Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetMat & Vin
DECEMBER 1998
  

Söndergaards matminnen
Till bords
Så gör du för att se de rörliga bilderna


Söndergaards recept
201
Här är det öppet hus! Birgitte och Ulf Söndergaard bjuder in till en härlig sensommarfest.
Foto: KRISTOFER LÖNNÅ

Familjens favoritentré.

Kalix löjrom (väl avrunnen)
rödlök finhackad
citronklyftor
crème fraîche
serveras med italienskt bröd (Ciabatta) och ett glas champagne.

Grillad oxfilé med fransk potatisgratäng.

1,5-2 kg oxfilé
Tillbehör:
Smörstekta kantareller
sallad
potatisgratäng

140
Perfekt till rödvin: oxfilé, svamp och potatisgratäng.
Ulf Söndergaards tips om grillning:
Kött som skall grillas bör vara av högsta kvalitet. Djupfryst kött, kyckling och kycklingdelar skall tinas helt före tillagningen. Marmorerat (fettsprängt) kött blir saftigast. Skär i stället bort synligt fett efter grillningen. Krydda före och under grillningen, men salta efteråt, så blir färgen vackrare och köttet saftigare. Magert kött (oxfilé tex ) behöver penslas med grillolja under grillningen. Eventuellt kan köttet före grillningen i stället marineras en stund i oljan. Revbensspjäll, karré, lammstek mm, som är fett kött, behöver ingen extra tillsats av olja. Det räcker att gnida in köttet med kryddor.

140
Norrländskt guld: löjrom med lök och gräddfil.
Fransk Potatisgratäng á la Birgitte.
(6 personer).

18-20 medelstora potatisar, gärna King Edward (skäres i tunna skivor)
4 dl riven ost (gärna lagrad)
7-8 dl vispgrädde (den skall täcka potatisen)
2 msk smör till formen
2 tsk salt
2 krm svart- eller vitpeppar
3 små purjolökar, av det vita - finstrimlat

140
Namn: Birgitte Söndergaard.
Ålder: 41 år.
Yrke: Skådespelerska och programledare.
Aktuell: Börjat med sina "Mänskligt" på TV 3 igen på måndagar.
Vardagsmat: Kyckling, sallader, fisksoppa eller pasta.
Vardagsdryck: Det kan vara ett glas lingondricka, mjölk. vatten eller ett glas rött.
Festmat: Lite grundligare tillagad, men min vardagsmat och festmat går in i varandra. Själv älskar jag wallenbergare med ärter och rårörda lingon, precis som rårakor med löjrom.
Festdryck: Champagne.
Bästa matminne: Jag har många, men bäst är när pappa grillar kyckling och vi alla är samlade. Då är allt toppkvalitet.
Värsta matminne: Sill på ett flygplan, jag har aldrig mått så dåligt av mat. Annars är det skolbespisningens skinntorra potatis och den där konstiga salladen av vitkål, russin och lingon.
Förförisk måltid: Det måste vara något som man inte blir mätt av. Löjrom är så gott. Jag kan äta massor. Champagne till!
Skulle aldrig sätta på bordet: Jag vill gärna lägga upp fint, så alla äckliga kastruller kommer inte dit. Det ska se både fräscht och vackert ut tycker jag.
Tre saker på en öde ö: Familjen, mat och dryck och en telefon så att vi kan ringa efter en helikopter.
Tre viktiga saker i livet: Familjen, kunskap, ett gott humör.
Gör så här:
Börja med en välsmord eldfast form. Varva potatisen med purjolök, riven ost och kryddor. Första och sista varvet ska vara potatis. Grädden ska gå i kant i kant med potatisen. Grädda i 225 graders ugnsvärme i 40-50 minuter tills potatisen är mjuk och har fin färg. Känn med en provnål att potatisen är mjuk.

Favoritdessert:
Bärens månad - härligt djupt röda hallon. Nyplockade hallon serveras med gräddmjölk och bubblande champagne. Vem kan motstå denna frestelse!


Ulf och Birgittes "jungfrukällare":

Bordsvatten ramlösa ett måste för Birgitte.
7645 Pierre Peters Blanc de Blancs 1990. Frankrike, Champagne. 750 ml/278 kronor. 1500 ml/594 kronor. Medelfyllig, mycket frisk, mogen och brödig smak med inslag av choklad. Lång eftersmak.
2747 Paternina Banda Azul, Spanien, Rioja. 69 kronor. Medelfyllig behaglig doft. Mjuk frisk smak med bra fat och Riojakaraktär. Lätt strävhet.
88011 Warre Warrior, Portvin, Portugal. 106 kronor. (Beställningssortimentet). Fyllig, söt och smakrik med mörka bär och russin samt viss eldighet. Serveras vid rumstemperatur.
Kicke Sturesjö & Ulf Lundqwist

LÄS MER OM MAT OCH DRYCK