Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetBostad
TISDAG 1 JUNI 1999
  

Villapriserna ökar med 42 000 kr
– i månaden


Så ökar villapriserna. Tabell för komuner och områden i Stor-Stockholm

Klyftorna växer Värderingsmannen Göran Söderstedt vid en villa som motsvarar den vi använder i vår jämförelse: 1,5 plan, cirka 150 kvm, normal standard. Den har stigit oerhört i värde överallt sedan vi började vår unika prisjämförelse 1995. Men den kostar ett par miljoner mer om den ligger ”fint”.

Billigast i Nynäshamn – dyrast i Djursholm
Över två miljoners prisskillnad för exakt likadana villor – enbart beroende på var de ligger.
  Prisökning på flera håll med nära 42 000 kr – per månad!
  Det avslöjas i Aftonbladets unika undersökning av villapriserna i Stor-Stockholm.   
Aftonbladet jämför marknadsvärdena i speciellt intressanta villaområden. Representativa för trycket i Sveriges utan jämförelse hetaste villaregion.
  Sedan 1995 har vi, med den auktoriserade värderingsmannen Göran Söderstedts hjälp, årligen kollat priset för exakt samma typvilla, med tänkt placering på 19 olika ställen runt om i hela Stor-Stockholm.
   Priserna har stigit oerhört. Man ser tydligt att klyftorna växer mellan de ”fina” (och svindyra) områdena och de mera jordnära orterna.

Tre gånger så dyrt i Djursholm
  I Djursholm kostar villan i dag 3,3 miljoner. I Nynäshamn, billigast, är priset för en likadan villa 1,25 miljoner. Vilket ändå är en ökning med 150 000 kronor sedan våren 1998.
  Du får alltså nästan tre villor i Nynäshamn mot en enda i Djursholm. Trots att Nynäskåken håller precis samma goda bo-standard. Tänkvärt för dig som letar hus.
  Sedan våren 1998 har Djursholmshuset ökat 400 000 kr. Men ännu värre är Bromma, Enskede och Lidingö. En halv miljon uppåt på ett år gör ett plus på nära 42 000 kronor i månaden, 10 500 kronor i veckan, 1 500 kronor per dag, 62 kronor i timmen...

”Läget viktigaste värdefaktorn”
– Värdena är avstämda och tillförlitliga. Helt klart är läget viktigaste värdefaktorn. Det behöver inte ens vara långt mellan ”värdeområdena”, säger Göran Söderstedt på Värderingshuset.
  I Enebyberg, som också ligger i Danderyd kostar huset 800 000 kronor mindre än i Djursholm. Och i Täby, nästgårds med Danderyd, sjunker priset direkt med över en miljon.
  Mest intressant är nog ändå det stora lyftet även i typiska ”lågprisområden”. Som Botkyrka, Vallentuna, Haninge och Åkersberga.
  – Budgivning, som driver upp priserna, är mycket vanligt i dag, säger Göran Söderstedt. Men framför allt beror ökningen på lågt ränteläge, liten nyproduktion och stor inflyttning till Stor-Stockholm. Det är också ett allmänt mer optimistiskt klimat – folk vågar satsa rejält på ett bra boende.