Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetMat & Vin
DECEMBER 1998
  

Regina Lunds recept
201
Regina Lund
Foto: LOTTE FERNVALL

Diplomats de luxe crostini Regina
(10 personer)
10 skivor grovt bröd som smöras och grillas
10 ägg
1 dl grädde
1 dl vitt vin, torrt
1 dl kalamata-oliver, som hackas fint
1 dl gröna oliver, som hackas fint
3 tomater som skållas, skalas, kärnas ur och tärnas fint
1 knippa basilika som hackas fint
salt och vitpeppar från kvarn
Gör så här:
Blanda alla ingredienser och tillred som en äggröra. Lägg upp äggröran på de varma grillade brödskivorna och garnera med färsk basilika eller timjan. De här delikatesserna är även goda kalla och passar bra till utflykten. Blanda gärna i dina egna favoritörter, grönsaker och så vidare när du gör din egen crostini. Enbart din fantasi sätter gränserna, hälsar receptskaparen Per Kalling.

140
Namn: Regina Lund.
Vardagsmat: Svår fråga, jag äter i regel medan jag arbetar, och brukar mixa bananer, mjölk, ägg och müsli.
Vardagsdryck: Jag dricker blåbärssoppa eller nyponsoppa blandat med mjölk, eller bara vatten.
Festmat: En riktig champagnefrukost är ju helt perfekt.
Festdryck: Absolut champagne.
Värsta matminne: Jag var i Paris som nybliven tonåring, blev bjuden på avokado med mycket vinäger. Det samtidigt som jag fick smaka vin, gjorde att jag låg sjuk på en madrass i två dygn. Numera gäller det att kamouflera vinäger mycket väl, om jag ska smaka.
Bästa matminne: Farbror Gunnars middagar.
Överraska med en middag: Alla jag känner vet att jag inte kan laga mat, jag skulle be er två komma.
Tre saker med på en öde ö: Mamma, min lillebror och min storebror.
Tre viktiga saker i livet: Teater, sång och musik, det sköna i livet.Hon är alla kvinnor i en. Med tvära kast från Laila Klang till Ofelia.
Intima laxsnittar
(10 personer)
20 skivor formfranska
7 msk färskost, gärna med smak av gräslök
5 skivor färskrökt lax
1 knippa dill
Gör så här:
Mät upp färskosten i en matberedare med kniv. Tärna laxen grovt och lägg ner i beredaren tillsammans med dillen. Kör tills det blir en jämn och fin smet. Smaka av med salt och peppar. Bred rikligt av smeten på 10 brödskivor och lägg en skiva bröd ovanpå. Kantskär brödet och skär diagonalt (OBS snittar). I stället för färdigköpt färskost kan man med fördel använda sig av yoghurt eller filmjölk, som man låter rinna av ett dygn i en finmaskig sil eller ett kaffefilter. Gör sedan precis som receptet säger.

Ostsnittar "Leading Lady"
(10 personer)
20 skivor kavring
7 msk färskost
2 dl riven smakrik ost
1 dl skalad, urkärnad, riven och urvattnad gurka
Gör så här:
Samma som receptet ovan, men tillsätt gurkan sedan smeten blandats i beredaren.

Tartelett "Blå ängeln" med kardemummagrädde
(6 stycken)
4 dl vetemjöl
1/2 dl socker
150 g smör
1 äggula
Fyllning:
1/2 liter blåbär
1 1/2-2 dl socker
Gör så här:
Blanda mjöl och socker med skivor av smör och äggula till en smidig deg. Lägg därefter degen i plastpåse i kylen ett par timmar. Klä sex små tartelettformar (veckade bakelseformar) med degen. Grädda 12-15 minuter i 200 graders värme. Låt svalna och lossa försiktigt.
Gör fyllningen genom att smälta blåbären tillsammans med sockret på svag värme. Låt sedan blåbärskompotten kallna. Vispa grädde och smaksätt med kardemumma. Dekorera med citronmeliss och servera med färska blåbär om så önskas.

Livets källa
7418 Champagne. Bollinger Special Cuvée Brut. Frankrike. 239 kronor. Glädjekällan till livet är också att unna sig ett glas sval champagne när som helst på dygnet, säger scenhimlens hetaste stjärna i höst, Regina Lund.

1996-09-15

Kicke Sturesjö & Ulf Lundqwist

   
LÄS MER OM MAT OCH DRYCK