Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetVal -98
INFÖR 20 SEPTEMBER 1998
 

– Jag är i topptrim

Alldeles utanför tjänsterummet har Göran Persson en balkong. Men innan han fotograferas på balkongen skickar han ut Aftonbladets båda medarbetare för att försäkra sig om att den verkligen håller.

Foto: URBAN ANDERSSON

Fortsättning från förra sidan

  Under våren har partidistriktskongresserna tagit upp hans lediga dagar, och han är den statsminister som allra mest har utnyttjat representationsgården Harpsund utanför Flen.
  – Jag bor ingen stans just nu. Jag har min bostad i Malmö, jag är mantalsskriven i Malmö, jag har min familj i Malmö, men jag har inte varit någon vardag i Malmö under det senaste halvåret, säger Göran Persson själv.
  Däremot verkar han mycket lycklig med sin Annika.
  Vid Landstingsförbundets kongress i Karlstad träffade de varandra som hastigast. Så fort de fick syn på varandra kramades de länge, länge.
  Att ha ett vanligt privatliv är dock svårt för en statsminister, särskilt med tanke på de alltid närvarande livvakterna.
  – Det går naturligtvis inte att ha ett normalt privatliv, det fungerar bara inomhus. Tack och lov har jag en stor lägenhet i Malmö, men det kommer alltid till lägen då man tycker att...nää...varför ska vi gå ut i kväll?
  – Det är så krångligt. Då ska vi ringa och kolla upp först, och det ska bokas bord inte bara för oss utan också för andra. Det blir en hämmande faktor för privatlivet. Det är en stor inskränkning.
  
Persson och makten
  Inre regeringskretsen runt Göran Persson består av fyra statsråd.
  Synnerligen välinformerade källor som Aftonbladet har talat med pekar ut finansminister Erik Åsbrink, miljöminister Anna Lindh, socialminister Margot Wallström och näringsminister Anders Sundström som statsministerns förtrogna.
  Två statsråd ligger dock mycket illa till hos Göran Persson. Kommunikationsminister Ines Uusmann och arbetsmarknadsminister Margareta Winberg anses vara i riskzonen för att petas från en eventuellt ny Persson-regering i höst.
  Själv vill statsministern föga förvånande tala om vad som händer efter valet.
  – Det är förbjudet att tala om, säger han.
  – En och annan kanske vill göra något annat, men i huvudsak ser besättningen ut så här.
  Utanför regeringskretsen är rådgivarna få. Göran Perssons statssekreterare, Pär Nuder, anses spela en allt viktigare roll.
  Den utrikespolitiske rådgivaren Lars Danielsson har statsministerns öra, liksom talskrivaren Jan Larsson som följer Persson vart han än reser i Sverige.
  Jan Larsson är för övrigt son till Kjell Larsson, en gång en av Olof Palmes och Ingvar Carlssons närmaste män.

Persson och hälsan
  Bland politiska journalister kretsar ofta samtalet kring Göran Perssons hälsa. Det syns aldrig i rapporteringen, men det finns en vaksamhet på statsministerns återkommande förkylningar.
  Efter resan till Kina, hösten 1996, drog Göran Persson på sig en kraftig influensa och därefter har han varit förkyld vid ytterligare ett par tillfällen.
  Inför den gångna vintern gick han dock och vaccinerade sig. Och nu säger sig Göran Persson, så när som de trilskandes knäna, vara i topptrim.
  – I år har jag haft en enda förkylning, säger han.
  Nu har han dessutom börjat spela tennis. Fram till EU-toppmötet i Cardiff nyligen har det blivit fyra träningspass.
  – Jag är på starkt uppåtgående i tennis, säger Göran Persson.
  – Jag spelar mot mina livvakter. Visserligen är de lite snabbare än jag, men en del har sämre bollkänsla än jag så vi spelar jämnt mot varandra.
  
Persson och valrörelsen
  Arbetarrörelsen är säkrad. Nu handlar det om att återvinna väljarnas förtroende inför valet i höst.
  Göran Persson har lyckats med att sätta valrörelsens dagordning.
  Nu talar alla politiker, oavsett färg, om satsningar på vård, skola och omsorg.

Vägrar ge besked
  Men de borgerliga försöker nu i stället skjuta in valrörelsen på skattesänkningar, något Göran Persson vägrar lämna besked om före valet.
  – Först ska vi säkra vård, skola och omsorg. Sedan ska pensionärerna få sitt, därefter får vi se om det blir utrymme för skattesänkningar, säger Göran Persson bestämt.
  Inför s-kvinnorna på Runö kursgård i Åkersberga förtydligar han sig:
  – Om vi vinner valet på att inte lova att sänka skatten så är det internationellt unikt.
  Samtidigt ligger socialdemokraterna i senaste Sifo-mätningen hela 8,7 procent under valresultatet 1994.
Hur säker är du på att vinna valet?
  – Inte alls, men jag upplever att vi just nu sitter i en god cirkel, i en god spiral.

Magnus Ringman

DOKUMENT: Göran Persson