Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetMat&Vin
DECEMBER 1998
  

Jessica berättar
Till bords
Så gör du för att se de rörliga bilderna


Jessica Einarssons recept
201
Cornelia Ingeström 2,5 är mamma Jessicas ögonsten.
Foto: RIKARD COLLSIÖÖ

Sallad ”Allt som en kvinna ska ha”
frisé-, rosé-, machésallad
1 purjolök
morötter
jätteräkor
lite vitlök
1 röd chilifrukt
salt och svartpeppar
  
1. Skölj och ansa sallad och grönsaker noga.
2. Finstrimla purjolöken och morötterna. Finhacka vitlöken.
3. Fritera räkorna i olja tillsammans med vitlöken, röd chilifrukt (tag bort kärnhuset) svartpeppar och lite salt.
4. Arrangera grönsakerna vackert på en assiett och dekorera med friterade räkor.
  
Thaigryta på Jessicas vis
(4 personer)
140
Jessica Einarsson
Ålder: 29.
Yrke: Artist.
Familj: Sambon Jörgen Ingeström och dottern Cornelia, 2,5.
Aktuell: Kommit ut med två nya singlar, nytt album kommer efter jul.
En måltid i Jessicas smak: Gärna färg, vackert, helst sensuellt. Nyttigheten är inte så viktig, bara det är gott. Jag älskar italienskt.
Koka soppa på en spik: Kokosmjölk med lime, kyckling, starka kryddor och ris.
Tre viktiga saker i köket:Harmoniska färger, som ger värme. Bra med utrymme. En spis som det är lätt att göra rent runt. Inte mycket prylar framme.
6 kycklingfiléer skurna
i små bitar
2 msk Ginger & Garlic-sås
2 msk sweet chilisås
1 tsk Green curry-paste
1 burk kokosmjölk
2 dl vispgrädde
  
Marinad:
1 dl sötsur chilisås
(thailändsk)
0,5 dl kinesisk soya
1 tsk kanel
1 tsk ingefära
1 msk honung
  
Tillbehör:
matlagningsyoghurt
skivad banan
blodgrapeklyftor
små bitar honungsmelon
201
Thaigrytan serveras med skivade bananer.
1. Blanda alla ingredienserna till marinaden väl och lägg i kycklingbitarna.
2. Låt marineras i en timme eller mer.
3. Häll olja i en wokpanna och låt den bli het.
4. Lägg i marinaden med kycklingen och låt det hela småputtra i 10–15 minuter.
5. Slå på kokosmjölken och samtliga kryddor och avsluta med vispgrädde.
6. Låt puttra i 15 minuter.
7. Servera med tillbehör och jasminris. (Denna gryta blir godare ju längre den puttrar och är gudomligt god nästa dag också.)
201
Sorbet av allehanda frukter.
Strawberry Music Dessert
  
Sorbet på kiwi, jordgubb
hallon eller passionsfrukt.
  
6–8 mogna kiwier (eller
jordgubbar, hallon eller passionsfrukt, beroende på smak)
1 msk florsocker
saft av 1 pressad citron
2 msk rom
  
1. Skala och skär kiwierna i skivor.
2. Mixa fruktköttet tillsammans med sockret, den pressade citronsaften och spriten.
3. Lägg massan i en bunke och frys den minst fem timmar.
4. Vispa massan med elvisp efter cirka 30 minuter och därefter ytterligare ett par gånger under infrysningstiden så att den blir pösig och iskristallerna försvinner.
5. Forma bollar med en matsked vid serveringstillfället.
201
Salladen ser ut så här.

Jessica Einarssons vinval
  
4171 Le Relais De Cheval Blanc, Bordeaux 1996. 74 kronor. Torrt vitt vin där doften domineras av två aromer, dels från ekfaten som ger en ton av rostat bröd, dels från druvorna som ger en ton av svart vinbär och persika. Smaken är fruktig.
3958 Chateau de Seguin, Bordeaux Supérieur. 75 kronor.
Ett medelfylligt och smakrikt vin med en typisk Bordeauxkaraktär och inslag av stall.

Kicke Sturesjö & Ulf Lundqwist

   
LÄS MER OM MAT OCH DRYCK