Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetMat & Vin
DECEMBER 1998
  

Svullo´s recept
201
Micke "Svullo" Dubois.
Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

Toast Dubois
(8 personer)
8 skivor vitt bröd
löjrom
Tillbehör:
Hackad gul lök, röd lök och
purjolök
gräddfil
Gör så här:
Lägg en rejäl klick löjrom på brödskivorna. Servera gräddfil, hackad gul lök, rödlök och purjolök till. ("Löjrom kan användas till mycket och är en höjdare i alla lägen", säger Micke.)

Svullo con carne på grabbars vis
(8 personer)

140
Namn: Micke Dubois.
Yrke: Artist.
Vardagsmat: Fläsk, makaroner, potatismos, tunnbrödsrulle och så McDonalds som öppnat här i närheten.
Vardagsdryck: Mjölk.
Festmat: Hummer och chili con carne. Ambassadsnittar och kanapéer får andra laga till.
Festdryck: Vin och sprit.
Bästa matminne: Det var när jag jobbat sent och köpte en hummer på Café Opera för att ta hem. Maggan var ganska trött, så jag fick äta upp det mesta.
Värsta matminne: När jag var 10-12 år och skulle äta lutfisk. Det var inte lätt i den åldern med så många rätter. I dag tycker jag lutfisk är enormt gott.
Förförarmat: Inte mat, bara drink.
Tre saker på en öde ö: Min pojke Alexander och Maggan, om hon vill vara ihop då. Och en Herrljunga Cider.
Tre viktiga saker i livet: Lojalitet är nummer ett, sedan kommer ärlighet, som ska vara till 99,9 procent. På tredje plats ödmjukhet. Använda den till att bjuda på sig själv.
4 gula lökar
2 gröna paprikor
2 röda paprikor
4 msk smör
1 kg mald innanlårsfärs
6 kabanossenkorvar i bitar
3 burkar bönor i tomatsås eller cirka 8 dl kokta bönor
2 burkar krossade tomater
2 tsk salt
1 tsk nymalen svartpeppar
2 tsk chilipeppar
1 msk garlic chillisauce
2 pressade vitlöksklyftor
klippt persilja
Gör så här:
Skala och hacka löken. Dela paprikorna, ta bort kärnhus, skölj och skär i strimlor. Bryn smör i en stekgryta. Fräs lök, paprika, korv och köttfärs till vacker färg. Blanda ner vita bönor och burktomater. Tillsätt salt, peppar, pressade vitlöksklyftor och garlic chilli sauce. Låt rätten koka under lock på svag värme i 15 minuter. Smaka av och tillsätt eventuellt mer kryddor om det behövs. Chillin ska vara het i smaken. Strö över klippt persilja och servera med baguette och sallad.

Alexander Dubois favoritglass med kolasås (6 personer).

4 ägg
2 dl socker
5 dl mjölk
4 dl vispgrädde
5 tsk vanillinsocker
Gör så här:
Vispa ägg och socker väl utan att det blir pösigt. Tillsätt mjölken. Sjud blandningen på svag värme under omrörning tills krämen tjocknat. Använd en rostfri kastrull och rör med en träsked eller trägaffel. Låt krämen svalna till rumstemperatur. Smaksätt blandningen med vanilj och tillsätt den ovispade grädden. Blanda noggrant. Frys glassen i glassmaskin tills den är slät och fast, 20-30 minuter eller häll glassmeten i en vattensköljd form och frys den över natten. Servera med kolasås.

Maggans kolasås (6 personer).

2 dl socker
1 dl ljus sirap
2 dl vispgrädde
100 gram smör
2 msk kakao
2 tsk vanillinsocker
Gör så här:
Blanda allt utom vanillinsockret i en kastrull, koka upp och låt såsen koka på svag värme till kolaliknande konsistens i 8-10 minuter. Rör hela tiden. Smaka av med vanillinsockret. Servera såsen varm till glassen. .

Grabbarnas drycker från Svullos barskåp:

2574 Periquita rött vin. Portugal, Setúbal 1992, magnum. 114 kronor. 750 ml/56 kronor. Tegelrött vin med kraftfull och mogen doft. Ett robust och fylligt vin med litet frukt och ek i smaken. Bra längd i eftersmaken. Suveränt i både smak och pris.
32 Moskovskaya 37,5%. Ryssland. Framställd av säd. 203 kronor.
1829 Äppelcider Äkta Svensk 4,5% (Kopparberg). 500 ml/15 kronor. Lätt, söt och mild smak med inslag av tuttifrutti, päron och - skumbanan! Det här är en av Svullos favoriter.
1282 Sanct Erik. Pripps öl, (ljus lager) 33 cl 11:40 kr
1469 Ringnes eksport. Norge. 33 cl 11:40.
459 Lauder's Whisky. Skottland. 217 kronor. Nåt att bita i för grabbarna till kaffet.

Kicke Sturesjö & Ulf Lundqwist

LÄS MER OM MAT OCH DRYCK