  - Nästa steg är att fråga sig vad man är arg på, säger Gunilla Blomqvist.
  Ju ovanare man är att ta ilskan på allvar, desto konstigare och våldsammare blir svaren. Gunilla Blomqvist beskriver ilskan som en djup energi som signalerar att du har rätt och skyldighet att värna om ditt eget liv. Om du vägrar att lyssna växer den sig monstruös. Men om du respekterar den blir den en konstruktiv kraft som hjälper dig att förstå vem du är. Då kommer du bli lagom arg på rätt person vid rätt tillfälle och ha stor chans att nå dina mål.
  - En hysterisk person som släpper ut sin ilska, som om den vore en oplanerad fis, når inga mål, säger Gunilla Blomqvist.
  Där är det läge att öva sig på att behålla känslan och njuta av den ett tag.
  - En kontrollerad person som stänger igen om sin vrede bör däremot träna på att släppa taget. Det är svårare, men man får ta ett steg i sänder.
  - En människa som känner sig själv så väl att hon inte bangar för den egna ilskan, bangar inte heller för andras. En sådan person är det skönt att vara med.

6 situationer. Gunilla Blomqvist kommenterar:
Otrohet
Du tycker att din man har den senaste tiden varit ointresserad av dig. Men när du för saken på tal säger han att du inbillar dig. Av en slump får du reda på att han är otrogen med en yngre kvinna. Du blir rasande, men inte på din man utan på kvinnan. Genom list och tur får du reda på vem hon är. Du skriver ett hatfyllt brev där du kallar henne hora och beordrar henne att hålla tassarna borta från gifta män - särskilt din. Annars...
Kommentar: Den här kvinnan beter sig som om hennes man är ett föremål som den andra har snott från henne. Men han är faktiskt en människa som själv har gjort ett val. Det rimliga är att bli arg på båda. Men det är snarast mannen hon bör vända sin vrede mot. För det är väl med honom och inte med rivalen hon vill ha en god relation i längden?

Mamma
Din nypensionerade mamma är på långbesök hos dig och din familj. Hon städar, lagar mat, stryker och stoppar strumpor. Ungarna liksom din sambo är förtjusta i markservicen, men inte du. Du känner att allt hon gör är en tyst anklagelse mot ditt sätt att sköta hemmet.
Din irritation går ut över resten av familjen, vilket gör att din mamma framstår i ännu bättre dager. Det gör dig ännu argare.
Kommentar: Kvinnan verkar känna skuld för att hon inte är lika huslig som sin mamma. Om hon gjorde klart för sig att hennes barn och hennes man älskar henne av andra anledningar än att hon städar och lagar mat, skulle ilskan nog rinna av henne. Då skulle hon kunna bjuda mamman på att ett tag vara hemmets drottning och kunna njuta av att komma hem till ett dukat bord.

Chefen
Du tycker inte om din chef. Du blir osäker i hennes sällskap, samtidigt som du retar dig på hans arroganta sätt. Det händer att hon helt fräckt låter blir att hälsa då du kommer in i kafferummet. Och din lön är rena skämtet. Du blir på gott humör när du får tillfälle att tala lite skit om honom. Det gör du ofta.
Kommentar: Chefen verkar inte kul. Inte kvinnan heller. I stället för att framföra rättmätiga krav blir hon en gnällig skitkärring. Det vore bättre om hon använde ilskan till att för sig själv sakligt formulera vad hon är missnöjd med. Sedan bör hon i klartext säga det direkt till sin chef. Hon kan ju börja med lönen.

En lat partner
Du ser rött när din karl tycker att han är storslagen om han har dammsugit i hallen. Gång på gång delar ni upp hemarbetet mellan er, men det hjälper i högst två veckor. Sedan lägger han av. Du skäller, du gråter, du hotar. Det slutar alltid med att gör du hans del också.
Kommentar: Hon riktar ilskan rätt, men uppenbarligen hjälper det inte. Blir hon kanske hysterisk istället för att hålla fast vid sin rätt och sin åsikt? Det bästa vore om hon kunde låta bli att göra hans del. Då skulle det börja hända saker både med henne och honom.

Han lyssnar inte
I månader har du försökt prata med din partner om hur ni har det - egentligen. Men han vägrar konsekvent ta dig på allvar och lyssna. Din vrede växer. En kväll när han som vanligt somnat framför TV:n tar du fram rep och tejp. Snabbt surrar du fast honom vid soffan. Som ung var du scout så du kan dina knopar. När han förvirrat börjar protestera sätter du några remsor tejp över munnen. Du tänker inte kröka ett hår på hans huvud. Men lyssna det ska han!
Kommentar: Det här tycker jag är en kreativ och humoristisk lösning. När hon bli äldre och inte orkar binda honom längre, får hon hitta andra sätt för att få honom kommunicerbar. Kanske baka hans älsklingskaka och gulla lite.

Din dator
Du behöver din dator, men du hatar den. Du hatar också supportavdelningen, som ska hjälpa dig om det har blivit något fel eller om det är något du inte förstår. Det är det alltid, men du förstår aldrig vad de där spolingarna säger. De har aldrig kunnat förklara varför det bara kommer upp bomber eller varför det inte går att koppla upp sig på nätet, eller varför det oväntat har uppstått ett fel av typ w2pgw--1. Du känner dig ilsken, ledsen och uråldrig.
Kommentar: Att vara arg på en sak är det värsta man kan råka ut för. Den kan ju inte svara! Jag tycker att det verkar som om hon vänder ilskan mot sig själv. Synd. Det vore bättre att gå på datakurs. Sedan skulle hon slippa känna sig så där maktlös och förbannad.