Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
TORSDAG 17 AUGUSTI 2000
 
 

Urrk på burk – eller delikatess

NOSAR KRITISKT Aftonbladets panel från vänster: Anders Levén, kock i TV 4:s ”Emmas kök”, Lotta Andréasson, måltidskonsult, Lisa Fabre, veteran i testpanelen, Roland Persson, kökschef på Grands Franska Matsal i Stockholm.

Kända norrlänningar avslöjar sina favoriter.


Så tyckte panelen

Oskars
5 plus Smak: God med mycket sälta. God eftersmak. Bra för nybörjare.
Konsistens: Bra. Lyxig.
Lukt: Mycket bra. Frisk och fräsch.
Pris: 33 kronor, 475 gram.

Höga kustens surströmmingsfilé
3 plus
Smak: Hyfsad karaktär, men hel fisk är godare.
Konsistens: Liknar riktig surströmming, bra för att vara filé.
Lukt: Viss fräschör.
Pris: 22 kronor, 375 gram.

Prima
4 plus
Smak: Jättegod. Lagom salt.
Konsistens: Fast.
Lukt: God och fin.
Pris: 45 kronor, 375 gram.

Gösta Hannells
4 plus
Smak: Stark och bra. För den riktiga surströmmingsälskaren.
Konsistens: Trevlig och fräsch.
Lukt: Riktig, men lite lam.
Pris: 27 kronor, 475 gram.


Kallax surströmmingsfilé
1 plus
Smak: Äcklig. Går inte att jämföra filé med riktig surströmming.
Konsistens: Som strömming.
Lukt: Mesig. Ingen karaktär.
Pris: 30 kronor, 300 gram.
Fotnot: Priserna är cirkapriser och kan variera. Burkarna är inköpta på olika livsmedelsaffärer i Stockholm. I handeln finns fler sorter än dem panelen har testat.
Bli inte förvånad om det luktar illa och hörs glada rop från grannen.
  I dag är det surströmmingspremiär.
  – Mmmm. Det här är en av årets höjdpunkter, säger Lotta Andréasson när Aftonbladets panel låter bedöma årets inläggningar.
   Många kallar den rutten, stinkande och oätlig, men för entusiasten är den en delikatess.
  I Norrland har surströmmingspremiären, som alltid infaller den tredje torsdagen i augusti, blivit något av en nationaldag.
  För två år sedan avskaffades förordningen från 1937 som reglerade premiären. Men surströmmingsproducenterna tog då saken i egna händer och beslutade att behålla en gemensam premiärdag.
  I dag är det dags. Alla i Aftonbladets testpanel har ätit surströmming sedan barnsben, och luktar nöjt på de nyöppnade pysande burkarna.
  Lisa Fabre myser när den första surströmmingen ligger på tallriken.
  – Ju mer man äter surströmming, desto mer tycker man om det. Det är som saltlakrits, man lär sig tycka om det.

Mandelpotatis ett måste
  
Surströmmingen serveras med nykokt mandelpotatis, hårt tunnbröd, smör och rödlök. Till det dricker panelen lättöl och nubbe.
  – Man måste äta den enligt traditionen, annars blir det inte riktigt, säger Lotta Andréasson.
  Panelen är överens om att surströmmingsfilé inte kan jämföras med vanlig surströmming.
  – Maginnehållet ger smak. Att äta filé är en helt annan upplevelse, säger Anders Levén.

Inte rutten – bara jäst
  
Vissa säger att man inte kan äta ”rutten fisk”. Det håller panelen inte med om.
  – Den är inte rutten, bara jäst. Det är en form av konservering, säger Roland Persson.
  När de fyra mumsat klart gör Anders Levén i ordning en nybörjarklämma till Aftonbladets reporter, som aldrig provat surströmming förut.
  Och visst är det så att surströmmingen inte smakar som den luktar.
Nybörjare? Öppna burken under vatten
Öppna burken under vatten så blir inte kläderna nedsprutade av spad. Dessutom minskar lukten. Ta upp och öppna burken helt när det har bubblat klart.
Koka mandelpotatisen försiktigt, helst med skalet på, i lätt saltat vatten och på låg värme.
Ät fisken tillsammans med mjölk, öl eller mineralvatten. Vill du ha nubbe: Välj ett enkelt, rent brännvin.
Enligt Aftonbladets testpanel måste surströmmingen förtäras utomhus. Och strunta i uppläggningsfat.
Spola ned spadet i toaletten, så slipper soporna stinka.

Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER