Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetMat & Vin
DECEMBER 1998
  

Lasse Åbergs recept
201
Lasse Åberg.
Foto: ANDREAS LUNDBERG

Pigg laxmousse med pumpernickel.

400 g varmrökt laxkött
200 g philadelphia cream cheese
3 msk kapris
salt
svartpeppar
50 g valnötter
pumpernickel
Gör så här:
Fördela laxen i mindre bitar i en matberedare. Kör några varv tills den är finfördelad. Eller mosa med gaffel i skål. Tillsätt osten och kör några varv tills det är helt blandat. Rör i kaprisen, salta och peppra försiktigt. Grovhacka valnötterna och forma laxmassan till en boll som du rullar i nöthacket. Servera på fat med pumpernickel eller annat grovt bröd runt om och Musse Pigg -sås.

140
Namn: Lasse Åberg.
Yrke: Bildkonstnär, filmare, Musse-samlare, multimediaartist.
Aktuell: Spelar in en ny Stig Helmer-film 1999.
Vardagsmat:Inger och jag lagar mat varje dag. Det har blivit vårt möte under dagen. Sedan har jag litet salladsjour och grilljour. Det fungerar som ett litet restaurangkök, vi håller ordning och plockar undan. Och lägger ner möda på matvarorna.
Vardagsdryck: Vin och vatten.
Festmat: På sätt och vis har vi ju gjort vardagen till fest. Så för oss blir det bättre restaurangbesök, som känns festliga. Där kreativa kockar lägger upp maten på ett vis vi själva inte klarar. Fredsgatan 12 är en sådan.
Festdryck: Bra vin. Öl och sprit är inte min avdelning.
Bästa matminne: Det har med åren blivit litet kultaktiga saker. Flerstjärniga krogar utomlands, där vi ätit så gott att vi sedan skrivit hem om det.
Värsta matminne: Som alla barn hade jag också aversion mot okända saker. För mig blev det en ljummen njure jag fick som liten pojke.
En sensuell måltid: Det skulle kunna vara stora räkor från Östermalmshallen. Bara litet salt i pannan och vitlök, servera med ett gott vin.
Tre saker på en öde ö: Frågan är om man ska svara seriöst eller skämtsamt. Så jag tar till i överkant. Aladdins lampa med tre önskningar skulle räcka.
Tre viktiga saker i livet: Jag tar det som Enzensberger en gång skrev: Lyx. Alltså tystnad, frisk luft och att rå sin egen tid.
Musse Pigg-sås

4 äggulor
3 msk senap
1,5 msk Perstorps ättiksprit
salt, peppar efter smak
3-3,5 dl olja (solrosolja)
3 dl vispgrädde
1 dl finhackad dill
1 dl finhackad persilja
1 dl finskuren gräslök
Gör så här:
Blanda äggulorna med senap, ättiksprit, salt och peppar. Tillsätt oljan, lite i sänder. Sist tillsätts den tjocka grädden och örterna.

Den fula ankungen - varmrätt som smakar fågel
(4 personer).

8 skivor magert bogfläsk
1 tsk salt
vitpeppar
8 katrinplommon
2 äpplen
Stekning:
Smör
1,5 dl vatten
Gör så här:
Krydda köttskivorna på en sida med salt och peppar. Lägg ett urkärnat katrinplommon och två äppelklyftor på den kryddade sidan. Rulla ihop skivorna och fäst varje fläskrullad med en tandpetare eller bind om med ett bomullssnöre. Upphetta en stekgryta eller stekpanna och bryn smöret. Bryn sedan ruladerna vackert bruna runt om. Späd med litet vatten och lägg lock på grytan. Efterstek rulladerna helst i svag ugnsvärme (150 grader) eller på svag värme ovanpå spisen. Servera dem med silad sky eller skyn avredd med vetemjöl till sås. Späd såsen med vispgrädde.

Lasse Åberg i blåbärsskogen


Pajdeg:
2,5 dl vetemjöl
125 g smör
0,25 tsk salt
0,5 dl vatten, kallt
(1 äggula)
(2-3 rivna bittermandlar)
Fyllning:
1 liter blåbär
1-2 dl socker
Pensling:
1 uppvispat ägg
Gör så här:
Hacka samman smör, mjöl och salt. Tillsätt eventuellt en äggula och kallt vatten så att degen blir mjuk och ytan slät men inte torr. Arbeta degen så lite som möjligt. Smaksätt den eventuellt med riven bittermandel. Sätt in den i kylskåpet. Låt den vila i cirka 20 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader. Kavla ut degen. Klä en smord pajform med 2/3 av degen. Kavla ut resten till ett deglock eller sporra ut remsor som flätas till ett "galler". Varva blåbär och socker i formen.
Lägg på deglocket eller "gallret". Tryck till i kanterna. Lägg eventuellt en extra degremsa runt kanterna och forma den vågig med fingrarna. Pensla pajen med ett uppvispat ägg. Grädda den cirka 25 minuter. Servera med vaniljsås.

Swanens vinpärlor:

7476 Bollinger Grande Année Brut, Franrike, Champagne, 379 kronor. En kunglig champagne med ljusgul färg. Det har en stor, mogen doft med karaktär av bakat bröd. Är ett torrt och mycket smakrikt vin med inslag av rostat bröd och lång fin eftersmak.
6464 Nottage Hill Chardonnay, Australien, 66 kronor. Vacker ljusgul färg. Doften är frisk och fruktig med mycket melon och citron samt inslag av vanilj. Den fylliga och fruktiga smaken och den eleganta karaktären med dragning åt vanilj ger vinet fin struktur och balans.
7451 KWV Roodeberg, Sydafrika. 69 kronor. Ett mörkt och fylligt vin med en rustik karaktär. Packad med frukt från mörka bär och kryddiga insl.

Kicke Sturesjö & Ulf Lundqwist

LÄS MER OM MAT OCH DRYCK