Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
TISDAG 18 JANUARI 2000
 

---EXTRA--- ”Livstid var det enda riktiga”
Astrid Gladh, mamma till mördade polismannen Robert Karlström.

Mördade polismannens mamma nöjd med domen
– Det var rätt. Livstid var det enda riktiga. De har förbrukat sitt förtroende, säger Astrid Gladh, mamma till den mördade polismannen Robert Karlström.
  Astrid Gladh tog emot domen i Malexandermålet i tingsrätten i Linköping, tillsammans med sin advokat Annika Sundström, som företräder också Annelie Ljungberg, som var sambo med den andre mördade polismannen Olle Borén.

  Astrid Gladh tog ledigt från jobbet på Vimmerby kommun för att höra domen direkt på tingsrätten i Linköping.
  – Jag måste få veta det på plats. Det var så oroligt innan, säger Astrid Gladh.
  Hon var lättad när hon fick beskedet: livstidsdom.
  – De har ju medverkat till mord allihop. Om det inte blivit livstid skulle svenska folket rest sig som en man och krävt ny rättegång. När jag pratat med vanligt folk, så säger alla att de inte kan acceptera något annat än livstidsdom, säger Astrid Gladh.
  – Om det inte skulle blivit livstidsdom skulle det ha varit en enorm besvikelse för alla, tillägger Astrid Gladh.
  Hon påpekar också att de inblandade i rånet och morden förbrukat sitt förtroende, eftersom de planerade rånet på permissionerna från annat fängelsestraff.

Advokaten: Rimligt
  Advokaten Annika Sundström fanns också på plats vid tingsrätten i Linköping.
  – Livstidsdom var rimligt. Det ger starkare signal än ett tidsbegränsat straff, och detta har starkt stöd hos svenska folket, säger Annika Sundström.
  Hon pekar på att svenska folket haft möjlighet att följa händelseförloppet genom hela kedjan i detaljerade tidningsrapporter från rättegången: från bankrånet i Kisa och mordförsöket på Kenneth Eklund, till morden på de två polismännen Robert Karlström och Olle Borén.
  – I praktiken skulle ett tidsbestämt fängelsestraff, som kan vara högst 14 år, vara lika långt som en livstidsdom som är ungefär 15 år, men signalen i en livstidsdom är viktig, säger Annika Sundström.

Kan tidsbestämmas efter tio år
  Livstidsstraff kan omvandlas till tidsbegränsat straff, men detta kan inte begäras förrän tidigast efter 10 år.
  – Och i Sverige finns en diskussion om att livstid ska vara livstid, inte enbart 15 år. Var den diskussionen befinner sig om tio år vet ingen, säger Annika Sundström.
  – Allmänheten har fått en väldigt god bild av vad som hänt, och man har sett att det är mycket allvarliga brott. Jag tror att domen är väl förankrad i allmänhetens syn på strafftider och hur domar ska fällas, säger Annika Sundström.

Silbersky: Ingen överraskning
   - Domen är ingen överraskning på något sätt. Det fanns ingen möjlighet att döma på annat sätt. Här fanns men mental beredskap för samtliga att hantera vapen så att det kunde bli fråga om mord, säger advokat Leif Silbersky, som kommenterar domen för SVT.
   - Tingsrätten önskade att ingen skulle kunna tjäna på att hålla varandra om ryggen, säger Leif Silbersky.
   Han antar att domen kommer att överklagas till hovrätten.



Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER