|
Jessica berättar Jessica Einarssons recept
Sallad Allt som en kvinna ska ha frisé-, rosé-, machésallad 1 purjolök morötter jätteräkor lite vitlök 1 röd chilifrukt salt och svartpeppar 1. Skölj och ansa sallad och grönsaker noga. 2. Finstrimla purjolöken och morötterna. Finhacka vitlöken. 3. Fritera räkorna i olja tillsammans med vitlöken, röd chilifrukt (tag bort kärnhuset) svartpeppar och lite salt. 4. Arrangera grönsakerna vackert på en assiett och dekorera med friterade räkor. Thaigryta på Jessicas vis (4 personer)
i små bitar 2 msk Ginger & Garlic-sås 2 msk sweet chilisås 1 tsk Green curry-paste 1 burk kokosmjölk 2 dl vispgrädde Marinad: 1 dl sötsur chilisås (thailändsk) 0,5 dl kinesisk soya 1 tsk kanel 1 tsk ingefära 1 msk honung Tillbehör: matlagningsyoghurt skivad banan blodgrapeklyftor små bitar honungsmelon
2. Låt marineras i en timme eller mer. 3. Häll olja i en wokpanna och låt den bli het. 4. Lägg i marinaden med kycklingen och låt det hela småputtra i 1015 minuter. 5. Slå på kokosmjölken och samtliga kryddor och avsluta med vispgrädde. 6. Låt puttra i 15 minuter. 7. Servera med tillbehör och jasminris. (Denna gryta blir godare ju längre den puttrar och är gudomligt god nästa dag också.)
Sorbet på kiwi, jordgubb hallon eller passionsfrukt. 68 mogna kiwier (eller jordgubbar, hallon eller passionsfrukt, beroende på smak) 1 msk florsocker saft av 1 pressad citron 2 msk rom 1. Skala och skär kiwierna i skivor. 2. Mixa fruktköttet tillsammans med sockret, den pressade citronsaften och spriten. 3. Lägg massan i en bunke och frys den minst fem timmar. 4. Vispa massan med elvisp efter cirka 30 minuter och därefter ytterligare ett par gånger under infrysningstiden så att den blir pösig och iskristallerna försvinner. 5. Forma bollar med en matsked vid serveringstillfället.
Jessica Einarssons vinval 4171 Le Relais De Cheval Blanc, Bordeaux 1996. 74 kronor. Torrt vitt vin där doften domineras av två aromer, dels från ekfaten som ger en ton av rostat bröd, dels från druvorna som ger en ton av svart vinbär och persika. Smaken är fruktig. 3958 Chateau de Seguin, Bordeaux Supérieur. 75 kronor. Ett medelfylligt och smakrikt vin med en typisk Bordeauxkaraktär och inslag av stall. Kicke Sturesjö & Ulf Lundqwist
|
|