Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetMat & Vin
DECEMBER 1998
  

Josefin Nilssons recept
201
Josefin Nilsson.
Foto: JOACHIM LUNDGREN

Olivfyllda smördegssnurror, Kökspigans recept.
(6 personer)

150 g smördegsplattor
2 msk urkärnade svarta oliver
2 msk gröna paprikafyllda oliver
1 msk syltlök
1 msk rödlök, mycket finhackad
1 vitlöksklyfta, pressad
ägg att pensla med
Gör så här:
Kavla ut smördegsplattorna. Finhacka oliverna. Blanda ihop hacket och mal tillsammans med ingredienserna till en olivsmet. Bred ut den jämnt och fint på smördegsplattorna. Rulla ihop som en rulltårta och skär i centimetertjocka skivor. Pensla med uppvispat ägg och grädda i 200 graders ugnsvärme i 10 minuter. Till detta serverades en drink på gin och salmbärssaft från Gotland, dekorerad med en enbärskvist.

140
Namn: Josefin Nilsson.
Yrke: Artist, skådespelerska.
Vardagsmat: Makaroner med smått och gott till.
Vardagsdryck: Ramlösa.
Festmat: Iransk kaviar och rysk vodka.
Festdryck: Gott rött vin.
Överraskningsmiddag: Räkor från västkusten och något vin skulle det kunna bli.
Bästa matminne: Kaviaren på Sturehof i Stockholm.
Värsta matminne: När jag var 8 år sjöng jag och en kompis på ett pensionärshem. De hade gåsmiddag och vi bjöds på svartsoppa.
Tre saker på en öde ö: God mat, min älskling och jag själv räcker.
Tre viktiga saker i livet: Kärlek, vänskap och god mat.
Pang på rödbetan
(6 personer)

6 färska rödbetor
300 g fårost, skuren i kuber
3 msk hyvlad mandel
300 g färsk bladspenat
Gör så här:
Borsta rödbetorna och koka dem mjuka i lättsaltat vatten innan du skalar och klyftar dem. Lägg de nykokta rödbetorna på bladspenaten och toppa med fårosten. Dekorera med den hyvlade mandeln som rostas i ugnen, 5 minuter i 225 grader.

Doris Nilssons Zulikatårta
(Marie och Josefins mamma har bakat denna som är ett minne från barndomens barnkalas. Serveras med mycket grädde.)

3 ägg
1 dl socker
6 dl hasselnötter, rostade och malda
1/2 dl smält blockchoklad till botten
Gör så här:
Vispa ägg och socker kraftigt i 25 minuter, smeten ska bli hög och luftig. (Använd gärna elektrisk visp.) Tillsätt hasselnötterna och blanda väl. Häll smeten i en lätt smörad form, med löstagbar botten 24 cm i diameter. Grädda i 175 grader i 20 minuter. Låt kallna.
Fyllning:
2 1/2 dl grädde
3,2 dl strösocker
4,5 dl smält smör
7 äggulor
Gör så här:
Värm grädde, socker och smör till 90 grader, får ej koka. Sätt kastrullen i vattenbad och slå i äggulorna en i taget. Låt krämen tjockna under ständig omrörning. Smält blockchoklad och pensla nötbottnen. Täck med äggkrämen och strö över hyvlad rostad mandel. Ställ in i frysen. Dekorera gärna extra vid serveringstillfället och glöm inte att bjuda vispad grädde till.

Ainbuskarnas bjuddrycker:

1631 Eggenberger Hopfenköning öl, Österrike. 33 cl/15:10. Slottet Eggenberg, beläget i Salzammergut, har anor från 1100-talet och traditionen att brygga är lika anrik som själva slottet. Femstjärnigt öl, lämpligt till julmaten.
91 Stolichnaya vodka, Ryssland. 204 kronor.
2979 Santa Carolina Sauvignon Blanc, Chile, Lontué valley. 56 kronor. Manager Märta Skantz favoritvin just nu.
2510 José De Sousa, Portugal, Reguengos. Rött vin. 64 kronor. Serveras till smakrika och kryddiga rätter av kött och vilt.
Röd färg med inslag av tegel. Varm, kryddig doft av russin. Medelfylligt, smakrikt och elegant med bra fatkaraktär och mognad. En bra representant för nya vinlandet Portugal.

Kicke Sturesjö & Ulf Lundqwist

LÄS MER OM MAT OCH DRYCK