Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
TISDAG 18 JANUARI 2000
 

---EXTRA--- Livstids fängelse för polismorden
Tony Olsson - livstids fängelse för mord. Andreas Axelsson - livstids fängelse för mord.


Tony Olsson och Andreas Axelsson fick lagens strängaste straff
Livstids fängelse.
  Det blev straffet för Tony Olsson, 27, och Andreas Axelsson, 25, när Linköpings tingsrätt i eftermiddag avkunnade dom i Malexandermålet.
  För den tredje huvudåtalade, Jackie Arklöv, dröjer beslutet.

   Klockan 14 idag avkunnades dom i det så kallade Malexandermålet - ett av Sveriges genom tiderna mest uppmärksammade rättsfall.
  Ett stort pressuppbåd fanns på plats vid Linköpings tingsrätt när den cirka 200 sidor tjocka domen lämnades ut.
  Där fanns också ombud och anhöriga till offren, bland annat den mördade polismannen Robert Karlströms mamma Astrid Gladh.

”Annan påföljd kan inte komma i fråga”
  I domskälen skriver tingsrätten bland annat följande:
  ”Andreas Axelsson har befunnits skyldig till mord, mordförsök, grovt rån i fyra fall, försök till grovt rån och brott mot vapenlagen. Gärningarna har sammanlagt ett utomordentligt högt straffvärde. Annan påföljd än fängelse på livstid kan därmed inte komma i fråga”.
  Om Tony Olsson står det:
  ”Tony Olsson har befunnits skyldig till mord, mordförsök och grovt rån. Gärningarna har sammanlagt ett utomordentligt högt straffvärde. Annan påföljd än livstids fängelse kan därmed inte komma i fråga”.
  Vidare i domslutet står att läsa:
  ”Det är inte klarlagt vem som avlossade dom skott som träffade polismännen eller vem som avlossade dom direkt dödande skotten. Men detta är heller inte av avgörande betydelse för bedömning av de inblandades agerande.”
  Lite längre ner:
  ”I detta sammanhang kan tingsrätten inte heller undgå att ta hänsyn till den inställning till väpnad kamp mot samhället och polisen som huvudfiende med mera som kommit till uttryck i brevväxlingen mellan Tony Olsson och Jackie Arklöv, men som även återfinns i nationalsocialistisk propaganda som Andreas Axelsson medverkat i att producera”.
  Tingsrätten slutar med orden:
  - Tingsrätten finner därmed att alla tre har haft uppsåt till morden på polismännen. Andreas Axelsson och Tony Olsson ska därför dömas för mord. (Ansvarsfrågan beträffande Jackie Arklöv ska behandlas i en senare dom)”.
  Åklagarsidan, med chefsåklagare Lisbeth Johansson i spetsen, hade också yrkat på att de tre huvudåtalade skulle dömas till livstids fängelse för mord.

Nekade till morden
  Vid tingsrättsförhandlingarna erkände Tony Olsson och Andreas Axelsson bankrånet i Kisa, men nekade till att ha dödat polismännen Olov Borén och Robert Karlström.
  Den tredje huvudåtalade, Jackie Arklöv, förnekade i tingsrätten all inblandning och menade att han vid tillfället befann sig i Stockholm.

Arklöv får sin dom senare
  Jackie Arklöv fanns heller inte med i dagens dom eftersom han genomgår en rättspsykiatriskt undersökning och som ännu inte är klar.
  Om undersökningen visar att Jackie Arklöv har en allvarlig psykiskt störning kommer han sannolikt att dömas till vård istället för fängelse.
  - Vi får resultatet i början av nästa vecka, säger lagmannen Anders Iacobaeus till Aftonbladet.
Rättegången mot de misstänkta polismördarna Tony Olsson, Andreas Axelsson och Jackie Arklöv avslutades strax före årsskiftet och blev en av Sveriges mest uppmärksammade rättsfall - präglad av hotelser, ändrade vittnesuppgifter och känsloutbrott från de anhöriga till offren.

Fem andra också dömda
  I dag föll också domen mot fem av de andra inblandade personerna i målet, bland dem Mats Nilsson som ihop med Tony Olsson spelade i Lars Noréns pjäs ”7:3” och som misstänkts varit hjärnan bakom bankrånet i Kisa och som tog hand om stora delar av rånbytet.
  Samt mot Tony Olssons flickvän och den 21-årige kalmarbo som hjälpte Andreas Axelsson att rekognosera inför bankrånet och som var åklagarens huvudvittne, men som tog tillbaka stora delar av sin berättelse i tingsrätten av rädsla för repressalier.
  Tony Olsson och Andreas Axelsson skickas nu till Kumlaanstalten och den så kallade riksmottagningen dit alla som döms till minst fyra års fängelse i Sverige först hamnar.
  Här ska de under några månader genomgå en rejäl utredning med tester, intervjuer, psykologsamtal och en bedömning av deras farlighet.
  Efter det fattar Kriminalvårdsverket beslut om vart de ska placeras och om det kan bli aktuellt med framtida permissioner eller inte.
  Det blir på Kumla, Hall eller Tidaholmsanstalten de slutligen hamnar och ska avtjäna sitt livstidsstraff.
  Fast troligen kommer dagens dom att överklagas, vilket betyder att de dömda polismördarna kvarstannar i häktet tills målet avgjorts i hovrätten.De övriga som dömdes i dag
Mats Nilsson, 24, åtalad för grovt häleri och stämpling till grovt rån. Dömd till ett års fängelse för grovt häleri - ogillas stämpling.
40-årig kvinna som är vän till Tony Olsson åtalades för grovt skyddande av brottsling, grovt häleri och vapenbrott. Dömd till skyddstillsyn med samhällstjänst och psykologisk behandling. Ogillas grovt häleri.
21-årig kassörska åtalad för grovt häleri, vapenbrott och förberedelser till rån. Dömd till skyddstillsyn med samhällstjänst.
21-årig man som är vän till Axelsson åtalades för medhjälp till grovt rån, vapenbrott och förberedelser till rån. Dömd till skyddstillsyn med samhällstjänst.
20-årig man som är nazistsympatisör åtalades för förberedelser till rån. Dömd till skyddstillsyn.

Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER