Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetMat & Vin
DECEMBER 1998
  

Stakka Bo´s recept
201
Johan "Stakka Bo" Renck.
Foto: BÖRJE THURESSON

Stakka Bo bjuder på pasta med rostad parmaskinka, kronärtskocksbottnar och pinjenötter
(4 personer)
200 g parmaskinka
8 kronärtskocksbottnar
lite smör
2 dl grädde
lite pinjenötter
lite ruccolasallad
pasta för fyra
Gör så här:
Koka pasta, till exempel spagetti eller tagliatelle, för 4 personer. Rosta parmaskinkan på galler i ugnen några minuter. När pastan är al dente lägg den i het kastrull med grädde, tillsätt sedan kronärtskockan i bitar. Lägg sedan upp på djupa tallrikar garnerade med skinkan, ruccolan och pinjenötter som du värmt upp i pannan någon minut.

140
Namn:Johan "Stakka Bo" Renck.
Yrke: artist.
Vardagsmat: Jag äter tyvärr mycket snabbmat, några kvällar i veckan steker jag upp något i pannan, gärna svamp eller räkor. Jag har ju åldersdiabetes och har slöat till lite med kosten. Jag mår bra, men undviker smågodis, socker, söta läskedrycker och för mycket smör.
Vardagsdryck: Vatten.
Festmat: De här recepten är festmat, tycker jag.
Festdryck: Rött vin, champagne och öl.
En överraskningsmiddag till någon: Jag skulle köpa hem något från en restaurang och säga att jag själv hade lagat det.
Förförarmiddag: Då skulle jag inte servera någon middag. Jag skulle gå direkt på drycken istället.
Tre saker på en öde ö: Gud, Camilla och skivorna.
Tre viktiga saker i livet: Camilla, jag själv och alla andra människor.
Ankbröst i vårens tid
4-5 personer)

2 ankbröst
salt och peppar
torkade tomater, finstrimlade
schalottenlök, finhackad
Pizzadeg:
15 g jäst
2 msk varmt vatten
225 g mjöl
1 tsk salt
2 msk olivolja
1 äggula
3 msk mjölk
Gör så här:
Blanda jästen med varmt vatten, gör en hög av mjölet och saltet. Gör en grop i högen. Häll i jästblandningen, oljan och mjölken. Blanda allt till en smidig deg och knåda ordentligt, slå degen och rulla den under handflatan, knåda, slå och rulla i fem minuter. Samla degen till en boll och lägg den i en skål. Låt den jäsa till dubbel storlek, en timme på dragfri plats i rumstemperatur.
Ankan:
Skinnsidan på brösten pickas noggrant med en gaffel, salta och peppra båda sidorna. Tag en stekpanna utan fett. Hetta upp pannan och lägg i brösten med skinnsidan nedåt, stek 10 minuter, vänd och stek 5 minuter på lägre värme. Tag upp brösten, låt dem vila i 10 minuter inlindade i folie. Skiva dem sedan i vackra skivor.
Kavla sedan ut degen så att den passar en långpanna. Pensla pizzan med olja, kryddad med vitlök. Garnera pizzan med ankskivorna, tomater och schalottenlök. Grädda pizzan i 150-200 grader i 10-15 minuter.

Grillad lammkotlett med snabbsyltad ostronskivling och rösti
(4 personer).

8 lammkotletter
500 g ostronskivling eller annan svamp
lite socker
ett uns färskriven ingefära
ättiksprit
timjan
grovsalt
svartpeppar
olivolja
8 medelstora potatisar
Gör så här:
Krydda kotletterna med timjan, grovsalt och svartpeppar. Grilla i stek/grillpanna med olivolja. Potatisen skrubbas och rives grovt. Stek i panna och krydda med salt och peppar. Låt potatiskakan bli gyllenbrun på båda sidor.
Stek ostronskivlingen i stekpanna, tillsätt socker, ingefära och lite ättiksprit. Låt det hela koka ihop. Servera lammkotletterna med rösti, ostronskivling och eventuellt smörstekt brysselkål.

Elisabeths apelsinsoppa med vaniljstång
(4 personer).

1 liter färskpressad apelsin (saften)
3 msk rörsocker
4 cl cointreau
1 vaniljstång
majsena att reda med
Garnering: Jordgubbsskivor och citronmeliss
Gör så här:
Sila apelsinsaften. Blanda socker och en skårad (öppnad) vaniljstång och låt det hela småsjuda en stund. Red av med lite majsena. Soppan serveras kall.

Från vinkällaren:

7445 Champagne Raymond Leherle. Frankrike. 165 kronor.
6591 Tokay Pinot Gris Comtes D´Isenbourg. Frankrike. 82 kronor.
2306 Brolio 1993. Italien. Rött vin. 69 kronor. Ett vin med slottssmak.

Kicke Sturesjö & Ulf Lundqwist

LÄS MER OM MAT OCH DRYCK