Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetMat & Vin
DECEMBER 1998
  

Sjödins överraskningar
Till bords
Så gör du för att se de rörliga bilderna


Sjödins recept
201
”Nu är vi tillsammans här i Sverige – det är värt att skåla för”, tycker Bengt och Margareta.
Foto: KRISTOFER LÖNNÅ

Bengts svamp och löksoppa
(6–8 personer)

2 liter färsk svamp
8 färska lökar, små
4 msk smör
5 msk vetemjöl
1 liter svampbuljong
8 dl mjölk
4 dl vispgrädde
3 msk konjak
salt och peppar
1. Skala löken.
2. Skär löken och svampen i ganska stora bitar.
3. Fräs först svampen i smör i en gryta. Rör ner löken och låt fräsa med cirka 5 minuter på svag värme.
4. Rör i mjölet och späd med buljong och mjölk.
5. Låt soppan koka 10 minuter. Rör ner grädden och smaksätt med konjak, salt och peppar.
140
Rådjurssadeln har stått i ugnen och nu ska den serveras med vinbärssky och sallad på rotselleri och apelsin.

Ugnsstekt rådjurssadel på Margaretas vis
(6–8 personer)


1 rådjurssadel
salt och vitpeppar
2–3 msk smör
1 morot
1 gul lök
4–5 dl buljong

Sås:
steksky
4 msk vetemjöl
2 dl vispgrädde
svart vinbärsgelé
salt och peppar

1. Torka av köttet med hushållspapper och putsa med en vass kniv bort de yttersta hinnorna på ryggsidan.
2. Gnid köttet med salt och peppar runt om.
3. Hetta upp smöret i en långpanna i 300 graders ugn, (tänk på att ugnar blir olika heta).
4. Lägg ner sadeln, ös den med matfettet och låt den brynas. Skär löken och moroten i mindre bitar och lägg dem kring sadeln och späd med buljongen i flera omgångar.
5. Låt sadeln steka 20–25 minuter, då blir den rosa och perfekt. Glöm inte bort att ösa ofta under stektiden.
6. Ta upp sadeln och håll varm.
7. Lös upp skyn med het buljong eller vatten och sila upp den i en kastrull.
8. Rör ut vetemjölet i lite av grädden och vispa ner den tillsammans med resten av grädden.
9. Låt såsen sjuda på svag värme under vispning tills den fått en lagom simmig konsistens.
10. Smaka av väl med vinbärsgelé, salt och peppar.
11. Servera med klyftpotatis, en god sallad och eventuellt kronärtskocksbottnar fyllda med gräddkokt purjolök.

Sallad Sjödin & Hellsten
140
Soppan på svamp och lök innehåller doftande konjak och naturligtvis grädde.

1 rotselleri
saften av 1/2 citron
vatten
salt
6 apelsiner

Dressing:
4 msk olja
2 msk citronsaft
salt och peppar

1. Skala, skiva och strimla rotsellerin grovt och förväll den i vatten med citronsaft och lite salt några minuter så att den fortfarande ger ett visst tuggmotstånd.
2. Skala och skiva apelsinerna.
3. Varva selleristrimlorna och apelsinskivorna i en skål.
4. Blanda dressingen och häll den över.
5. Ställ salladen kallt tills den ska serveras. Jättegott till det vilda.

149
Rabarberpaj – en av svenskarnas favorit-efterrätter. Här samsas syrligt och sött i samma skal. Margareta serverar den med tofuglass.
Hannas och Josefinas rabarberpaj
(6–8 personer)

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
2 msk socker
1 tsk vanilj eller 1 msk vanillinsocker
125 g smör
2 msk kallt vatten

Fyllning:
500 g rabarber
1 dl socker
1 msk potatismjöl
1 ägg till pensling

1. Arbeta samman ingredienserna till pajdegen och låt den vila kallt i cirka 1 timme.
2. Kavla ut degen tunt och klä en pajform med löstagbar botten cirka 22 cm i diameter. Spar degresterna till garnering.
3. Nagga botten med en gaffel.
4. Förgrädda pajskalet i 10
minuter i 200 grader.
5. Tvätta och skär rabarberna i småbitar.
6. Varva rabarber, socker och potatismjöl i det förgräddade pajskalet.
7. Kavla ut resten av degen tunt och sporra ut smala remsor och garnera.
8. Pensla degremsorna med uppvispat ägg och grädda pajen i 200 grader i 25–30 minuter.
9. Servera pajen halvljummen med vanilj-sojaglass.

140
Margareta Sjödin
Ålder: 56.
Yrke: Artist.
Familj: Maken Bengt Hellsten och döttrarna Hanna, Josefina och Emma.
Aktuell: Har precis haft en fotoutställning tillsammans med mellandottern Hanna i Stockholm.
Favoritmat: Jag är förtjust i chateaubriand, fast jag äter mindre och mindre kött. Mest älskar jag efterrätter, som rabarberpaj och crème caramel. Lika förtjust är jag i förrätter, så på en middag hoppar jag gärna över huvudrätten och tar bara för- och efterrätt, om det går.
Koka soppa på en spik: Kokt ris med litet lätt stekta grönsaker och ett enda glas rött vin.
Créme Caramel
(6–8 personer)

6 dl standardmjölk
6 dl grädde
8 ägg
2 äggulor
2 vaniljstänger
1 msk socker
rivet skal av 1 citron

Till glasering:
4 dl strösocker
4 msk vatten

Det här är Margaretas hyllningsdessert till sin make Bengt.
1. Häll upp gräddmjölken i en tjockbottnad kastrull.
2. Klyv vaniljstången på längden och krossa kärnorna i sockret.
3. Häll vaniljstång och kärnor i gräddmjölken och koka upp. Låt svalna en stund.
4. Vispa ihop ägg och äggulor.
5. Slå den avsvalnade gräddmjölken under kraftig vispning över äggsmeten. Tillsätt eventuellt rivet citronskal.
6. Sila upp alltsammans i en glaserad ugnssäker form.

Glasering av formen:
1. Margareta smälter sockret i en stekpanna på svag värme tills det är ljusbrunt och absolut fritt från klimpar.
2. Koka upp vattnet och tillsätt det.
3. Rör glasyren jämn och häll den i en varm (obs!) ugnssäker form. Vrid formen runt så att den blir glaserad i botten och runt kanterna.
4. Margareta ger som god kocka ett gott råd till den som inte är van: Grädda brylépuddingen i vattenbad. Sätt formen i en långpanna med kokande vatten upp till halva formens höjd. Vattnet ska hållas sjudande, men får inte stänka in över brylépuddingen.
5. Grädda i 175 graders ugn drygt en timme, tills puddingen stannat väl.
6. Låt svalna. Stjälp upp.

Sjödin & Hellstens vinval

4171 Chateau Le Relais de Cheval Blanc 1996. Frankrike. Vitt torrt. 79 kronor. Doften domineras av två aromer, dels från ekfatet som ger en ton av rostat bröd, dels från druvorna som ger en ton av svart vinbär och persika. Smaken är torr, fruktig med bra längd. Mycket prisvärt.
16676 Sunrise Cabernet Sauvignon. Chile. 65 kronor. Rubinröd med en tilltalande doft av plommon, körsbär och en aning söt vanilj. En stark Cabernet Sauvignon-karaktär, välbalanserad och med en elegant eftersmak.
Kicke Sturesjö & Ulf Lundqwist


LÄS MER OM MAT OCH DRYCK