Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetMat & Vin
DECEMBER 1998
  

Tina Leijonbergs recept
201
Tina Leijonberg
Foto: JOACHIM LUNDGREN

Pasta à la Tina & Thorsten
(6 personer)
Pasta med scampi och zucchini i en saffransdoftande sås gjord på grädde och vitt vin.
800 g pasta
30 scampi
30 skalade räkor, färska 1 zucchini, skuren i längder 2 påsar saffran à 0,5 gram
6 dl vispgrädde
2-3 dl vitt vin, torrt färsk basilika
parmesan
Gör så här:
Koka pastan 8-10 minuter. Fräs zuccinin och scampin i en kastrull med smör och olja blandat 3-4 minuter på svag värme. Häll i vinet och låt det hela få ett snabbt uppkok. Häll i grädde och saffran och koka i 5 minuter på svag värme. Krydda med basilika. Tillsätt de skalade räkorna. Strö 1 msk parmesan på varje portion, så blir det extra gott.

Calvadosspetsad parfait
(6 personer)
Klä gärna in portionsformarna med smörpapper och förhöj kanten. Fäst ihop med tejp eller snöre. Det ger en lyxig sufflékaraktär åt den hemgjorda glassen. Gör glassen dagen före så slipper du stress. Den bör tas ur frysen cirka 15 minuter innan den ska serveras. Lagom till att du steker äppelskivorna. Om du inte får tag på råsocker/brunt socker går det lika bra med vanligt vitt.
140
Namn: Tina Leijonberg.
Yrke: Sångerska, programledare i "Söndagsöppet" på TV. Vardagsmat: Mycket pasta, mycket kyckling, mycket potatis.
Favoriträtt: potatisbullar med bacon och lingon. Vardagsdryck: Vatten, kolsyrat vatten och rödvin.
Festmat: Jag älskar fågel, fisk och skaldjur.
Festdryck: Champagne, rödvin, men aldrig vitt vin.
Bästa matminne: Jag åt en en otroligt god anka med rösti och grönsaker på Coq Blanc i Stockholm.
Värsta matminne: Köpte en kycklingsallad på McDonalds i Borås. Kycklingen var dålig, precis som jag på scen tre timmar senare. Vi fick ställa in förställningen dagen efter på grund av matförgiftning.
Sensuell måltid: Något lätt, det behövs inte så mycket... Men mycket champagne eller rödvin.
Tre saker på en öde ö: Thorsten, musik och en stor, snygg segelbåt. Tre viktiga saker i livet: Kärlek, vänskap och ödmjukhet.
6 äggulor
2 dl florsocker
5 dl tjock grädde
3 msk calvados
5-6 äpplen, gärna golden delicious
brunt socker/råsocker (ej farin)
smör, några klickar
Gör så här:
Vispa äggulorna med florsockret till en riktigt fluffig äggtoddy. Vispa grädden hårt så att den nästan skär sig. Vänd försiktigt ihop äggtoddyn med grädden och rör långsamt i calvadosen. Fördela i de kantförhöjda portionsformarna och frys i minst fyra timmar eller över natten.
Skala och kärna ur äpplena. Skär dem sedan i ringar. Smält smöret i en stekpanna och lägg i äppelskivorna - sockra på varje sida i pannan och vänd dem ett par gånger tills de får en vacker brun färg. Lägg upp tillsammans med "glassen" och ringla lite av det återstående smälta sockret från stekpannan över äppelskivorna.

Förlovningsvin:
7421 Veuve Clicquot Ponsardin Champagne (Gula Änkan), Frankrike. 235 kronor. Champagnen avnjöts i glas som Tina fått i present av Julio Iglesias.
12359 Colle Secco, Montepulciano d'Abruzzo 1994. Italien. 59 kronor. Angenäm doft med delikat druvighet och lätt kryddig ekfatskaraktär. Ganska fyllig, med bra frukt och väl avrundad strävhet och angenäm fatton.

1997-03-09

Kicke Sturesjö & Ulf Lundqwist

   
LÄS MER OM MAT OCH DRYCK