Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetMat & Vin
DECEMBER 1998
  

Robyns recept
201
Robyn Carlsson.
Foto: ANDREAS LUNDBERG

Cd-toast "Robyn is here" med murklor
(6 personer

vitt bröd
smör
Murkelstuvning:
2 burkar Borgens murklor (400 g eller 2 liter färska, det skall vara rikligt med murklor)
2 msk smör
3 msk vetemjöl
5 dl vispgrädde
salt och vitpeppar
Gör så här:
Robyn skär vitt bröd, som helst ska vara dagsgammalt, i jämna skivor. Skär eventuellt bort kanterna eller forma brödet i olika fasoner, runda, fyrkantiga eller trekantiga. Hetta upp en stekpanna och bryn smör lätt däri. Lägg i brödet och låt det sakta steka tills det får vacker färg på båda sidor.
Om du använder färska murklor - koka dem i 15 minuter och häll bort vattnet. Fräs murklorna hela i smöret en stund (tills de ser glansiga ut och doftar i hela köket). Strö på mjölet och späd med lite grädde. Tillsätt sedan resten av grädden och låt småkoka i 7 minuter. Smaksätt med salt och vitpeppar efter smak. Lägg rejält med murkelstuvning på varje brödkrutong och servera genast.

140
Namn: Robyn Carlsson.
Ålder: 17 år.
Yrke: Sångerska, text- och melodiförfattare.
Vardagsmat: Allt från falukorv i ugnen till wok.
Vardagsdryck: Apelsin-ananasjuice, citronvatten.
Festmat: Pappa lagar jättegod chicken curry.
Festdryck: Samma juice.
Bästa matminne: Pappas och Denizes bröllop i Turkiet. Denizes pappa (Günes Karabuda) är jätteduktig på mat, det var ett fantastiskt byffébord, mezze som de kallar det, med turkisk och fransk mat.
Skulle aldrig sätta på bordet: Blodpudding.
Bjuda en pojkvän på: Jag har inte börjat laga så mycket mat, så det blir nog att springa till McDonalds.
Överraska pappa med: Jag skulle läsa en fransk kokbok och förbereda mig. Gärna fisk.
Värsta matminne: Skolans lapskojs.
Tre saker på en öde ö: Potatis, vatten och bananer.
Tre viktiga saker i livet: Min familj, min musik och att må bra.
Denizes och Wilhelms "sirkasiska kyckling"
(6 personer)

3 färska kycklingar
örtagårdsbuljong (tärningar)
300 gram valnötter, malda cirka 4 dl
8 skivor vitt formbröd, kantfria och torra
svartpeppar och salt
2 tsk cayennepeppar
2 msk olivolja
Gör så här:
Koka upp örtagårdsbuljong på 2 tärningar. Lägg i kycklingarna och koka dem 35-40 minuter. Skumma väl under tiden. Tag upp kycklingarna och dela upp dem i småbitar och lägg dem på ett serveringsfat utan att de täcker varandra. Mal nötterna, och smula sönder brödet och blanda med 3 dl buljong till en lagom jämn smet och krydda med salt och svartpeppar och vispa ihop röran väl. Den får ej bli för tjock. Häll blandningen över kycklingdelarna så att de blir täckta. Blanda 2 msk olivolja med 2 tsk cayennepeppar och ringla över rätten innan den serveras. Dekorera med ärter och tomater. Rätten serveras kall med nykokt ris.

Jacs lingon-surprise tillägnad lillasyster "Effie"
(8 personer)

Lingonsorbet:
600 g, helst färska lingon
600 g sockerlag
1 msk vaniljsocker
5 dl vatten
saft från 1/2 citron
330 g socker
Gör så här:
Skölj och ansa lingonen, mosa dem i en mixer. Sila citronsaften. Häll den och vattnet i en skål och tillsätt de mosade bären samt sockerlag och sockret. Blanda alltsammans noggrant, täck skålen och förvara den kallt två timmar. Frys sedan massan i glassmaskinen.

Vaniljglass:
6 äggulor
180 g socker
6 dl gammaldags mjölk
1 vaniljstång
2 dl vispgrädde
Gör så här:
Vispa äggulorna och sockret vitt och pösigt i en stor fettfri skål. Vispa helst för hand. Koka under tiden upp mjölken och 1 dl grädde tillsammans med den på mitten delade vaniljstången i en tjockbottnad kopparkastrull på svag värme. Tag upp vaniljstången skrapa ur kärnorna och häll sedan långsamt och under ständig omrörning resten av grädden och den kokande mjölkblandningen i skålen med äggulor och socker. När ingredienserna är väl blandade hälls krämen tillbaka i mjölkkastrullen.
Värm blandningen i två minuter under ständig omrörning på svag värme. Se till att den inte börjar koka för då stelnar äggulorna och smeten blir full av klumpar. Häll sedan tillbaka den i skålen och vispa kraftigt för hand så att blandningen snabbt kallnar. Lägg ett lock över skålen och låt den stå minst två timmar i kylskåpet innan den skall frysas.
Vispa blandningen ytterligare tre minuter innan den slutligen fryses i glassmaskinen. Fyll en glassbombsform först med ett lager vaniljglass, frys till lite, fyll sedan upp med lingonsorbet.
Stjälp upp bomben på en sockerkaks- eller marängbotten, garnera med resterande lingonsorbet.

Wilhelm och Denize bjuder ur sin vinkällare:
Bordsvatten.
Apelsin/ananasjuice för Robyn. Det är hennes dryck varje dag.
2574 Periquita, magnumbutelj. Vinet kommer från Portugal.
Tegelrött vin med kraftfull och mogen doft. Robust, fylligt med litet frukt och ek i smaken. Bra längd i eftersmaken.
6949 Lenz Moser Beerenauslese, dessertvin.

Kicke Sturesjö & Ulf Lundqwist

LÄS MER OM MAT OCH DRYCK