Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
TISDAG 30 NOVEMBER 1999
 


Bad om namnet på fångvårdarens barn


Daniel Friberg 21 år Göteborg
Åtalad för hets mot folkgrupp i Göteborgs tingsrätt. Ligger bakom vit makthemsidan Alternativ media. Sprider tidningen Framtid som hetsar mot homosexuella och invandrare.

Mattias Högberg 21 år Säffle
Dömd för bland annat hets mot folkgrupp, olaga hot och grov misshandel av en turkisk invandrare. Ledande inom Nationell Ungdom i Säffle.

Jonas Granborg 34 år Malmö
Dömd för människorov, utpressning , våld mot tjänsteman och övergrepp i rättssak. Tillhör Hells Angels i Malmö.

Erling Guldbrandzén 20 år Nacka
Dömd för att ha rånat P10 i Strängnäs på automatkarbiner. Under utredningen påträffades adresslistor på poliser, politiker och sexförbrytare. Domstolen såg allvarligt på brottet på grund av rånarnas nazistiska bakgrund och kontakter.
Daniel Hansson 22 år Göteborg
Dömd för mordet på John Hron i Kode. Sedan för att ha slagit och hotat en fängelsevakt. Medverkar i tidningen Info 14. En av grundarna av Ariska Brödraskapet.

Hampus Hellekant 23 år Stockholm
Häktad för mordet på syndikalisten Björn Söderberg i Sätra. Engagerad i Nationell Ungdom. Har skrivit artiklar i den rasistiska tidningen Framtid.

Patrick Huisman 27 år Göteborg
Dömd för bland annat våld mot tjänsteman och grovt olaga hot. Leder Brödraskapet Wolfpack. Tidigare medlem i Ariska Brödraskapet.

Erik Hägglund 27 år Stockholm
Åtalad för hets mot folkgrupp. Ansvarig utgivare för Folktribunen. Engagerad i Nationell Ungdom.
Hoten från Lehto kom när han skulle flyttas till annat fängelse. Vårdaren gjorde en polisanmälan och en utredning inleddes.
  Under tiden denna pågick skrev Lehto ett brev till Patrik Huisman, den kriminellt belastade sammanslutningen Brödraskapet Wolfpacks nuvarande ledare.
  ”Hell broder!” inledde han brevet, som också innehöll en kopia av en rapport om kriminalvårdarens syn på hotet.
  Denna delades förstås inte av Miitri Lehto, som fylld av hämndlystnad fortsatte brevet:
”...en dag måste (de) öppna dörren till friheten åt oss, och därmed avsluta sina dagar på denna jord. Jag skulle inte bli förvånad om familjen X (vårdarens efternamn) upphör att existera inom en snar framtid”.
  
Därefter ber Lehto om hjälp med vårdarens hemadress och: ”...även X juniors adress behövs då våra bröder säkert vill önska dom det bästa i denna våldets och hatets tid. Du borde hitta dom i telefonboken, förresten skit i det, jag ska ändå ringa skattemyndigheten i morgon, man kan ju beställa en datautskrift på alla i familjen X”.
  På detta ställe i brevet har Lehto ritat ett runt ansikte och en stor glad mun.

Säpo: Antalet grova nazistbrott har ökat
  
Brev till de intagna på Kumla får granskas av vårdarna, och så skedde även med denna gång. Den utpekade Kumlavårdaren fick alltså läsa Lehtos hotfulla formuleringar.
  Miitri Lehto dömdes inte för brevet. ”Lehtos påstående att detta är sådant som intagna normalt skriver till varandra för att utbyta tankar kan inte lämnas utan avseende”, skrev hovrätten i sitt friande.
  Enligt Säpo har grova brott begångna av unga nazister ökat under 1997 och 1998. På ett möte i våras fällde också en av den svenska naziströrelsens ledare följande uttalande:
– Sommaren 1999 ska gå till historien som den blodiga sommaren.
Sedan följde attentaten i Malexander, Nacka och Sätra,
  
Mc-gäng och de nazistiska organisationerna har sedan ett par år börjat få kontakt med varandra. Kontakterna knyts i huvudsak på landets fängelser.
  Nazisterna är för närvarande de mest offensiva. De begår flest attentat och värvar aktivt medlemmar på internet och delar ut flygblad i skolor.
  De kriminella mc-gängen och deras medlemmar opererar mer affärsmässigt. Antingen för att skydda egna brottsliga intressen eller som inhyrda torpeder i ekobrottslighetens tjänst. De senaste åren har mc-våldet blivit mer sofistikerat, men under fyra år i mitten av 90-talet avlöste attackerna mellan mc-gängen varandra i Skandinavien. Totalt dödades elva människor och 96 skadades i strider som kom att beskrivas som ett ”mc-krig”.
  Användandet av granatgevär och bomber gjorde en sak tydlig för både allmänhet och myndigheter: medlemmarna i mc-klubbarna är kapabla och redo att använda extremt våld.

Vittnen skräms till tystnad
  
Inom kriminalunderättelsetjänsten talas om hur mc-gängen på det här sättet byggt upp ett kapital av fruktan, ett slags terrorkapital. Detta används i dag för att hota vittnen, myndigheter och journalister. Det räcker med några i sig lagliga frågor om var barnen går på dagis för att skrämma ett vittne till tystnad.
  Terrorkapitalet gör det möjligt.
  Hot och våld mot poliser och åklagare som utreder mc-brottslighet har ökat kraftigt i Skåne, där också många mc-brott begås. Startskottet för Hells Angels offensiv mot rättsväsendet kan bestämmas på timmen när.
  Den 7–8 februari 1998 har motorklubben Roadrunners fest i Malmö. Många Hells Angels-medlemmar är där, bland annat dess ledare Thomas Möller. Poliser iförda gula skyddsvästar med texten ”polis” stormar plötsligt in. Under razzian grips Möller för narkotikabrott, en misstanke han senare frias från. När Möller ska föras bort, en kvart efter midnatt, vänder han sig till sina kamrater och säger om polismannen vid hans sida:
  – Lägg märke till denne man. Han ska det hända något. Han måste vi sätta åt om han fullföljer. Ta reda på hans namn, han ska märkas”.
  Detta hot utlöser en serie andra hot och våld mot poliser. Den polisman som anmält hotet från Möller får bland annat nattliga samtal före rättegången.

Jag skulle inte bli förvånad om familjen X (kriminalvårdarens efternamn) upphör att existera inom en snar framtid
Miitri Lehto i brev till Brödraskapets ledare Patrik Huisman