Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
TISDAG 30 NOVEMBER 1999
 


Erik Nilsen – mest aktive naziledaren

Ambjörn Karlsson 20 år Ljungby
Dömd för bland annat övergrepp i rättssak, hot mot tjänsteman och hets mot folkgrupp. Ledare för NSF i Ljungby.

Stefan Lans 21 år Nacka
Dömd för att ha rånat P10 i Strängnäs på automatkarbiner. Under utredningen påträffades adresslistor på poliser, politiker och sexförbrytare. Domstolen såg allvarligt på brottet på grund av rånarnas nazistiska bakgrund och kontakter.

Björn Lindberg-Hernlund 23 år, Värmdö
Häktad för mordet på syndikalisten Björn Söderberg i Sätra. Dömd för övergrepp i rättssak. Engagerad i Nationell Ungdom. Skrivit artikel i tidningen Folktribunen som blivit anmäld för hets mot folkgrupp.

Klas Lund 31 år Stockholm
Dömd för att ha dödat Ronny Landin vid rasistbråk i Nynäshamn 1986. Bankrånare. Startade VAM . Är nu redaktör för tidningen Folktribunen och ledande inom Svenska Motståndsrörelsen.

(Vid första dagens publicering visade vi tyvärr en bild som inte föreställde Klas Lund. Aftonbladet beklagar bildförväxlingen.)
Tobias Malvå 24 år Tomelilla
Häktad för olaga hot mot politiker. Tidigare dömd för bland annat olaga hot och misshandel. NSF-ledare i Tomelilla.

Martin Linde 20 år Stockholm
Organiserar Nationell Ungdom. För medlemskap krävs att ”aktivt kämpa för att befria vårt land från främlingsväldet”. Avgift betalas till Lindes postgiro.

Niclas Löfdahl 25 år Göteborg
Varit med och startat Ariska Brödraskapet. Har nu startat en ny organisation som heter White Werewolf. Skickade brevbomb till justitieminister Laila Freivalds.

Frans Mattsson 23 år Göteborg
Verksam i organisation som kartlägger nazisternas meningsmot-
ståndare.

Mattias Sundquist 27 år Linköping
Dömd för hets mot folkgrupp och misshandel. Utgivare av vit makt-musik och sångare i Swastika.
Den styrs dock av mer erfarna och övertygade nationalsocialister. Den mest aktive just nu heter Erik Nilsen, i nazistkretsar mer känd under sitt gamla namn Blücher. Han är en ständigt återkommande gäst på de nazistiska rekryteringsfesterna och den enskilt viktigaste nazistiske uppviglaren i Sverige under 90-talet.
Hans valspråk är klart och lättfattligt:
– Det är dags att gå från ord till handling.
  
Så sade han bland annat på ett nazistmöte förra sommaren i Bosebygds samlingslokal, som ligger i ett vanligtvis fridfullt radhusområde i västgötska Mullsjö.
  Till skillnad från de flesta andra möten där Nilsen sagt samma sak blev han omsorgsfullt videofilmad vid detta tillfälle. Och till skillnad från alla andra möten blev filmen beslagtagen av polisen vid en senare husrannsakan. Den erbjuder nu ett unikt titthål in i nutida svensk nazistverksamhet.
  I naket lysrörsljus står Erik Nilsen och talar. Bakom honom hänger en fana med det sydafrikanska hakkorset, triskelon.
  – Jag var med i England under National Fronts storhetstid. Jag var med och bildade Bevara Sverige Svenskt, jag var med i Nordiska Rikspartiet, Sverigepartiet, Sverigedemokraterna. Och jag säger er i dag, allt var bara ord och bortkastad tid. Jag har slängt bort så mycket tid i livet på det här.

Han ger fullmakt att begå vilka brott som helst
  Argumentens tid är förbi. Han ger de unga åhörarna en fullmakt att begå vilka brott som helst.
– Det här samhället är så sjukt att ingenting, ingenting vad ni gör kan vara värre än vad det här samhället gör mot er, vad de här samhället gör mot Sverige, vad det här samhället gör mot Europa, vad det här samhället gör mot den vita rasen.
  
