Torsdag 23 april 1998
 
Aftonbladet granskar flyktinghanteringen.

Fortsättning från föregående sida.


Skenavrättades
Napoleon Aponte Inga, 34. Deporterad till Peru 1994.
Napoleon Aponte kom till Sverige 1986 för att sommarjobba.
  I Peru stämplades familjen som kommunister sedan Napoleons bror, som var polis, vägrat avrätta en landsman. Napoleon Aponte vågade inte åka hem. Han sökte asyl i Sverige men fick nej och avvisades i september 1994 till Peru. Han greps omedelbart, misshandlades i flera dagar och utsattes för flera skenavrättningar. I januari 1995 släpptes Napoleon Aponte. Han lyckades ta sig tillbaka till Sverige och fick uppehållstillstånd i juni 1996.

Dömd till döden

Adil Ercan, 41. Deporterad till Turkiet 1993.
Ercan greps av säkerhetspolisen på Istanbuls flygplats. Under tortyr erkände Ercan medlemskap i PKK. Han lades flera terrordåd till last. Ercan har ald-rig förnekat att han hjälpt PKK, men han har aldrig deltagit i våldsdåd och dessutom har han lämnat organisationen.
  – Jag riskerar fängelse, tortyr, till och med livet om jag skickas tillbaka, uppgav han i sin asylansökan.
  Sverige trodde honom inte. I Turkiet dömdes han till döden. Straffet omvandlas till livstids fängelse, i praktiken 37 år.
Ibrahim Tasman, 32. Avvisades 1994.

Avvisad – mördad
Ibrahim Tasman, 32. Avvisdades 1994.
Ibrahim Tasman hittades mördad utanför Istanbul kort efter sin återkomst. Enligt en turkisk tidning var mordet utfört av en paramilitär organisation. Precis detta hade Ibrahim Tasman fruktat. När han 1993 fått sitt slutgiltiga avvisningsbeslut blev han desperat. Han skar sig fyra, fem gånger i magen med en 20 centimeter lång kniv.
  Trots detta avvisades han en kort tid senare.
  Mindre än ett halvår senare kom bekräftelsen på att han mördats i Turkiet. Ibrahim Tasman hade hustru och barn. Han har också släktingar i Sverige i dag.

Skriv till reportern Jan Helin

Har du synpunkter på vår artikelserie? Vill du komma med tips? Har du själv erfarenheter av den svenska flyktinghanteringen? Är det något du vill diskutera med vår reporter?
  Du är välkommen att ringa, faxa eller skicka e-mail till reportern Jan Helin i kväll.
  Telefon: 08/600 06 16 kl 18-20. Fax: 08/562 528 22 E-mail: jan.helin@aftonbladet.se




Läs mer - alla nyhetsartiklar ur dagens Aftonbladet: