Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
TISDAG 30 NOVEMBER 1999
 


Tvingades gräva sina egna gravar


Anders Högström 24 år Karlskrona
Dömd för hets mot folkgrupp, olaga tvång, olaga hot, hot mot tjänsteman, hemfridsbrott, ofredande, skadegörelse, stöld etcetera. NSF:s ledare.

Per-Anders Johansson 29 år, Göteborg
Äger butiken Midgård som säljer nazipropaganda. Ger också ut en naziskrift och är konsertarrangör.

Mattias Karlsson 25 år Uppsala
Ger ut Uppsala Nationella Tidning på internet.

Miitri Lehto 24 år, Västerås
Dömd för att ha dödat en homosexuell man med 64 knivhugg. Även straffad för hot mot tjänsteman och mordbrand. Medlem i Brödraskapet Wolfpack.
Filip Jelder 23 år Stockholm
Redaktör för Nordland, skrev under pseudonym en antisemitisk bilaga om familjen Bonnier.

Marko Järvinen 26 år, Helsingborg
Ger ut och producerar videomagasinet ”Kriegsberichter” (Krigsrapport). I filmen visas bilder av meningsmot-
ståndare varvat med avrättningar.


Nicklas Karmhagen 27 år, Malmö
Dömd för bland annat människorov och våld mot tjänsteman. Tillhör Hells Angels Malmö.

Andreas Johansson 22 år Trollhättan
Ledare för NSF Trollhättan.
Två dagar efter det att Möller dömts i hovrätten hotas polismannen igen. I ett skåp i det område, där han har sin kolonistuga, sätter någon ett hotfullt meddelande skrivet med blodröd färg.
  Bredvid lappen ligger ett äpple med en instucken häxpipa i, en slags smällare.
  I maj 1998 begår tre andra Hells Angels medlemmar – Niklas Karmhag, Jonas Granborg och Jimmy Jonsson – ett grovt brott. De kidnappar en företagare och hans bror och misshandlar dem för att få dem att skriva av en fordran. Företagaren vänder sig till polisen och berättar hur han och hans bror tvingats gräva sina gravar vid en ödegård utanför stan. Ungefär två månader senare exploderar en bomb under hans bil när han stannar för rött ljus. Den fjärrutlösta bomben skadar honom svårt.
  Polisen utreder fortfarande brottet och företagaren har gått under jorden.
  Sommaren 1998 förövas ett grovt brott av Hells Angelsmedlemmen Rickard Grener.
  Han misshandlar en person allvarligt. En polis blir vittne till händelsen och griper Grener. Han sitter häktad en period och döms i december i fjol för bland annat misshandel.
  Polisen som blev vittne till misshandeln vittnar. under rättegången. Efter polisens berättelse frågar Grener honom om var han bor. Domaren avbryter frågan.
  En ännu okänd person kontaktar senare centrala bilregistret med frågor om polismannens bil. Personen ställer också frågor om åklagaren i Greners mål. Den 5 januari i år sprängs bilen. Samma vecka anlägger någon eller några en brand i åklagarens sommarstuga.
  Kulmen på vålds- och hotvågen blir bilbomben i Malmö den 1 juli. Polisen misstänker att bomben var en hämnd för tillslaget mot det som kallas Hells Angels svans, en grupp personer som umgås i kretsen runt mc-klubben.
  Men dåden är inte slut med det.
  Natten till den 24 augusti väcks en polisman som är ansvarig för arbetet mot kriminella mc-gäng av ett krasch. Någon har kastat in en stor sten i hans vardagsrum.

Får högre status genom att begå brott
  
Den 12 september drabbas en kriminalvårdare på Kumla. Någon skjuter med automatvapen mot hans villa. Mannen har tio dagar tidigare hotats av en Hells Angels medlem på fängelset sedan han nekat fången att ta emot besök.
  De nazistiska grupperna är uppbyggda på ungefär samma sätt som mc-gängen. Medlemmarna får högre status genom att begå olika typer av kriminella handlingar.
  Det berättar Peter Torstensson, som är närpolis i värmländska Grums. Han har tidigare arbetat i Stockholm och Rinkeby och på nära håll mött såväl mc-kriminalitet som rasistisk brottslighet. När han flyttade hem till Värmland trodde han att det skulle bli lugnare. En och annan hembrännare, men ingen nazist.
  Så blev det inte.
  I somras kommenderades han till en stökig danstillställning på ett av ortens nöjeshak. Ett tiotal gymnasiekillar med nazistsympatier hade roat sig med att trakassera en jämnårig invandrarkille. Egentligen ett rutiningripande.
  Men de unga nazisterna blev mycket aggressiva.
  – Nazistgrabbarna hyllade Malexandermorden och gjorde nazihälsningar. De skrek "Hell Malexander" och hotade flera av oss. De sade att de skulle skjuta oss och spränga våra bilar, berättar Peter Torstensson.
  Han har sett hur nazisterna fått ”betydligt högre svansföring” efter Malexandermorden.
  – Jag har alltid trivts som polis, men jag funderar mer och mer över mitt yrkesval. Jag känner att få tar oss på allvar när vi berättar om vad som håller på att hända här ute.
  Tre nazister i 16–17-års åldern dömdes för en månad sedan av Karlstad tingsrätt för hets mot folkgrupp och för att ha hotat poliserna i Grums. Domarna varierar mellan 20 och 40 timmars ungdomstjänst samt vård inom socialtjänsten.
  Händelserna i Grums är på sätt och vis typiska för den nazistiska mobiliseringen i Sverige. Kampgrupper byggs upp på små orter bland unga identitetssökande människor.

Lägg märke till denne man. Han ska det hända något. Han måste vi sätta åt om han fullföljer. Ta reda på hans namn, han ska märkas.
Thomas Möller, Hells Angels ledare