Och litet senare:
  – Vi ska ta varje chans att förstöra det samhälle som finns nu.
  Efter avslutat tal börjar publiken skrika ”Sieg Heil” och göra Hitlerhälsningar. Två svenska flaggor är uppnålade på lokalens i övrigt helt kala väggar. Deltagarna bär t-shirts med olika naziorganisationers emblem och namn: ”Blood & Honour”, ”Combat 18”, ”Nationalsocialistisk Front”. Andra har slagord på sina tröjor som ”Smash the Jews”.
  En vecka efter festen gick mötets arrangörer, bröderna Tom och Roger Olsen, samt tre av deras kompisar från ord till handling.
  Den 21 juli överföll de fyra irakiska invandrare och sparkade ner dem. Misshandeln fortsatte med ytterligare sparkar på de liggande offren, som också blev hotade med gevär av bröderna Olsens kamrater.
  
Dagen efter var det dags igen. Denna gång var bröderna Olsen beväpnade med kniv. Kamraten Jimmy Eriksson, 19, hade en cykelkedja, Fredrik Strand, 19, en batong. Med höjda vapen jagade de invandrarna genom bostadsområdet. De irakiska ynglingarna lyckades dock fly in i en lägenhet och låsa dörren efter sig.
  Men trakasserierna fortsatte. Tom Olsen sköt ett skott genom lägenhetens ruta med ett vapen som invandrarna trodde var ett jaktgevär. Teknisk undersökning visade emellertid att Olsen skjutit med ett luftgevär.
  Tom Olsen dömdes till tio månaders fängelse, Roger Olsen till sex månaders fängelse för bland annat misshandel, olaga hot, ofredande, hets mot folkgrupp. Eriksson och Strand fick fängelse i två månader.
  Enligt Nilsens terminologi kan de hyllas som krigsfångar i nazirörelsen. Och de muckade från anstalten med en bättre meritlista i nazikretsar än de hade före mötet i Mullsjö.
  Erik Nilsen har som inbjuden talare de senaste två åren agiterat på en hel rad liknande möten. Budskapet har varit detsamma som det i Mullsjö. Färre ord, mer handling.

Vår kartläggning av hans framträdanden ser ut så här:
7 mars 1998. Talar på nazimöte i Kågeröd utanför Lund.
20 april 1998. Talar på möte med Nationalsocialistisk Front, NSF, i Valje utanför Sölvesborg.
11–12 juli 1998. Talar på NSF-möte i Mullsjö.
19 september 1998. Talar på nazimöte i Södra Sandby utanför Lund.
12 december 1998. Talar på NSF-fest till minne av den svenske nazistledaren Birger Furugård i Rydöbruk utanför Halmstad.
31 december 1998. Talar på nazimöte i Danmark.
30 januari 1999. Talar på NSF-möte till minne av Adolf Hitlers maktövertagande 1933 i Idkerberget utanför Ludvika.
20 februari 1999. Talar på nazimöte i Oslo.
17 april 1999. Talar på nazimöte i Hasselstad bygdegård utanför Ronneby.
Midsommarafton 1999. Talar på nazimöte i Langeland, Danmark.
28 augusti 1999. Talar på NSF-möte i Tomelilla.
25 september 1999. Talar på nazimöte i Danmark.

  Bland deltagarna på de här mötena, som lockade från 50 upp till 200 deltagare, finns åtskilliga unga män som nu är misstänkta för eller förekommer i förundersökningar om flera av de våldsdåd med nazistiska förtecken som inträffat under 1998 och 1999.
  Mötet i Idkerberget utanför Ludvika var särskilt viktigt. Här fanns alla svenska nazigrupperingar med någon form av struktur representerade: NSF, Blood & Honour, Ragnarock, Combat 18 och Nordland.
De olika grupperna, som tidigare haft svårt att hålla sams enas på detta möte kring temat: från ord till handling, Erik Nilsens slagord.
Samma natt som detta möte hålls placerar någon eller några en bomb i en plastkasse på dörren till Lindesbergs polisstation.


Jag tänker inte tystna. Jag har sagt vad jag tycker om nazism och det står jag för
John Johansson, hotat kommunalråd i Tomelilla


Under en kortare tid publicerade Aftonbladet en felaktig bild av Klas Lund. Bilden föreställde en helt annan person. Aftonbladet beklagar det obehag detta kan ha vållat.